Nogomet

Bili tići spremni za odrađivanje dobrog posla u Švicarskoj

Petar Jenjić • petak, 21.04.2023.
Bili tići spremni za odrađivanje dobrog posla u Švicarskoj
Foto: FaH

Juniori Hajduka večeras od 18 sati igraju polufinale Lige prvaka mladih. Protivnik je Milan koji ne briljira u nacionalnom prvenstvu, ali zato igra odlično u ovom natjecanju...

Još od Šahtara preko Manchester Cityja pa do Borussije Dortmund. Svaka od tih utakmica bila je povijesna za juniore Hajduka, a svakog je od tih protivnika izbacila ekipa pod vodstvom Marijana Budimira i svojim izvedbama oduševila sve poklonike nogometa u Hrvatskoj.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako je Dinamo ranijih godina imao dobre rezultate u ovom natjecanju, Hajduk je prva hrvatska ekipa koja je izborila polufinale nekog Uefinog natjecanja još od Hajdukovih seniora u sezoni 1983./84. Do polufinala je stigao "putom prvaka", kao i još jedan od sudionika Final Foura, AZ Alkmaar.

Ovo je prvi puta da su dvije momčadi tim putem stigle do same završnice. Prije toga to je za rukom pošlo tri kluba ukupno, uključujući Salzburg kao pobjednika u sezoni 2016./17. Prvih šest utakmica Bili tići su pobijedili u 90 minuta, a samo ih je Borussia Dortmund dovela do izvođenja penala.

Kadar momčadi pojačali su Luka Vušković, koji je odrađivao suspenziju od dvije utakmice, a u međuvremenu igrao za prvu momčad. Uz njega, tu je i Rokas Pukštas koji nije nastupao za juniore ove sezone, ali dobro će doći za ovu fazu natjecanja. Šteta je ne iskoristiti mogućnost, ako ona postoji.

Talijanska ekipa u četvrtak je trenirala u svom kampu, a tek nakon toga u večernjim satima krenula put Ženeve gdje će pokušati izboriti svoje prvo finale u ovom natjecanju. Milanova U-19 momčad zauzima 13. mjesto u Primaveri s 33 osvojena boda iz 27 utakmice. U natjecanju igra ukupno 18 klubova, a od kvalifikacija za ostanak ih dijele svega dva boda.

Do polufinala je stigla kroz grupnu fazu, a završila je ispred Salzburga, Chelseaja i Dinama. Upravo je zagrebačka momčad, prema riječima trenera Budimira, proslijedila taktičke snimke kako bi se što bolje pripremili za ovu utakmicu. Nakon toga Milan je svladao Ruh Lavov i Atletico na domaćem terenu.

Proteklog vikenda odigrali su prvenstvenu utakmicu protiv Torina i slavili rezultatom 2:1 nakon preokreta koji je kompletiran penalom u 95. minuti. Oba pogotka postigao je Gabriele El Hilali, a Rossonerima je ovo bila treća uzastopna domaća pobjeda.

Trener momčadi je Ignazio Abate, legendarni nogometaš Rossonera koji je upisao više od 300 nastupa za prvu ekipu i s njom osvojio Serie A i dva talijanska Superkupa. Ranije su u povijesti dvije talijanske ekipe dolazile do polufinala natjecanja, a nijedna nije uspjela prijeći tu stepenicu.

Što su rekli

Ante Kavelj, igrač Hajduka: "Glavna karakteristika im je disciplinirana obrana. Nema tu nekog opuštanja ili lijenosti u zadnjoj liniji. Tako da će to biti teško probiti. Prema naprijed imaju brzance i individualce, npr. desno krilo je ljevak koji stvarno zna dobro trznuti i ući u sredinu, a ima i dobar šut. Ni mi, ni oni nemamo poraz. Oni nisu primili gol u nokaut fazi tako da će biti to teška utakmica s možda malo golova i nadamo se da ćemo biti mi ti koji će zabiti."

Ignazio Abate, trener Milana: "Poznajemo Hajduk vrlo dobro. Gledali smo i proučavali puno njihovih utakmica. Oni su vrlo fizička momčad, s četiri ili pet vrhunskih igrača. U mojim očima njih dvoje-troje su spremni za seniorski nogomet. Bit će to teška utakmica. Na sličnoj smo razini, pa se nadamo da ćemo doći tamo u najboljem stanju. Dogurali smo tako daleko, pa sada moramo vjerovati u sebe."

Mjesto, vrijeme, suci

Stade de Geneve, Ženeva, 18:00

Suci: Rohit Saggi, Morten Jensen, Anders Olav Dale (svi Norveška), 4. sudac: Alessandro Dudic (Švicarska)

Nedostaju

Hajduk: Marko Capan (kartoni)

Milan: (-)

Zadnji susret

S obzirom na to da se do sada nisu susretali, izdvojit ćemo zadnju odigranu utakmicu. Milan je slavio s 2:1 protiv Torina, dok je Hajduk bio bolji u gostima od Istre 1961 s 4:1. Dva gola postigao je Jere Vrcić, dok su po jedan dodali Nino Duić i Krešimir Nazor.

Prognoza

Kao i za prethodne utakmice knock-out faze ovog natjecanja, prognozirat ćemo pobjedu Hajduka. Da i mi nastavimo pozitivan niz, ne bi nam bilo mrsko.

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!