SuperSport Hrvatski kup, Polufinale, 12.04.2023, 17:30 h, Gradski stadion 'Ivan Kušek Apaš', Koprivnica
Suci: Patrik Kolarić, Bojan Zobenica, Ivan Starčević
Slaven Belupo
Slaven Belupo
0:1(0:0) Hajduk
Marko Livaja 59' (11m)
Hajduk

Hajduk još jedan korak bliže obrani trofeja Kupa, Livaja golom iz penala odveo Splićane u finale

Krešimir Milić • srijeda, 12.04.2023.
Hajduk još jedan korak bliže obrani trofeja Kupa, Livaja golom iz penala odveo Splićane u finale
Foto: HINA

Šibenik je danas doznao protivnika u finalu SuperSport Hrvatskog kupa. Hajduk je slavio u Koprivnici protiv Slaven Belupa u polufinalnoj utakmici...

Najavljena je kao utakmica sezone za oba kluba, a Hajduku je nosilo priliku za obranu trofeja SuperSport Hrvatskog kupa. Može se kazati da je još jedan korak ka tom cilju za Splićane ispunjen nakon pobjede od 1:0 u polufinalnom ogledu sa Slaven Belupom u Koprivnici. Domaćini su se još jednom pokazali kao neugodan i tvrd protivnik za Splićane. Nedostajalo je za domaće preciznosti u prilikama koje su imali, a susret u kojem se, laički rečeno, nije umiralo od ljepote, riješen je golom iz jedanaesterca.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi dio Splićani su dosta loše odradili, ispod očekivane razine za momčad koja od početka sezone minimalno pretendira trofeju Kupa. Bili su gosti bez konkretne prilike dok se domaćima otvaralo nekoliko puta. Propuštali su Slavenaši prilike koje su im se otvarale u prvom dijelu, a prvu im je već u šestoj minuti servirao vratar Ivan Lučić. Odugovlačio je s ispucavanjem lopte čuvar mreže Hajduka, a to je pratio Robert Mudražija koji je uklizao i blokirao ispucavanje, no srećom po Hajduk lopta je otišla pokraj vrata.

Prvi udarac u statistiku domaćih upisao se u 11. minuti kad je Hoxha šutirao pokraj gola, a dobru priliku imali su i u 22. minuti kad je s desne stane ubacio Mioč, Lučić je izbio loptu, ali tek do Marine koji isprve gađa preko vrata Hajduka.

Kraći prekid u Koprivnici izazvale su prskalice koje su se aktivirale za vrijeme utakmice u 31. minuti, a duži je uslijedio nakon ružnog sudara Melnjaka i Tepšića u 40. minuti susreta. Između ta dva događaja Hajduk je imao prvi konkretan pokušaj u prvom poluvremenu kad je Livaja šutirao iz prve na ubačaj Lovrencsicsa, ali ga je stigao blokirati Božić.

Šestominutni prekid uslijedio je nakon žestokog sudara glavama između Melnjaka i Tepšića, a deblji kraj je izvukao branič domaćina. Nakon skoka pali su na travnjak, a ubrzo su utrčale liječničke službe oba kluba te za njima i djelatnici Hitne medicinske pomoći. Melnjak je nastavio susret s povezom preko glave, dok je Tepšić napustio teren na nosilima i zaputio se prema koprivničkoj bolnici. Prve informacije govore o puknuću nosa i jakom krvarenju te vjerojatno i potresu mozga, a u igru je umjesto njega ušao Hlevnjak.

Sudac Kolarić nadoknadio je ovaj šestominutni prekid, ali do odlaska na odmor se nije dogodilo ništa konkretno. Hajdukovci su u drugi dio izašli nešto odlučnije prema naprijed pa je u 52. minuti zaprijetio Livaja glavom nakon ubačaja Pukštasa s desne strane, ali lopta je završila pored gola. Uzvratili su brzo i Slavenaši kad je Crnac sjajno proigrao svoje suigrače iza leđa obrane Hajduka. Lopti je bio najbliže bio Mudražija, ali nije bio spreman na dodavanje Crnca pa je lopta završila pokraj vrata.

I onda minutu kasnije prijelomni trenutak utakmice. Pukštas je pucao, a loptu je rukom zaustavio Jambor u padu. Kolarić je pokazao prvo da se nastavi igra, ali započela je VAR provjera nakon koje je i odluka promijenjena. Hajduk je dobio priliku za povesti s bijele točke, a Jambor žuti karton.

Loptu je na 11 metara postavio Livaja, koji u ovakvim situacijama rijetko griješi. Zaletio se u svom stilu i prevario Čovića te pogodio za 0:1 u Koprivnici.

Nije se do kraja događalo nakon tog jedanaesterca ništa spektakularno što bi moglo ozbiljnije ugroziti Hajdukov prolaz, ali ni nešto čime bi konkretno dodatno potvrdili put u finale. Tamo će Splićane dočekati Šibenik koji je u drugom polufinalnom susretu izbacio Dinamo, a finale je na rasporedu 24. svibnja na Rujevici u Rijeci.

FOTO: HINA/ Tomislav PAVLEK

SuperSport Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!