SuperSport Hrvatska nogometna liga, 28. kolo, 07.04.2023, 18:10 h, Gradski stadion u Poljudu
Suci: Ante Čulina. Dario Kolarević, Dejan Vuković, Dario Kulušić. VAR: Dario Bel, AVAR: Marjan Tomas
Hajduk
Hajduk
Jan Mlakar 2', 45'+1'
2:2(2:2) Istra 1961
Luka Hujber 20'
Monsef Bakrar 21'
Istra 1961

Hajduk u dramatičnoj utakmici s dva isključenja i četiri pogotka do boda s Istrom 1961

Krešimir Milić • petak, 07.04.2023.
Hajduk u dramatičnoj utakmici s dva isključenja i četiri pogotka do boda s Istrom 1961
Foto: FaH

Druga utakmica 28. kola SuperSport HNL-a završila je remijem. Hajduk je na Poljudu imao vodstvo, a onda je Istra u dvije minute sve okrenula, da bi Splićani pred kraj prvog dijela osigurali remi

Dobra je bila ocjena Ivana Leke u najavi gostovanja Istre 1961 na Poljudu kad ih je okarakterizirao kao „tradicionalno neugodnog protivnika“. Još jednom je momčad Gonzala Garcije bila tvrd orah za Hajduk koji je ove sezone izgubio sedam bodova s njima. Dva udarca u okvir u prvoj dijelu bila su dovoljna za Istru da zakuha još jednom uzbudljivu utakmicu na Poljudu ove sezone. Puljani se tako gostovanja u Splitu vraćaju s bodom iz remija 2:2 u 28. kolu SuperSport HNL-a.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

S druge strane Hajduk ima za čime žaliti s obzirom na igru koju su pružili danas, ali nedostajala je bolja realizacija. Imali su 20 udaraca na gol, naspram sedam gostiju, ali samo dvije minute nepažnje u obrani lišile su ih tri boda u današnjoj utakmici.

Objavom službenih sastava u onom Hajduka bilo je malo iznenađenje. Naime, u zapisniku nije bilo Luke Vuškovića koji pauzira zbog ozljede koju je zadobio na treningu, a trebao bi biti spreman već do iduće utakmice kažu prognoze. Na njegovo mjesto u obrani uskočio je Toni Borevković, a baš gostovanje u Puli protiv Istre 1961 i onaj težak poraz (3:0) bio mu je posljednji nastup za Hajduk prije današnjeg. Nakon toga je Borevković završio na listi ozlijeđenih i nije igrao u osam prvenstvenih utakmica od kojih posljednje tri bio na klupi, a danas je završio susret ranije zbog crvenog kartona u 46. minuti.

Početak je bio idealan za Splićane. Krenuli su agresivno od prve sekunde i nakon niza lijepih proigravanja uslijedio je trenutak genijalnosti Marka Livaje. Pritisnuli su hajdukovci visoko u drugoj minuti susreta. Oduzeo je Rokas Pukštas loptu, dodao do Lukasa Grgića, a on odigrao za Livaju. Vidio je Livaja da u kazneni prostor utrčava Jan Mlakar i poslao loptu oštro u peterac iza leđa obrane Istre, a slovenski napadač je pospremio u mrežu za 1:0.

Nastavili su domaći s kombinacijama i s agresivnijim pristupom nakon vodstva, a dobru priliku imali su i u 16. minuti. Dino Mikanović je tad dugom loptom pronašao Marka Livaju koji je pobjegao obrani Istre. Izbio je Livaja sam pred Lovru Majkića, prebacio ga, a onda se i sudario s njim u duelu. Tražili su hajdukovci kazneni udarac kod te situacije, bila je i tiha provjera VAR-a, ali signalizirano je zaleđe na kraju.

Istra je čekala svoj trenutak za izaći iz presinga Hajduka, a okidač je ovog puta bio Luka Hujber. U 20. minuti povukao je loptu sa sredine terena po desnoj strani, nitko ga nije pravovremeno zatvorio, a onda s 20-ak metara gađa između Grgića i Borevkovića te pogađa u sami kut Lučićevog gola za izjednačenje 1:1 u 20. minuti.

