Nogomet

Burno ljeto pred Vatrenima: Neki gotovo sigurno mijenjaju sredinu, dosta njih nejasnog statusa

Branimir Korać • srijeda, 10.05.2023.
Burno ljeto pred Vatrenima: Neki gotovo sigurno mijenjaju sredinu, dosta njih nejasnog statusa
Foto: FaH

Sezona se polako privodi kraju, a onda slijedi onaj najstresniji dio za veliki broj nogometaša. Prijelazni rok u kojem će pokušati ostvariti svoje ambicije. Poveći broj hrvatskih reprezentativaca još uvijek ima nejasan status za sljedeću sezonu...

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom je velika završnica Lige nacija koja će dijelu igrača doći kao posljednje veliko natjecanja koje se veže na ovu sezonu. Nakon Lige nacija slijedi odmor, a za neke i razmišljanje što i kako u budućnosti.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatski nogometaši vrlo su zanimljivi na tržištu, rezultati reprezentacije ne prolaze nezapaženo, a neki manji transferi dijela igrača koji su se pokazali kao pun pogodak dodatno su prošli dobro među klubovima koji razmišljaju o pojačanjima.

Praktički pola Dalićevog kadra iz prošle akcije je još uvijek u neizvjesnosti i nisu sigurni gdje će igrati sljedeće sezone. Iako mnogi ističu kako je to problem i opterećenje za igrače, nije nužno kod svakoga tako, nekima je to motiv više da se pokažu i skrenu pozornost na sebe.

No, provjerimo kako u ovom trenutku izgleda budućnost Dalićevih izabranika.

Vjerojatan transfer

Dominik Livaković (Dinamo): Teško je za očekivati da će Livaković ostati u Dinamu. Odlična forma, dobre prezentacije u reprezentaciji i što je najvažnije za velike klubove, pristupačna cijena u odnosu na ostale vratare te kvalitete, sve to čini ga poželjnom metom. Ako pogledamo kakvi su vratari radili transfere za dva do tri puta više novca nego što će Livaković, jasno je zašto je "vruća roba na tržištu". Deset milijuna eura je cijena, a nije tajna da ga želi u prvom redu Villarreal, no spominje se i Manchester United.

Joško Gvardiol (Leipzig): Jedan od najtraženijih braniča svijeta vjerojatno će ovog ljeta napustiti Leipzig. Nijemci su dosad mirno odbijali vrlo bogate ponude, mirni Gvardiol nije radio probleme zbog toga, ali vjerojatno je došlo do točke kada je vrijeme za nove izazove. Gotovo da nema velikog kluba koji ga ne bi želio u svojim redovima, a rijetki će ga moći platiti. Pretpostavka je da će Gvardiol svojim transferom postati najskuplji branič u povijesti bez obzira na neke lošije nastupe uslijed prilične izraubanosti i nagomilanog umora u posljednje vrijeme.

Mateo Kovačić (Chelsea): Kovačića u brojnim projekcijama mediji i analitičari vide van novog Chelseaja. Ne zato što Kovačiću tu ne bi bilo mjesta zbog igračke ili ljudske kvalitete, nego klub se odlučuje na restart nakon užasne sezone, a potrebna su i rasterećenja budžeta nakon silnih dolazaka igrača tijekom zime, a traži ih se još tijekom ljeta. Kovačiću neće biti nikakav problem pronaći novi angažman, niz velikih klubova već se veže uz njegovo ime i dalje ćemo ga gledati na najvišoj razini.

Nikola Vlašić (West Ham): Vlašić je igrač West Hama na posudbi u Torinu koji ga želi zadržati, ali čini se kako postoji razmimoilaženje u onome što traži West Ham i onome što nudi Torino. Male su šanse da se Vlašić vrati u London i nastavi u West Hamovom dresu, to baš i nije funkcioniralo i ne bi bilo nikakvo čudo kada bi došlo čak i do nove posudbe.

Mislav Oršić (Southampton): Oršić mora napustiti Southampton jer tamo za njega očito nema budućnosti. Nevjerojatno je da je u tako kratkom roku odbačen i otpisan, praktički bez ikakvog vremena za prilagodbu. Odlazak je izvjestan, a hoće li biti riječi o transferu ili posudbi, posve je nebitno, mora pronaći sredinu u kojoj će igrati i u kojoj će ga cijeniti. Sjediti na klupi u Championshipu nema smisla.

