Nogomet

CIES: Baturina među najuspješnijim mladim driblerima u svijetu

hns.family • četvrtak, 04.05.2023.
CIES: Baturina među najuspješnijim mladim driblerima u svijetu
Foto: FaH

Prvotimac Dinama i mladi hrvatski reprezentativac Martin Baturina vrlo visoko kotira na listi 100 najuspješnijih driblera na svijetu među igračima mlađim od 23 godine, prema istraživanju CIES-a, Međunarodnog centra za sportske studije.

CIES je u ovom istraživanju u obzir uzeo sve nogometaše mlađe od 23 godine (u 75 svjetskih liga koje prate) koji su u posljednjih godinu dana odigrali barem 1.500 minuta u domaćem prvenstvu.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kod kreiranja liste u obzir su uzeta tri parametra: frekvencija driblinga (koliko često igrači pokušavaju driblati), postotak uspješnosti i razina na kojoj igrači igraju. Kad je u pitanju zadnji parametar, CIES ima vlastiti sustav rangiranja liga prema kojem se svakoj dodjeljuje određeni koeficijent “težine” (uključujući i europske utakmice).

Martin Baturina zauzima sedmo mjesto kad je u pitanju postotak uspješnih driblinga, u njegovu slučaju 68,9%. Uspješniji od njega su Mohammed Kudus (Ajax, 76,9%), Karim Kimvuidi (Maritzburg United, 70,2%), Feyttullah Gürlük (Altinordu, 70%), Pablo Palacio (Ferro Carril Oeste, 69,8%), Thiago Almada (Atlanta United, 69,6%) i David Costa (Lens, 69,4%). Uzimajući u obzir igrače koji igraju prvoligaški nogomet, Baturina je po postotku uspješnih driblinga na petom mjestu.

Kada se uzmu u obzir svi navedeni parametri, najbolji mladi dribler na svijetu je Vinícius Júnior (Real Madrid) koji u prosjeku pokušava driblati svakih 15:32 minute uz 50,3% uspješnosti i koeficijent težine natjecanja 1,33. Baturina je na toj listi na 24. mjestu uz koeficijent težine natjecanja 0,63, pokušaj driblinga svakih 21:12 minuta i jedini je Hrvat među 100 najboljih.

AUTOR: HNS

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!