Nogomet

Siguran kao Sigur – priča o gladi za uspjehom i nevjerojatnom putu do njega

Krešimir Milić • srijeda, 10.05.2023.
Siguran kao Sigur – priča o gladi za uspjehom i nevjerojatnom putu do njega
Foto: www.hajduk.hr

Posljednje četiri seniorske utakmice prošao je put od onog pitanja prije Varaždina 'tko je sad ovaj?' do toga da se raspravlja za koju bi reprezentaciju trebao igrati. Priča mladog kanadskog Hrvata, nadaju se mnogi, tek je početak. Posebno je inspirativan put od amaterskog malonogometaša do prvotimca Hajduka koji je prošao u nešto manje od godinu i pol dana, a priča ide ovako…

Dan je nakon povijesnog prolaska u finale Lige prvaka mladih Hajdukovih juniora, a mjesto radnje Colovray Sports Centre u Nyonu, nedaleko od sjedišta UEFA-e. Zasivilo je nebo u popodnevnim satima, sprema se jaka kiša u Nyonu, ali ni vremenski uvjeti ne mogu pokvariti i smanjiti interes kakav su izazvali juniori izbacivanjem Milana. Nakon prospavane noći i slavlja u Ženevi, čekaju se i izjave pobjednika dan nakon velikog trijumfa. Istog tog dana u Splitu se na Poljudu sprema sve za utakmicu 30. kola između Hajduka i Varaždina koja će započeti u 19:20 sati.

Igraj na Hajduk - Osijek na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Taman dok se čekaju izjave traje i standardna rasprava s kime bi Ivan Leko mogao započeti protiv Varaždinaca. Netko već nestrpljivo pita 'jesu li izašli sastavi?', a iz nadolazeće grupe hajdukovaca prema svlačionicama Colovray Sports Centra stiže odgovor 'moglo bi danas biti iznenađenje u prvih 11.' Na tome je i ostalo, a nitko nije mogao biti siguran s odgovorom na pitanje o kome se radi sve dok nisu stigli i službeni sastavi.

I dok se tražio najbolji način kako u Ženevi ispratiti i onu utakmicu koja će se igrati na Poljudu dolazi poruka sa slikom sastava i zaokruženim jednim imenom uz popratno pitanje 'tko je sad ovaj?'. Taj zaokruženi je igrač s brojem 43, 19-godišnji Niko Sigur za kojeg još u tom trenutku ne zna šira javnost, a ubrzo će ga upoznati.

Igrom slučaja ili silom prilika, kako tko uzme, odvila se zanimljiva situacija, baš u vrijeme završnice na kojoj još uvijek po godinama junior, Sigur nije mogao zbog pravila Uefe zaigrati. Naime, pravilo kaže da igrač njegovih godina, izlazni junior, mora provesti dvije godine u klubu kako bi nastupio za juniorsku selekciju u Europi. Splet okolnosti u prvoj momčadi nagnao je čelnike da reagiraju i plate naknadu za razvoj Vancouveru nakon što se znalo da Dino Mikanović i Gergo Lovrencsics ne mogu participirati zbog ozljeda za utakmicu s Varaždinom, a isto tako se znalo da u juniorima ima veznjak koji dobro pokriva i poziciju desnog beka.

Zanimljiv je to bio tjedan za Sigura koji je tad potpisao prvi ugovor s Hajdukom do 2025., odradio prvi trening s prvom momčadi i upisao debi za Bijele. U tom tjednu iako nije mogao biti u Ženevi s momčadi kojoj je bio jedna od ključnih figura u prvenstvenim susretima, dobio je drugu, dugoročno gledano i veću priliku koju je spremno iskoristio. Hajduk je protiv Varaždina slavio 2:0 s prekrasnim golovima Yassinea Benrahoua i Emira Sahitija, ali svima je za oko zapeo kanadski Hrvat čija je mirnoća i neprelaznost u debiju imponirala.

Nastavio je oduševljavati i protiv Gorice, pa još više protiv Dinama i još više Lokomotive. Upisao je od debija ukupno četiri nastupa zaredom, a u tim utakmicama Hajduk nije primio gol pa ono pitanje 'tko je Sigur i kako je došao do prve momčadi Hajduka?' zaslužuje i detaljan odgovor.

