Zimski sportovi

Najjači par četvrtfinala: Kanada i Finska u borbi za polufinale Svjetskog prvenstva

Branimir Korać • četvrtak, 25.05.2023.
Najjači par četvrtfinala: Kanada i Finska u borbi za polufinale Svjetskog prvenstva
Foto: FaH

Prošle godine igrali su u finalu, a ove godine netko će otpasti već u četvrtfinalu. Kanada i Finska bore se za prolaz u polufinale Svjetskog prvenstva...

Večernji termin Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu rezerviran je za susrete između Kanade i Finske te Švedske i Latvije. Kanađani i Finci svakako predstavljaju onaj dvoboj koji će veći prikovati uz ekrane.

Igraj na Finska - Kanada na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Riječ je o dvije reprezentacije koje imaju visoke ciljeve pa je tako i sada. Očekivano su prošle do četvrtfinala, međutim bilo je oscilacija koje će se morati smanjiti uoči današnjeg dvoboja jer je protivnik preozbiljan i zna iskoristiti i kazniti pogreške.

Kanađani su na papiru bili prvi favoriti svoje skupine u Rigi, ali upisali su dva poraza. Bolja je bila Švicarska koja je slavila s 3:2 i tako naznačila nakon tog susreta da će vjerojatno završiti na vrhu, ali onda je Kanada upisala još veći kiks, nepotrebno je izgubila od Norveške u raspucavanju.

Finci su u drugoj skupini završili na trećem mjestu iako su u konačnici imali čak i više bodova nego Kanada u skupini B. Finska je upisala pet pobjeda, izgubila je od Švedske u raspucavanju i od SAD-a na startu.

Taj poraz od SAD-a malo je zabrinuo Fince,. Amerikanci su odigrali odličnu utakmicu, ali nakon toga Finska je pokazala kvalitetu i da je ono bio samo malo lošiji dan.

Kanađani ne očekuju takvo finsko izdanje već u svakom slučaju bolje i kvalitetnije. Očekuje se vrlo zanimljiv i otvoren dvoboj u kojem su sve opcije moguće.

Što su rekli

Andre Tourigny, izbornik Kanade: "Malo smo frustrirani nastupom u grupnoj fazi, ali svjesni smo snage protivnika te ujedno i nas. Imamo roster pun NHL igrača koji žele biti najbolji na svijetu. Da je u ovoj fazi turnira sve idilično, to bi bio problem."

Jukka Jalonen, izbornik Finske: "Polako se dižemo, ali imamo još prostora za napredak. Kanada je elitna reprezentacija i jedan od glavnih kandidata za zlato, ovo će biti ogroman izazov za nas."

Mjesto, vrijeme

Tampere, Tampere Deck Arena, 19:20

Nedostaju

Kanada: Joe Veleno (suspenzija)

Finska: -

Prošli međusobni dvoboj

Kanada i Finska igrali su prošle godine u finalu Svjetskog prvenstva, a Finci su slavili u drami u produžetku golom Sakkarija Manninena nakon što su u završnici regularnog dijela ispustili prednost 3:1.

Prognoza

Očekuje se jako dobra i ravnopravna utakmica. Možda su Finci blagi favoriti, ali Kanada ima vrlo jak roster. Dosta će ovisiti i o kriteriju koji će suci zauzeti.

FOTO: EPA/MAURI RATILAINEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!