Nogomet

Tramezzani nije uspio i ide u doigravanje, Basel osigurao Europu

Krešimir Milić • ponedjeljak, 29.05.2023.
Tramezzani nije uspio i ide u doigravanje, Basel osigurao Europu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posljednje kolo švicarskog prvenstva donijelo je i rasplet situacije na ljestvici. Doznalo se tako tko će nastaviti borbu za ostanak, a i poredak onih za europska natjecanja. Tko je prvak već se duže vrijeme znalo, a to su Young Boysi sa 16 bodova prednosti ispred drugog mjesta…

Danas je bio dan odluke za mnoge klubove u švicarskoj ligi. Ranije smo znali da će se trofej osvajača vratiti u vitrine Young Boysa kojima je ovo u posljednjih šest godina peti naslov. Tek prošle sezone omeo ih je Zurich u dominaciji, ali su se brzo i uvjerljivo vratili na tron.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Odluka je padala danas na ostalim pozicijama prvenstvu od onih koje vode u europska natjecanja do onih koji se bore za ostanak. Među potonjima je bio Sion koji je nedavno ponovno angažirao Paola Tramezzanija. Bivšem treneru Hajduka u ovoj sezoni je to bio drugi put na klupi ovog švicarskog kluba koji će igrati doigravanje za ostanak protiv Lausanne Ouchyja i u dvije utakmice dobiti priliku za ostati među švicarskom elitom.

Klub osnovan prije 114 godina nije uspio spasiti ni Mister Tramezzani u drugom mandatu ove sezone. Deveto mjesto im je pobjeglo za bod, a prije ulaska u zadnje kolo imali su 31 bod, jedan manje od Winterthura. Za ostanak im je bilo dovoljno i da budu bodovno izjednačeni, ali uvjerljivo su poraženi na gostovanju u St. Gallenu 4:0 te im poraz Winterthura na gostovanju kod Young Boysa 2:1 nije ništa značio.

Zanimljiv je i poredak u borbi za Europu. Tako je Servette osigurao kvalifikacije za Ligu prvaka s bodom više od Lugana koji će igrati kvalifikacije za Europsku ligu. Borba se vodila i za mjesta koja vode u Konferencijsku ligu pa je tako Lugano završio na četvrtom mjestu s 50 bodova, a svoje mjesto u kvalifikacijama osigurao je i Basel koji je ove godine igrao polufinale tog natjecanja.

Europa je za samo dva boda izmakla St. Gallenu te tri Grasshoppersu i prošlogodišnjim prvacima Zurichu koji su ove sezone završili na osmom mjestu i za koje su nastupali Ivan Santini, Roko Šimić i Nikola Katić.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!