Vodeni sportovi

Sinkovići najbolje od hrvatskih posada odradili kvalifikacije Svjetskog kupa na Jarunu

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 05.05.2023.
Sinkovići najbolje od hrvatskih posada odradili kvalifikacije Svjetskog kupa na Jarunu
Foto: EPA

Svjetski kup na Jarunu otvoren je jutrošnjim kvalifikacijama u kojima su braća Sinković ostvarili najbolji rezultat među hrvatskim predstavnicima...

Čast da otvore drugi Svjetski veslački kup u Zagrebu pripala je sestrama Ivani i Josipi Jurković koje su u kvalifikacijama za finale kroz cilj prošle kao treće u konkurenciji tri posade discipline dvojac bez kormilara.

Sestre Jurković jarunsku stazu izveslale su u vremenu 7:23.50. Prvo mjesto za nedjeljno finale pripalo je posadi Španjolske s vremenom 7:15.12 dok je drugo mjesto zauzela Češka sa 7:19.23.

"Zadovoljne smo kako je išlo, uvijek može bolje. Nismo željele gaziti do kraja. Imamo sada u nedjelju finale i nadamo se da ćemo u finalu pokazati ono što smo trenirale sve do sada i da će to sve sjesti na svoje", kaže Ivana Jurković, a sestra Josipa dodaje:

"Mislim da se trebamo samo resetirati i nastaviti trku onako kako mi najbolje znamo jer mislim da realno ovo nisu zaostaci koje smo mi zaslužile nad ovim posadama tako da ćemo samo drugu trku krenuti malo snažnije i mirne glave."

Finale je na rasporedu u nedjelju u 10:35.

Nakon sestara Jurković na red su došla prva braća. Osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara u svojoj skupini kroz cilj su prošli iza posada Švicarske i Danske s vremenom 6:46.51.

S obzirom da samo prve dvije posade idu direktno u A finale, Patrik i Anton svoju ulaznicu među najbolje tražit će kroz sutrašnji repasaž.

"Prva trka ove sezone je prošla dosta dobro. Treći smo. Ispred nas su bili i Švicarci i Danci, finalisti od prošle godine i brončani s olimpijskih igara – dobra konkurencija za prvu utrku."

Utrka je na rasporedu u subotu u 9:54.

Domaće jezero uvijek je veliki motiv za braću Sinković. Koliki? Pokazali su jednim od najboljih vremena kvalifikacija u svojoj karijeri u prvom nastupu nakon četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu u češkim Račicama. U disciplini dvojac na pariće kroz cilj su prošli s vremenom 6:24.96. Prvo mjesto značilo je i direktan plasman u finale gdje će im s drugog mjesta puhati za vrat Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero koji su na Svjetskom prvenstvu gdje su Sinkovići ostali bez medalje uzeli srebro. Oni su kroz cilj prošli sa 6:26.59.

"Sve je bilo super. Zadovoljni smo, dobro smo zagrijali motore za finale tako da se veselimo. Generalno, forma je dobra i idemo maksimalno", kaže Valent Sinković.

"Dobro nam ide tako da bih pozvao sve ljude u nedjelju. U 11:19 je finale. Jedva čekamo, nadamo se da će biti pune tribine i da će nas svi doći podržati i da ćemo zajedno proslaviti 50. medalju", dodaje Martin.

Priliku za svoju prvu medalju Svjetskog kupa imat će i 27-ogodišnja Dora Dragičević u lakom samcu koja je preliminacijsku utrku završila na trećem mjestu s vremenom 8:14.41. Prvo mjesto pripalo je Čehinji Kristyni Neuhortovoj dok je treća bila Nizozemka Tosca Kettler.

Finale je na rasporedu u subotu u 11:04.

FOTO: EPA/PHILIPP SCHMIDLI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!