Moguća promjena sredine

Borna Barišić (Rangers): Nedavno su škotski mediji dali naznaku kako bi Borna Barišić mogao napustiti Rangerse. Kada nema problema s ozljedama, Barišić u pravilu igra svih 90 minuta, ali u Glasgowu planiraju malo protresti momčad i osvježiti je novim snagama kako bi ozbiljnije zaprijetili Celticu. S obzirom da je pod ugovorom do ljeta 2024. godine, ako se ukaže neka ponuda, lako je moguće da mu se otvore vrata.

Borna Sosa (Stuttgart): Sosa se već duže vrijeme spominje kao igrač koji će promijeniti klub. No, još uvijek je u Stuttgartu, bilo je nekih kontakata i navodnih konkretnijih ponuda, ali transfer se još uvijek nije dogodio. Zimus je imao konkretnu ponudu Bayer Leverkusena, transfer se nije dogodio, a ovog ljeta ponovno će biti priča o transferu. Što će se događati, u velikoj mjeri ovisit će i o tome hoće li Stuttgart zadržati prvoligaški status. Sosa je pod ugovorom do ljeta 2025. godine.

Josip Šutalo (Dinamo): Šutalova situacija oko transfera je dosta neizvjesna. Nakon što je uskočio u reprezentaciji u prvih 11 umjesto Dejana Lovrena, uz kvalitetne nastupe u Dinamu, naravno da mu je narasla cijena. U Maksimiru bi ga voljeli još jednu sezonu vidjeti u svojim redovima, ali prava ponuda zasigurno bi dovela do transfera.

Marcelo Brozović (Inter): I Brozović je jedan od onih čije je ime aktualno praktički u svim prijelaznim rokovima. Dugo se spominjao oko transfera u Barcelonu, ali s obzirom na financijsku situaciju u Barceloni, taj transfer je sve teže ostvariv. No nije u igri samo Barcelona, u posljednje vrijeme spominje se sve glasnije i Newcastle.

Lovro Majer (Rennes): Majer je privukao interes na sebe i mediji diljem Europe etiketirali su ga kao nasljednika Luke Modrića. Dosta je klubova s kojima je povezivan, a u posljednje vrijeme iskočilo je ime Newcastlea koji će i ovog ljeta biti agresivan na tržištu i nadograđivati momčad. Majera vide kao jednu od opcija u veznom redu. Međutim neće biti samo Newcastle u igri.

Luka Ivanušec (Dinamo): Ivanušec je u drugom dijelu sezone značajno podignuo formu, vratio se u reprezentaciju i ponovno je središtu pozornosti. Posljednji koji se dovodi u vezu s njegovim dovođenjem je RB Salzburg za kojeg tek treba vidjeti kakav je aranžman spreman ponuditi Dinamu. U ovom trenutku nekako se čini da je Ivanušec bliži odlasku nego ostanku. Bliži je odlasku nego Šutalo, a opet bliži ostanku nego Livaković.

Ivan Perišić (Tottenham): Odlaskom Antonija Contea, krenule su sve glasnije priče o odlasku Ivana Perišića iz Tottenhama. Hoće li se to i dogoditi, upitno je, treba vidjeti tko će uopće sjesti na klupu i kakvi su planovi novog trenera. Perišić u slučaju odlaska neće imati problema u potrazi za novim klubom, talijansko tržište navodno ga željno očekuje, a tek Hajduk...

Bruno Petković (Dinamo): Petković još uvijek nije produžio ugovor s Dinamom, ono što Dinamo njemu nudi i ono što Petković traži baš se i ne poklapa jedno s drugim. Ako se pojavi dobra ponuda, Dinamo će pustiti Petkovića, spominje se Nenad Bjelica koji bi ga mogao dovesti u Trabzonspor, ali još uvijek nema ničeg konkretnog.

Ivo Grbić (Atletico): Kada je Oblak zdrav i spreman za nastup, Grbić je na klupi. Takav status ga zasigurno ne zadovoljava i rado bi kontinuitet i dobru minutažu. Teško će to u Atleticu dobiti, nova posudba ili transfer nisu nemogući.

Vjerojatan ostanak

Ivica Ivušić (Pafos): Zimus je Ivušić napravio transfer iz Osijeka na Cipar i nije realno da će već na ljeto potražiti novu sredinu. U Pafos je tek stigao, prvi je vratar i tamo će i ostati i sljedeće sezone.

