SuperSport Hrvatska nogometna liga, 29. kolo, 16.04.2023, 18:00 h, Rujevica
Suci: Igor Pajač, Ivan Mihalj, Anto Marić
Rijeka
Rijeka
Matija Frigan 9'
Antonio Marin 75'
2:0(1:0) Hajduk
Hajduk

Riječani prekinuli niz Hajduka na Rujevici i zasjeli na treće mjesto

Krešimir Milić • nedjelja, 16.04.2023.
Riječani prekinuli niz Hajduka na Rujevici i zasjeli na treće mjesto
Foto: FaH

Rijeka je bila bolja od Hajduka u susretu 29. kola SuperSport HNL-a. Slavili su na Rujevici s 2:0...

Čini se da je utakmica polufinala SuperSport Hrvatskog kupa u Koprivnici ostavila traga na Hajduk uoči gostovanja na Rujevici. Riječani su dočekali Splićane željni revanša za šest uzastopnih poraza na domaćem terenu i u tome su uspjeli. U utakmici 29. kola SuperSport HNL-a Rijeka je slavila s 2:0 protiv Hajduka na Rujevici, golovima Frigana (9.) i Marina (75.).

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za pretpostaviti je bilo još uoči Jadranskog derbija da će izostanak Marka Livaje i Filipa Krovinovića predstavljati veliki problem za momčad Hajduka i trenera Ivana Leku. Pokazalo se to već od početka izostankom konkretne kreacije i prilike u napadu. Dovoljan je podatak da je Rijeka imala u prvih 20 minuta posjed lopte veći od 70 posto, a u tom periodu su i došli domaći do vodstva.

Agresivno su Riječani krenuli od samog starta prema vratima Ivana Lučića, a u tome im je pomogao i zatvoreniji pristup gostiju od početka. Imali su Riječani solidnu priliku u sedmoj minuti nakon prvog kornera kad je Jankovićev pokušaj završio u bloku, a obrambena reakcija izostala je kod Splićana dvije minute kasnije.

Povukao je Vukčević po lijevoj strani u devetoj minuti i ubacio u sredinu kaznenog prostora prema Friganu. Mladi napadač Rijeke u kretnji na ulasku u šesnaesterac prevario je Luku Vuškovića i neometan natrčao na ubačaj Vukčevića i glavom zakucao za 1:0.

Nije tu stala momčad Sergeja Jakirovića koja je u tim uvodnim minutama prvog dijela bila bliže drugom golu nego Hajduk izjednačenju. Tako je u 22. minuti Ampem sjajno probio po desnoj strani i ubacio opasno u sredinu, ali na njegov ubačaj zakasnio je Frigan koji je tad mogao zabiti drugi gol na utakmici.

Tri minute kasnije vidjeli smo i prvi udarac Hajduka na utakmici. Povukao je u 25. minuti brzu akciju Lovrencsics i lijepo uposlio Pukštasa, a njegov udarac nije stvorio veće probleme Nediljku Labroviću. Od tog trenutka gosti su počeli biti konkretniji i nešto više stabilizirali igru pa su tako i u 35. minuti stvorili priliku pred vratima Rijeke. Benrahou je podvalio loptu za Kalinića koji u toj situaciji nije najbolje reagirao.

Zato je izborio Kalinić u 41. minuti slobodan udarac na koji metar od ruba kaznenog prostora. Izvođač je bio Fossati koji se odlučio na udarac, ali je pogodio samo u živi zid. Još jedan slobodni udarac imali su Splićani u 45. minuti kad je Benrahou ubacio s lijeve strane, ali iz toga se rodila kontra za Riječane. Povukao je Ampem, dodao do Jankovića koji je pokušao iznenaditi udarcem Lučića, ali je pogodio tek u Vuškovića.

Hajduk je pritisnuo odmah na otvaranju drugog poluvremena, a prvu opasnu situaciju u drugom dijelu stvorili su igrači Rijeke, ali na svojoj strani. Dilaver je s desetak metara u kaznenom prostoru vratio loptu Labroviću kojeg su pritisnuli Kalinić i Pukštas uz stativu. Pokušao je vratar Rijeke riješiti opasnu situaciju ispucavanjem, ali na loptu je naletio Pukštas od kojeg se srećom po Rijeku lopta odbila tek u gol-aut.

Nije se dugo čekalo ni na opasnost na drugoj strani. Imali su Marin i Hodža kontru dva na jedan u 53. minuti s Ferrom. Dodao je Hodža za Marina koji se odlučio na udarac iz prve, ali odličnu reakciju imao je Lučić koji je pročitao njegove namjere i obranio.

Rijeka je nastavila prijetiti iz kontre, ovog puta nakon greške Vuškovića. Nije primio dobro jednu loptu Vušković na centru u 56. minuti, a do nje je došao Frigan i sjurio se sam prema Lučiću koji je još jednom imao sjajnu reakciju i zaustavio mladog napadača Rijeke u mat situaciji. Ponovno je Vušković pogriješio dvije minute kasnije kad mu je loptu oduzeo Ampem i izborio korner. Izveo ga je Frigan, Galešić prebacio na drugu stativu, a tamo vanjski dio mreže pogodio Vukčević.

Reagirao je brzo nakon toga Leko s tri izmjene. Pa je u igru poslao Anella, Awaziema i Sahitija, a izašli su Kalinić, Fossati i Vušković u 63. minuti. Izmjenom je odgovorio i Jakirović kad je zbog ozljede morao izaći Dilaver, a igru ušao Mitrović kojem je ovo drugi nastup nakon povratka od ozljede.

Kako je za Splićane junak bio Lučić kod dvije kontre Rijeke tako je i Labrović na drugoj strani je isto pokupio lovorike u 66. minuti. Ubacio je Lovrencsics s desne strane gdje je odlično reagirao Benrahou, uputio dobar udarac, ali obranio mu je Labrović sjajnom reakcijom i odbio loptu u korner. Samo četiri minute kasnije na trenutak su se gosti poveselili zbog izjednačenja, ali gol je poništen zbog zaleđa. Zatresao je mrežu Pukštas, a zaleđe je signalizirano odmah zbog Awaziema koji je bio dodavač.

Neiskorištene prilike Hajduka brzo su stigle na naplatu. Obrana Hajduka nije bila na pravom nivou, a ponovno su zaspali u 75. minuti kad je Alen Grgić pobjegao Lukasu Grgiću na desnoj strani. Poslao je loptu na drugu stranu gdje je Marin bio sam i bez većih problema matirao Lučića za 2:0 i slavlje navijača na Rujevici.

Imao je Grgić još jednu priliku u 90. minuti kad ga je blokirao Awaziem i odbio loptu u kornmer. Bila je to zadnja značajnija prilika, a Riječani su ovom pobjedom zasjeli na treće mjesto prvenstvene ljestvice i sad su na 13 bodova zaostatka za Hajdukom koji je na drugom mjestu.

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

SuperSport Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:28+5381
2Hajduk 3665:41+2471
3Osijek 3646:41+550
4Rijeka 3644:44049
5Istra 1961 3636:38-246
6Varaždin 3641:51-1046
7Lokomotiva 3645:50-543
8Slaven Belupo 3627:46-1943
9Gorica 3636:50-1432
10Šibenik 3624:56-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!