Ostali sportovi

Sifan Hassan pokušat će 'nemoguće' i izjednačiti podvig Emila Zatopeka

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 25.04.2023.
Sifan Hassan pokušat će 'nemoguće' i izjednačiti podvig Emila Zatopeka
Foto: EPA

Nizozemska atletičarka Sifan Hassan mogla bi izjednačiti nevjerojatan rekord češkog velikana Emila Zatopeka osvajanjem zlata na 5.000 metara, 10.000 metara i maratonu na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

Tridesetogodišnja nizozemska dugoprugašica, koja je u Tokiju osvojila naslove olimpijskih prvaka na pet i deset kilometara, napravila je zadivljujući debi u maratonu u nedjelju u Londonu, pobijedivši u vremenu od dva sata, 18 minuta i 33 sekunde.

Njezin trener Tim Rowberry rekao je za novine Algemeen Dagblad da je počela pričati o Zatopekovom podvigu nakon nedjeljne utrke. Legendarna "Češka lokomotiva" je osvojio tri zlata na dugim prugama na Igrama u Helsinkiju 1952. godine, što se u modernim vremenima smatralo nedostižnim.

Rowberry je rekao da je mu je sama Hassan ukazivala na činjenicu da nitko nije pobijedio na 5000m, 10000m i maratonu na Olimpijskim igrama od Zatopeka, što sugerira da je sjeme želje za tim podvigom "posijano u njezinu glavu".

Hassan, koja je također završila treća na 1.500 m u Tokiju, obično drži svoje planove za sebe i odlučuje o stvarima tek u posljednjem trenutku.

Upitana nakon svog trijumfa u Londonu u nedjelju hoće li sada svoju pozornost usmjeriti isključivo na maratone, Nizozemska etiopijskog podrijetla je rekla: "Ne mogu to učiniti. Stvarno sam uživala u maratonu, želim trčati maratone, ali stvarno želim i ostati na tartanu, na stadionu. Ja sam netko tko želi sve i želi biti posvuda."

Hassan je rođena u Etiopiji, a u Nizozemsku je došla s 15 godina.

FOTO: EPA/TOLGA AKMEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!