Ostali sportovi

Svjetsko školsko prvenstvo u odbojci na pijesku: 'Jaki protivnici, ali dobro smo se nosili'

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 25.05.2023.
Svjetsko školsko prvenstvo u odbojci na pijesku: 'Jaki protivnici, ali dobro smo se nosili'

Hrvatski školski sportski savez organizirao je putovanje hrvatske delegacije na Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku koje se održavalo u Bat Yamu u Izraelu od 16. do 23. svibnja 2023. godine.

Pod hrvatskom zastavom natjecali su se učenice V. gimnazije Vladimir Nazor Split Ana Burilović, Kate Lijić i Marija Tabak s Ivicom Šupe te Vedranom i Antom Burilovićem te učenici Gimnazije Tituša Brezovečkog Zagreb u sastavu Tin Devald, Lovro Šitum i Ivan Vuk s Ljiljankom Kordić i Damirom Jelenskim.

Iako je naše sportaše čekala velika konkurencija i zahtjevne utakmice, kao što potvrđuju voditelj delegacije Tomislav Paripović i IPL novinarka Kiara Crnetić: "oni tu nervozu razbijaju međusobnom zabavom i druženjem, a sigurno će se u ovih tjedan dana razviti nova prijateljstva."

Ana Burilović, odbojkašica je iz V. Gimnazije Vladimira Nazora Split koja je potvrdila: "Očekujem dobar i kvalitetan turnir, nismo još vidjeli ostale ekipe, ali vidjela sam popis država i smatram da se tu igra dobra odbojka i nadamo se dobrom rezultatu. Nervozna sam, ali možda više uzbuđena jer idemo za Izrael koji je jedna od najboljih destinacija."

U srijedu 17. svibnja svečano je otvoreno Svjetsko prvenstvo, a već idućeg dana od ranih jutarnjih sati naši odbojkaši i odbojkašice započeli su igru za plasman u četvrtfinale. Mladići su protiv Brazila u napetoj igri izgubili 1:2, a u još zahtjevnijoj konkurenciji protiv Australije 0:2. Djevojke su svoju snagu iskazale pobjedom protiv Latvije 2:0 i Srbije 2:1.

Na prvenstvu je našu delegaciju pratila I IPL učenica novinarka Kiara Crnetić koja je izabrana kao prva sudionica inicijative ISF-a i HŠSS-a u predstavljanju projekta Igram, pišem, lajkam na međunarodnoj razini. Kiara je volontirala u medijskom timu Svjetske školske sportske federacije te objavljivala vlogove i intervjue sa sportašima i sudionicima Prvenstva. Pogledajte intervju s hrvatskim delegatima ovdje.

Drugi dan prvenstva nastavljen je u istom ritmu; naši mladići su unatoč velikoj borbi izgubili obje utakmice, protiv Brazila i Australije, rezultatom 0:2. Djevojke su protiv Novog Zelanda izgubile rezultatom 0:2, ali zahvaljujući prijašnjim odlično odigranim utakmica osigurale su plasman u četvrtfinale, dok momci nastavljaju borbu od 8. do 12. mjesta.

"Pripreme za ovo Prvenstvo bile su zahtjevne, s obzirom na kišno vrijeme koje nas je pratilo u Zagrebu. Utakmicama smo na neki način zadovoljni, dobili smo zaista jake momčadi, Brazil i Australija koji žive na pijesku i koji su uigrani, tako da smo se dosta dobro nosili s protivnicima", potvrdila je Ljiljanka Kordić.

Kulturni dan u Izraelu odbojkaši su proveli šetajući Tel Avivom i posjetom Jaffi, starom dijelu grada i ujedno glavnoj luci Jeruzalema uz turističkog vodiča. Ostatak dana proveli su odmarajući za vrlo važne utakmice koje su uslijedile, a kako bi u zabavnoj atmosferi završili dan održana je Večer nacija.

Na Večeri nacija predstavili su našu predivnu Hrvatsku dijeleći tradicionalne slatkiše i suvenire kao što su Kraš čokoladice i licitarska srca. Za svoj su nastup na izraelskoj pozornici odjenuli splitsku Dioklecijanovu nošnju i izveli koreografiju Ero s onoga svijeta koja je osvojila publiku.

Učenica novinarka Kiara na prvenstvu je uhvatila i izraelske navijače s ručno-rađenim hrvatskim zastavama, što potvrđuje da je Hrvatska, osim virtualne podrške na prijenosu uživo i društvenim mrežama, imala i onu uživo koja im je dala dodatnu motivaciju za odlične susrete.

Tijekom Prvenstva, Voditelj odjela za međunarodnu suradnju i projekte, ujedno i voditelj delegacije, Tomislav Paripović sastao se s veleposlanicom Republike Hrvatske u Državi Izrael, gospođom Veselom Mrđen Korać te gospođom Idom Gamulin, prvom tajnicom za konzularne poslove, kulturu i informiranje. Nakon upoznavanja i podrške našim ekipama na sportskim terenima, veleposlanica se sastala s Organizacijskim odborom natjecanja te podržala ostvarivanje službene suradnje između hrvatskog i izraelskog školskog sportskog saveza.

Naši odbojkaši i odbojkašice su u završnim utakmicama pokazali kako se igra, iako je bilo napeto i zahtjevno zabavili su se na terenu. Djevojke su protiv Cipra igrale za 7. mjesto, i nažalost izgubile oba seta, ali su zaslužile sjajno 8. mjesto, dok su mladići u borbi za 11. mjesto sa Srbijom pobjedili rezultatom 2:0.

"Rezultatima sam malo razočaran jer nakon odličnog početka u drugom dijelu turnira nismo bili toliko dobri. Možda zbog umora, a možda zbog impresioniranosti samim Svjetskim prvenstvom", rekao nam je voditelj Ivica Šupe potvrdivši da je iskustvo bez obzira na rezultat bilo nezaboravno. Učenici se vraćaju u Hrvatsku s divnim uspomenama, a o svom su iskustvu u Izraelu rekli:

"Ovo je bilo odlično iskustvo, bilo je jako zanimljivo upoznati ljude iz različitih dijelova svijeta i družiti se s njima. Na terenu je bilo lijepo, ali mogli smo ostvariti bolje rezultate", Kate Lijić.

"Najljepše iskustvo s Prvenstva mi je druženje s ostalim igračima, sklopili smo nova prijateljstva koja ćemo pamtiti čitav život", Lovro Šitum.

Upravo su ta prijateljstva i iskustva nastala iz sporta srž školskog sporta, stoga s veseljem očekujemo nova natjecanja, počevši sa Svjetskim školskim prvenstvom u nogometu u Maroku.

Tekst, foto, video: Kiara Crnetić, IPL novinarka / Hrvatski školski sportski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!