Nisu se domaći stigli oporaviti od šoka nakon gola za izjednačenje, a Istra je već preokrenula rezultat. Samo minuta je trebala od gola za izjednačenje Istranima da dođu do vodstva. Advan Kadušić uposlio je dugom loptom Monsefa Bakrara koji bježi Ferru i Borevkoviću. Gađao je s ruba kaznenog prostora Bakrar i pogodio neobranjivo od grede za 1:2 u 21. minuti.

Narasla je tenzija u igri, a dodatnu ju je podgrijala i jedna odluka suca Ante Čuline kojeg navijači Hajduka ove sezone blago rečeno ne favoriziraju. U 36. minuti Grgić je u duelu s igračem Istre odnio loptu, a Čulina je pokazao žuti karton veznjaku Hajduka. Razljutila je ta odluka Livaju i Ferra kojima je Čulina isto pokazao kartone zbog prigovora. Vrijedi istaknuti da je Livaji ovo bio treći akumulirani žuti karton, a zbog toga će propustiti gostovanje na Rujevici kod Rijeke

Poraz za Hajduk danas nije bila opcija. Nastavio se pritisak na vrata Majkića, a isplatio se pred kraj prvog dijela. Benrahou je izveo slobodan udarac uz korner liniju, a Mlakar pokupio glavom njegov ubačaj i pospremio ga iza leđa Majkića za svoj drugi gol na susretu i rezultat 2:2 u prvoj minuti sudačke nadoknade. Malo je nedostajalo i da Hajduk vrati vodstvo u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela kad je Livaja isprve šutirao u kaznenom prostoru, a Majkić je to uspio obraniti.

Kako je prvi počeo idealno za Hajduk, a i za Borevkovića koji je upisao prve minute nakon osam utakmica izvan sastava, tako je drugi počeo loše. Neshvatljivu kardinalnu grešku napravio je Borevković na početku drugog dijela kad je loše primio jedno jednostavno dodavanje Ferra, a onda se na trenutak izgubio. Uhvatio ga je tu na krivoj nozi Bakrar koji mu je oduzeo lotu i krenuo u bijeg, a onda se Borevković odlučio na najgoru opciju od onih malo koje su mu ostale. Povukao je Bakrara koji pada na pod, a Čulina mu je pokazao direktan crveni karton.

Nije taj karton puno poremetio Hajduk. Dojam je zapravo da su bolje igrali s igračem manje Splićani jer pritisak na polovici Istre nije padao. Već u 49. minuti mogao je Mlakar do hat-tricka kad je šutirao iskosa iz kaznenog prostora, ali njegov udarac je završio pored gola. Privremeno su slavili igrači Hajduka u 56. minuti kad je Pukštas oduzeo loptu i odigrao za Livaju, koji mu je ubacio u šesnaesterac. Pukštas je stigao na tu loptu i glavom pogodio stativu, a lopta je u nastavku akcije došla do Benrahoua koji je poslao u mrežu. No, uključio se VAR u toj situaciji i pala je odluka da neće biti novo vodstvo Hajduka zbog zaleđa.

Pod pritiskom je počela puštati i obrana Istre, a u 79. minuti se, osim rezultata, izjednačio ponovno broj igrača kad je Istra 1961 nastavila s deset igrača na terenu. Marešić je zaradio drugi žuti karton na utakmici nakon prekršaja na Livaji. Odlučio je Leko nedugo nakon toga pojačati dodatno napad pa je iz igre izvadio Ferra, a na travnjak je poslao Nikolu Kalinića u 86. minuti.

Ipak, nedostajalo je koncentracije u završnici na obje strane na kraju pa promjena rezultata u dramatičnoj završnici nije bilo. S ovim bodom Hajduk sad ima ukupno 54 boda i ostaje siguran na drugom mjestu, dok je Istra 1961 na šestom s 36 bodova.

SuperSport HNL:
Hajduk - Istra 1961 2:2

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!