Već se javnost upoznala s dijelom detalja priče mladog kanadskog Hrvata koja može biti podloga za scenarij holivudske uspješnice. Priča je to o gladi za uspjehom i karakteru s kakvom smo se već susreli nešto ranije upoznavajući vršnjaka s istog kontinenta Rokasa Pukštasa, ili možda još bliže onoj Josipa Juranovića.

Dolazak u Europu

Netom nakon odigrane utakmice protiv Varaždina javnost je zaintrigirala pozadinska priča dolaska Sigura u Europu. Objavom na Instagram storyju u kratkim natuknicama prepričao ju je Andro Fistonić, bivši sportski djelatnik Hajduka koji je studirao u Americi i Sigurova spojnica s Europom.

I baš koga god upućenijeg smo pitali kako je tekao put Sigura od Kanade do Hajduka svi ga povezuju s početkom Fistonićevog rada u Radomlju, a priča ide ovako. Fistonić je u prvom mjesecu prošle godine preuzimao funkciju sportskog direktora Radomlja u okviru partnerske suradnje s Hajdukom. Dotad je Fistonić prošao put od pomoćnika voditelja Hajdukove Akademije do pomoćnika sportskog direktora splitskog kluba i s tim iskustvom imao je za cilj pomoći slovenskom klubu u razvoju sportske politike. Osim što je fokus bio na prvu momčad koja se borila za ostanak u tom trenutku, cilj je bio i zadržati juniore u višem rangu jer se njihova liga reformirala na kraju sezone pa su se tražila i pojačanja za njih.

U to vrijeme Sigur je igrao ulični nogomet pet na pet u Kanadi, dok je posljednji dodir s ozbiljnijim nogometom imao posljednji put s 13 godina kad je bio u akademiji Vancouver Whitecapsa. Na malonogometnim terenima ga je primijetio Fistonićev cimer s koledža kanadski Hrvat Tomislav Zadro. Već u to vrijeme Sigur je odustao od profesionalnog nogometa i pohađao je koledž gdje je igrao amaterski, a bio je i poznato lice hrvatske zajednice u Kanadi koja se okupljala na malonogometnim terenima. Ono što je Zadro vidio podijelio je i s Fistonićem te mu ponudio da ga pošalje u Europu na probu. Sigur već u tom trenutku je u godištu izlaznih juniora, a na igrače u tim godinama rijetko tko se spreman sigurno okladiti. Priliku za probu u Radomlju su mu bili spremni ponuditi, ali uz uvjet da avionsku kartu do Slovenije i smještaj plati sam.

Nije mu to bio problem i u par dana od tog razgovora pojavio se u Radomlju gdje je odmah proslijeđen u juniore. Nedugo od dolaska pao je zaključak da bi trebao i ostati, a ubrzo je izvadio i hrvatsku putovnicu da bi si olakšao igranje jer u toj ligi nije momčad smjela imati više od jednog igrača van EU.

S juniorima Radomlja osigurao je ostanak u ligi, a trenirao je i s prvom momčadi. Ono što je vidio, Fistoniću je bilo dovoljno da predloži čelnicima Radomlja da mu ponude profesionalni ugovor. Tog ljeta je istekla suradnja Fistonića i slovenskog kluba, a nije došlo ni do dogovora Slovenaca sa Sigurom.

Imao je u tom trenutku tri opcije. Prve su se nudile u dva hrvatska kluba koja se natječu u nižim ligama od SuperSport HNL-a, a jedna je bila i mogućnost da se priključi juniorima Hajduka. Iako je 2003. godište, imao je pravo nastupa za juniore, ali nije ni čest slučaj da se selekcija dopunjava s izlaznim godištem.

No, nije ni biološki razvoj svih igrača tih godina ravnomjeran pa se neki razvijaju kasnije. Sličan slučaj bio je i kod Sigura, a Fistonić se sjetio kome bi mogao predložiti da proba s njim. Uvjerio se više puta još dok je bio u Hajduku kako Marijan Budimir sa svojim stožerom otključava potencijale kod igrača koji su prolazili rad s njima. Stoga mu je ispričao priču o mladom kanadskom Hrvatu i predložio da probaju sa Sigurom, a Budimir je uz zeleno svjetlo sportskog vodstva kluba odgovorio da im se priključi na treningu.