Nediljko Labrović (Rijeka): Rijeka je klub iz kojeg su transferi uvijek mogući pa tako ne bi bio šok da Labrović napusti klub. Međutim brani jako dobro, cijena mu je narasla, kapetan je i Sergej Jakirović ne bi bio presretan da dođe do njegovog odlaska. Vrlo vjerojatno Labrović će i sljedeće sezone biti među vratnicama Rijeke.

Domagoj Vida (AEK): I Vida je među onima koji još nisu niti godinu dana u novom klubu. Nema razloga za odlazak, u AEK-u ima dobar status, igra dobro i u borbi je za naslov prvaka Grčke. Pod ugovorom s AEK-om je još godinu dana.

Josip Juranović (Union Berlin): Još jedan od onih koji su nedavno promijenili klub i zadovoljni su u novoj sredini. U Berlinu su vrlo brzo shvatili kako su pogodili s Juranovićem i zadovoljstvo je obostrano. Nema brige, Jura ostaje u Unionu i naredne sezone.

Josip Stanišić (Bayern): Stanišić je čvrsto pod ugovorom s Bayernom i transfer gotovo sigurno ne dolazi u obzir. Međutim promjenom trenera i dolaskom na klupu Thomasa Tuchela, naglo se pokvario Stanišićev status te je ostao bez minutaže. Stoga možda ne bi bilo loše kada bi otišao na posudbu negdje gdje bi igrao u kontinuitetu. Na prodaju Bayern vjerojatno ne bi pristao jer će Stanišićeva cijena u perspektivi rasti na puno veću svotu nego što je trenutno.

Martin Erlić (Sassuolo): Erlić je pod ugovorom sa Sassuolom do ljeta 29026. godine, igra dobro i puno i čini se kako su sve strane zadovoljne njegovim nastupima. Sve govori kako će Erlić i sljedeće sezone držati obranu Sassuola. Dugo je bio podcijenjen unatoč dobrim igrama, ali čini se kako se to u zadnjih godinu dana napokon promijenilo.

Luka Modrić (Real Madrid): Priča oko Modrića i Reala svima je dobro poznata, a u narednim danima napokon bi trebala biti i službeno skinuta s dnevnog reda. Modrić će produžiti vjernost Realu na još jednu sezonu.

Mario Pašalić (Atalanta): Pašalić je pod ugovorom s Atalantom do ljeta 2025. godine. Nakon odlaska iz Hajduka i nakon što se selio s posudbe na posudbu kao igrač Chelseaja, skrasio se u Atalanti. Tu je posljednje tri godine i vjerojatno će biti i sljedeće sezone.

Andrej Kramarić (Hoffenheim): Kramarić gotovo sigurno ostaje u Hoffenheimu, jedino što bi to stavilo pod veliki upitnik je da Hoffenheim ispadne iz lige.

Marko Livaja (Hajduk): Livaja ne ide nikud. U Hajduku ima status božanstva, momčad se slaže oko njega, posložio si je život u Splitu i nema nikakvih razloga za promjenu sredine.

Petar Musa (Benfica): Musa je u Benficu došao znajući da neće imati veliku minutažu u početku, ali ima status aduta s klupe i nerijetko ga koristi za golove i dobre nastupe. Strpljivo čeka transfere onih koji su ispred njega kako bi podebljao minutažu. Ništa ne govori kako bi mogao promijeniti klub.

Luka Sučić (RB Salzburg): Da nije bilo te ozljede koja ga je na duže vrijeme izbacila van travnjaka, Sučić bi vjerojatno bio jak kandidat za ovoljetni transfer. Međutim izgledno je kako će ipak ostati u Salzburgu gdje će se vraćati nakon stanke.

Kristijan Jakić (Eintracht): Jakić je pod ugovorom s Eintrachtom i iako je mijenjao poziciju i nije standardan u prvih 11, nema naznaka o transferu.

Dion Drena Beljo (Augsburg): Beljo je tek stigao u Augsburg i zvijezda je u rađanju. Jasno je kako neće godinama igrati nego s vremenom preseliti u veći klub, posjeduje ogroman potencijal, ali iduće sezone je neupitan član sadašnjeg kluba.

Dario Špikić (Dinamo): Špikić je neupitan član Dinama i za sljedeću sezonu, nema dugo kako je produžio ugovor s Dinamom.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!