Nogomet

Sevilla ide po sedmi trofej pobjednika Europske lige, Mourinho i Roma kvare joj planove

Mihaela Bradovski • srijeda, 31.05.2023.
Sevilla ide po sedmi trofej pobjednika Europske lige, Mourinho i Roma kvare joj planove
Foto: EPA

Veliko finale Europske lige donosi dvoboj između Rakitićeve Seville i Rome. Sevilla je najtrofejniji klub u povijesti ovog natjecanja, a Roma traži prvu titulu u Europskoj ligi...

Sevilla i Roma danas će odlučiti o osvajaču trofeja pobjednika Europske lige. U Budimpešti nas očekuje velika utakmica, dvoboj dvije momčadi koje su ove sezone pokazale više lica, ali najvažnije će biti ono pravo u današnjem susretu.

Igraj na Sevilla - Roma na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pobjednik Europske lige izravno će se plasirati u skupinu Lige prvaka što je dodatna nagrada za Sevillu ili Romu koji više ne mogu kroz prvenstvo dohvatiti Ligu prvaka. Roma je u talijanskom prvenstvu kolo prije kraja na šestom mjestu, ali ima samo bod više od Juventusa što znači da može pasti na poziciju koja vodi u Konferencijsku ligu.

S druge strane Sevilla je u još kritičnijoj situaciji. naime ona je u španjolskom prvenstvu tek 11. i trebalo bi joj se dosta toga poklopiti da skoči na sedmu poziciju i dohvati barem Konferencijsku ligu, znači ona je praktički u situaciji da večeras igra i za Europu sljedeće sezone.

Ulog je tako ne samo trofej nego i budućnost, cijela sljedeća sezona. Nije isto planirati sezonu u kojoj igrate Konferencijsku ligu ili sezonu u kojoj igrate Ligu prvaka. Financije su drugačije, slažu se posve drugačiji planovi što dodatno daje na značaju ovom susretu.

Europska liga je natjecanje koje je Sevilla dosad osvajala čak šest puta i daleko je najtrofejniji klub u ovom natjecanju. Međutim želi i sedmi trofej kako bi još više učvrstila tu poziciju na vrhu ljestvice svih vremena. Počevši s 2006. godinom, šest puta je bila u finalu i svih šest puta je slavila. Roma ima jedno finale i to iz 1991. godine kada je u Kupu Uefe poražena od Intera.

Rimljani ipak imaju jedan drugi trofej i to su zasad jedini nositelji tog trofeja. Naime oni su osvojili prošlosezonsko inauguralno izdanje Konferencijske lige. Jose Mourinho je već jednom napravio skok u dvije sezone, s Portom je osvojio Europsku ligu pa Ligu prvaka i nada se da to može i s Romom.

Što su rekli

Jose Mourinho, trener Rome: "Za Sevillu je igranje u finalu Europske lige praktički normalno, a za nas je to nešto posebno. Za Sevilline navijače je odlazak na finale Europske lige kao da idu na gostovanje u španjolskom prvenstvu, a za naše navijače to je povijesni događaj. Želimo ispisati povijest. Povijest ne igra utakmicu, ali čini Sevillu favoritom. Imaju iskustvo koje mi nemamo, ali zaslužili smo biti ovdje i to smatramo već dugo vremena. Ja imam dosta iskustva, ali računa se i iskustvo igrača, a Sevillini igrači ga imaju u velikoj mjeri. Naša momčad je na okupu dvije godine i moji igrači imaju ogromnu želju napraviti nešto veliko u ovom susretu."

Jose Luis Mendilibar, trener Seville: "Rekao sam Mourinhu da sam oduševljen što ću igrati baš protiv njega u europskom finalu. On ih ima puno, a meni je ovo prvo. Nadam se da ću ih imao kao i on jednog dana kada završim karijeru. Miran sam, možda mi ne vjerujete, ali osjećam se kao da je ovo samo još jedna utakmica, pripremam se na dvoboj protiv jakog rivala bez dodatnog pritiska. Znam da su očekivanja velika, igrači jedva čekaju susret i spremni smo za ovaj izazov."

Mjesto, vrijeme, suci

Budimpešta, Puskas Arena, 21:00

Sudac: Anthony Taylor (Engleska)

Nedostaju

Sevilla: Marcos Acuna (crveni karton)

Roma: Marash Kumbulla (ozljeda)

Prošli međusobni dvoboj

Sevilla i Roma sastali su se u pandemijskoj godini, u osmini finala Europske lige, igrali su na neutralnom terenu u Duisburgu jednu utakmicu, a Sevilla je slavila 2:0 golovima Reguillona i En-Nesyrija.

Prognoza

Potpuno otvoren i izjednačen dvoboj. Sevilli možda mala prednost na osnovu dramatičnog dizanja forme od dolaska Mendilibara na klupu.

FOTO: EPA/JULIO MUNOZ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!