Odvijalo se to koji dan prije nego će juniori na pripreme u Kiseljak, a Sigur je još trebao donijeti odluku što napraviti. Donio ju je u onoliko koliko mu je trebalo da pronađe najbrži način za dolazak od Radomlja do Splita. Stigao je na trening uoči odlaska na pripreme, nakon kojeg nije bilo dvojbe da ide i u Kiseljak s juniorima, a onda i da ostaje u Hajduku.

Glad za uspjehom

Važno je napomenuti, kako bi još jednom istaknuli vjeru u sebe ovog mladića, činjenicu da je Sigur prije dolaska u Europu pohađao koledž koji je bio spreman napustiti i sam sebe financirati. Bio je spreman za dolazak na drugi kontinent bez obzira na to što nije znao što ga čeka. Odlučio je probati u onome što je sigurno kao dijete još u Whitecapsima sanjao da bi mogao ostvariti. Zgrabio je minimalnu priliku, a zapravo stvorio i isprovocirao trenutni uspjeh svojim trudom i radom.

Spreman je bio iskoristiti šansu koju je dobio u Hajduku i dovesti se u situaciju da mu se ponudi ugovor, a čelnike uvjeriti da se isplati dati 30 tisuća eura Vancouver Whitecapsima za naknadu za razvoj koju je trebalo isplatiti prije potpisa ugovora. Kod pregovora oko ugovora zanimala ga je samo jedna stvar, a to nisu bile financije, nego daljnji razvoj. Samo nova prilika u kojoj može pokazati što zna, a mnogi u Hajduku su to već znali i upoznali širu javnost time.

Došao je u juniore Hajduka kao veznjak, a stožer je brzo uvidio njegovu polivalentnost te moć adaptacije i brzog učenja uz iznimne radne navike. Uočili su i da se dobro snalazi na poziciji desnog beka i duel igri čime je zadivio i navijače u svim utakmicama od debija do danas. Ta nogometna inteligencija koju posjeduje zapravo je i ključ brze adaptacije koju je prošao u ovo kratko vrijeme. Sposobnost je to s kojom gotovo uvijek ima dobro rješenje i pozicioniranje na terenu. Čitanje igre jedan je od njegovih glavnih aduta koji su došli do izražaja u njegove četiri seniorske utakmice, a većini za oko zapelo je to u dvobojima s Dinamom i Lokomotivom. U posljednjoj utakmici pokazao je i kako sigurnije ulazi u ofenzivne situacije tijekom izgradnje napada, a imao je i opasan pokušaj udarcem iz daljine kad je uzdrmao gredu.

Posljednje četiri seniorske utakmice prošao je put od onog pitanja prije Varaždina 'tko je sad ovaj?' do toga da se raspravlja za koju bi reprezentaciju trebao igrati. Priča je to koja jako podsjeća i na onu Josipa Juranovića koji je prošao put od veznjaka iz amaterskog nogometa do prvotimca Hajduka na desnom beku, a kasnije u reprezentaciji s broncom oko vrata iz Katara.

U kratko vrijeme mladići iz Hajdukove Akademije dobili su prvo u Pukštasu, a sad i u Siguru primjer karaktera, odricanja, truda i učenja kojim se dolazi do onog što svi oni priželjkuju. Nemamo moć predviđanja budućnosti pa se ne usudimo ni igrati vidovnjaka te govoriti kakvu će konkretno Sigur karijeru napraviti i na kojoj poziciji. No ono u što iz svega što smo vidjeli i čuli o ovom mladiću koji je prije godinu i koji mjesec igrao amaterski mali nogomet, a danas je prvotimac Hajduka, možemo vjerovati da hoće. Pa ni ta naša vjera nije bitna jer ona njegova je veća i inspirativnija, nastala iz gladi, ali ne one koja se može zasititi jednim grizom, nego one za uspjehom i dokazivanjem samom sebi pa onda i ostalima.

Foto: Miro Gabela / Hajduk.hr

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!