Nogomet

Nediljko Labrović za Sportnet: 'Jakirović je postavio svoj gard i karakter, a Hrvatska s pravom igrom ima što tražiti u Ligi nacija'

Petar Jenjić • petak, 02.06.2023.
Nediljko Labrović za Sportnet: 'Jakirović je postavio svoj gard i karakter, a Hrvatska s pravom igrom ima što tražiti u Ligi nacija'
Foto: Pixsell

Nediljko Labrović posljednje dvije godine odradio je u redovima Rijeke. Za Sportnet je govorio o protekloj sezoni u klubu, punoj uspona i padova, koja je tajna uspjeha Sergeja Jakirovića, obranjenih penala, ali i mnogim drugim stvarima...

Jednom kada je stao na gol, Nediljko Labrović svoju poziciju prvog vratara nije ispustio, a za svoje odlične igre počeo je dobivati i pozive izbornika Zlatka Dalića. U svojoj prvoj sezoni skupio je 23 nastupa, dok je u ovoj drugoj branio u 36 utakmica.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvoj ste završili četvrti i igrali finale Kupa, ove ste završili isto četvrti, ali ste ranije ispali iz Kupa. Dojam je da je momčad imala veću konstantu prošle sezone, za razliku od ove kada smo vidjeli dva potpuno različita lica u jesenskom i proljetnom dijelu sezone.

"Da, sigurno. Kad gledaš prošlu sezonu, što se tiče rezultatskog dijela, ipak si igrao finale Kupa pa je sve to dalo na većoj težini. Ove godine, s obzirom na prvi dio, rekao bih da je po tom pitanju i uspješnija, kad pogledate iz kakvog smo se rezultatskog minusa vratili. Ako se može reći, ova je sezona bila miks svih emocija, od gorkih do slatkih, prošla je bila veća konstanta", kazao nam je 23-godišnji vratar.

Koja je tajna uspjeha Sergeja Jakirovića, na koji je način uspio u onome što njegovim prethodnicima ove sezone nije išlo?

Brzopotezni

Najdraži sport osim nogometa? Košarka

Za koji bi klub volio igrati? Real Madrid

Najduhovitiji suigrač? Frigan je živa komedija. On i Grgić.

Najveći uzor? U nogometu ih imam više, volim to kombinirati. Pregršt ih je.

Koju bi trojicu suigrača poveo na pub kviz u želji za pobjedom? Mitrović, Grgić i Todorović.

Najdraži bend? M.O.R.T.

Najdraži krimić? Stieg Larsson, Trilogija Millennium

Najdraži trenutak ove sezone? Obranjen penal Livaji na Poljudu.

"On je uspio stvoriti homogenu ekipu, u pravom je trenutku došao te postavio svoj gard i karakter. Sve je jednostavno sjelo na svoje mjesto."

Iz sadašnje perspektive, potpis za Rijeku je bio pun pogodak. Jeste li očekivali da će vam se karijera ovako razvijati?

"Samim time što sam izabrao Rijeku, znao sam da ću dobiti priliku, da je to dobra sredina za svakog mladog igrača. U glavi mi je bilo, da se dokopati Rijeke, a onda kad sam došao, znao sam da mogu napraviti iskorak. Ovako velik, to samo u najluđim snovima možeš sanjati. Zapravo s dobrim i konstantnim radom sam uspio doći do ovoga."

Igrali ste ranije u karijeri za Šibenik koji je napustio ligu, kako vidite njihovu završnicu sezone, jeste li očekivali da će se Gorica tako uzdignuti?

"Sigurno je da nitko nije to očekivao, posebno nakon tolike bodovne razlike, ali ne sumnjam da će se Šibenik ekspresno vratiti u najviši rang."

Smatrate li nogomet vašim poslom ili hobijem?

"To je i jedno i drugo. Nije potpuno hobi kad se vidi koliko se ulaže truda, želje, volje i rada. Ne može se baš reći da je hobi, ali opet ga ne smatram baš poslom. To je više nekakav užitak, ne znam kako bih to opisao."

Kako izgleda jedan vaš uobičajeni radni dan?

