Rukomet

Šoštarić: 'Ovo je put prema našem ultimativnom cilju, a to je plasman na Olimpijske igre'

Mihaela Bradovski • četvrtak, 06.04.2023.
Šoštarić: 'Ovo je put prema našem ultimativnom cilju, a to je plasman na Olimpijske igre'
Foto: EPA

Hrvatske rukometašice sutra igraju prvu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Slovačke. Protivnik je neugodan, ali Hrvatska je favorit...

Nakon što je s igračicama proveo ovih nekoliko dana, izbornik Nenad Šoštarić smatra kako može biti zadovoljan stanjem u kojem se igračice nalaze.

Igraj na Slovačka - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Mislim da smo spremni. Na fizičkom planu smo vrlo korektni, još su ostali neki taktički detalji koje moramo izbrusiti. Znamo što nam ovo znači, ovo je put prema našem ultimativnom cilju, a to je plasman na Olimpijske igre. Svi žele, žao nam je onih koji nisu s nama."

Hrvatskoj nedostaju Ćamila Mičijević i Ana Debelić što je svakako veliki hendikep.

"Nama iz 2020. godine iz Danske nedostaju iz sredine Ana Debelić i Ćamila Mičijević i to je jako teško kompenzirati. Zato sam davao dosta šansi Prkačin u toj varijanti obrane, to ćemo rješavati i sa Šenvald koja to igra u klubu i s Petikom, Ježić... Tendencija vrhunskog modernog rukometa je da u sredini sada igraju pivotmeni i lijevi vanjski, to se pokazalo kao dobra solucija za razvijanje tranzicije, mi ćemo također napraviti sve da obrana bude čvrsta, ali da tranzicija pritom ne pati."

Slovačku je dobro proučio i zna otkud prijeti najveća opasnost.

"Slovačka je jako promijenila igru u odnosu na prije. One su klasična češka škola, ali ovo je sada već dvije i pol godine s Duenasom promijenjen stil. Igraju ženski španjolski stil rukometa s agresivnom obranom 6-0 koja stoji na osam metara gdje se može otvoriti prostor za krila. Imaju brzu loptu i dovode pivota i krila u poziciju šuta u napadu. Imaju dva odlična krila i dobrog pivota, a vani imaju i mlade i iskusne. Najbolji šuter je izuzetno jaka cura koja je najbolji strijelac mađarske lige i za nju se stvara jako puno akcija. S druge strane na srednjem rotiraju tri playmakera i napadački su jako dobri. Kontru guraju na dugačke kontre i vole igrati brzi centar."

Hrvatski izbornik ima rješenje za slovački napad.

"Moramo biti gusti na sedam-osam metara i izlaziti na devet metara na šut. Vraćanje nazad mora biti zakon, ali isto tako i u svakoj situaciji moramo mi njima gurati u leđa jer njihove igračice ne mogu sve izgurati u 60 minuta visokog ritma."

Važno je ostvariti aktivan rezultat.

"Ovo je prvo poluvrijeme, utakmica koja puno znači, ali moramo se postaviti čvrsto i tražiti pobjedu. Ako će to biti problematično, razlika mora biti što manja da u Slavonskom Brodu možemo završiti posao."

FOTO: EPA/Zsolt Czegledi

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!