Nogomet

Basel će teško ponoviti Nicu protiv Fiorentine koja želi ostvariti isto što i Roma prošle godine

Krešimir Milić • četvrtak, 11.05.2023.
Basel će teško ponoviti Nicu protiv Fiorentine koja želi ostvariti isto što i Roma prošle godine
Foto: EPA

Ne skrivaju Firentinci da im je cilj europski trofej ove sezone. Jedan od koraka prema njemu je izbaciti u polufinalu Basel koji ne igra jednu od najboljih sezona…

Igranje europskih natjecanja iduće sezone minimalni je cilj Fiorentine za ostvariti u ovoj. No, preko prvenstva će to ići malo teže zbog brojnih kikseva koje su ostvarili. Po imenima radi se o jednoj od najzanimljivijih momčadi talijanskog prvenstva, ali u Serie A nije baš išlo kako je se i zamislilo.

Igraj na Fiorentina - Basel na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zato im malo sigurnija opcija ostaje osvojiti Konferencijsku ligu, a gledajući put koji imaju do tamo to bi moglo biti i izvedivo. U polufinalu ih je dopao ždrijebom švicarski Basel koji ne igra jednu od najboljih sezona.

U domaćem prvenstvu Basel je na razočaravajućem petom mjestu, a u posljednjim susretima protiv direktnih konkurenata za mjesto više gubili su utakmice. Stoga se do kraja može vrlo lako dogoditi da izgube mjesto u Europi iduće sezone.

No ono što bi mogao biti alarm za momčad Fiorentine je činjenica da se i takav Basel plasirao u polufinale. Dva remija i produžeci s Nicom bili su put u četvrtfinalu iz kojeg su izašli kao pobjednici.

Ipak teško je ponovno očekivati isti podvig kad im se vide rezultati u posljednjim utakmicama. Nije ni Fiorentina u najboljoj formi, ali šira klupa i zvučnija imena veća su garancija za njih ovog puta.

Možda je još rano za prejudicirati, ali novi prolaz Basela bio bi ogroman podvig.

Što su rekli?

Vicenzo Italiano, trener Fiorentine: „Mislim da su određene sudačke odluke koje nas nisu ostavile sretnima. Dogodili su nam se golovi koji nisu priznati. No, što smo bliže finalu, to će više rasti kvaliteta sudaca, zdrav razum u shvaćanju utakmica i pokušaju upravljanja ih. Nadam se da svi, poput nas i Basela, znaju važnost i da će ostati koncentrirani kako bi se utakmica odigrala na najbolji mogući način. Nadam se da će sutra biti regularna utakmica."

Heiko Vogel, trener Basela:“ Fiorentinu vidim kao taktički vrlo promjenjivu momčad koja će nas napadati s visine. Imat ćemo malo vremena da se postavimo za naše napade. Moramo imati savršen dan, biti hrabri i solidarni te vjerovati u vlastite sposobnosti. Tek tada imamo priliku igrati igru kakvu želimo.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Stadio Artemio Franchi, Firenca, 21:00

Sudac:François Letexier

Nedostaju

Fiorentina: Milenković (žuti kartoni), Sirigu (ozljeda)

Basel:Comas, Calafiori, Frei, Pelmard (ozljede)

Forma


Napoli – Fiorentina 1:0
Salernitana – Fiorentina 3:3
Fiorentina – Sampdoria 5:0
Fiorentina – Cremonese 0:0
Monza – Fiorentina 3:2
Basel – Zurich 0:2
Winterthur – Basel 1:4
Sion – Basel 1:2
Basel – Luzern 0:2
Nice – Basel 1:2 (1:1)

Posljednji međusobni dvoboj

Posljednji put su igrali u skupini Europske lige 2015. godine, a tad su jednom remizirali 2:2, a jednom je Basel slavio 2:1.

Prognoza

S obzirom na razliku u kvaliteti i poziciju gdje se Basel nalazi u domaćem prvenstvu izgledno je da će danas Fiorentina ostvariti prednost na domaćem terenu za uzvrat. Unatoč tome što su Švicarci izbacili Nicu ranije, u kasnijim utakmicama se dogodio pad forme kojim ne ulijevaju povjerenje za današnji susret.

FOTO: EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!