"Kad je utakmica, cijeli se tjedan lagano spremamo, živi se što se god može profesionalnije živjeti. Uvijek ima mjesta i vremena za izvannogometne aktivnosti, tako da, po meni, jako dobar život i meni jako zanimljiv. Možda ga netko drugi ne bi pronašao takvim."

Ove sezone obranili ste tri od šest penala dosuđenih protiv vaše momčadi. Koja je tajna uspjeha? Koliko proučavate pucače drugih ekipa, može li se primijetiti na licima pucača u koju će stranu pucati?

"Mislim da je to sve stvar sreće, ali eto, ove godine sam dosta dobro čitao pucače. Svaki golman ima neku svoju tajnu, ja vam svoju neću odavati" (kroz smijeh) ",ali nema tu puno mudrosti. Odaberete jednu stranu, pratite kretnje igrača, malo ga analizirate na video analizi. Donesete neku svoju odluku i njome se vodite."

Na kojem segmentu svoje igre trenutno radite? Gdje vidite da imate još prostora za napredak?

"Ni da ti najbolji vratar na svijetu, ne možeš reći da si kompletan vratar. Uvijek ima prostora za napredak. Zapravo, u svim aspektima nastojim doći do najboljeg. Svaki dan radimo na svemu, tako da ništa zapravo ne pati."

Gledajući seniorsku karijeru, igrali ste prvo u Junaku, pa Šibeniku prije nego ste stigli u Rijeku, od trećeg do prvog ranga natjecanja. Postoje li određene razlike u pristupu, nekim djelovima treninga, s obzirom na različite rangove natjecanja?

"Naravno. Svaka liga nosi svoje, svaka liga nosi svoje. Sigurno je drugačije kad dođeš iz Junaka u Šibenik, u drugoligaški nogomet. Onda se uđe u prvu ligu, a onda je nešto sasvim treće. Rijeka koja se stalno bori za prva četiri mjesta, gdje joj je primarni cilj Europa i Kup. Sigurno je da su drugačije koncipirani treninzi, nego u prijašnjim klubovima."

Vratari i obrambeni igrači najčešće su na tapeti, s obzirom na to da 89 minuta mogu igrati izvrsno, ali jedna pogreška to sve zasjeni. Kako se nosite s pritiskom?

"Uopće ne razmišljam o greškama jer čim počneš, ona će se sigurno dogoditi. Jednostavno se prepustiš osjećaju i utakmici, stalno razmišljaš kako će se što odvijati, ali kad izađeš na teren, na zagrijavanje, kad osjetiš puls publike - kako navijaju, kako te dođu bodriti. Tada jednostavno zaboraviš i samo se prepustiš utakmici."

Ponovno ste se našli na spisku izbornika Zlatka Dalića, reprezentaciju čeka završnica Lige nacija. Konstantna minutaža i dobre predstave nisu prošle nezapaženo.

"Drago mi je zbog toga, što me izbornik vidi u ovom krugu 24 igrača. To je jedna čast i za mene i za klub, pokazatelj da dobro radim i napredujem te da ovako moram nastaviti."

Osim vas, trenutno neprikosnovena jedinica je Livaković, a drugi vratar Ivušić. Do nedavno ste sva trojica igrali u SuperSport HNL-u, definitivno primjer dobrog rada vratarskih škola u hrvatskim klubovima.

"Definitivno, posebno zadnjih godina. Hrvatska nikad nije imala više kvalitetnih vratara, stvarno su svi jako dobri i brane u jako dobrim klubovima. Dobra su konkurencija i tjeraju te na više."

Kako vidite šanse Hrvatske?

"Treba biti svjestan snage svih tih reprezentacije, ali mislim da s pravom igrom Hrvatska ima što tražiti."

Još se kroz zimski prijelazni rok pisalo o vašem odlasku iz Rijeke. Vidite li se u klubu i u sljedećoj sezoni ili je možda vrijeme za neke nove izazove?

"Naravno da se vidim u Rijeci, dok god klub ne odluči prihvatiti neku ponudu. Tu mi je stvarno savršeno, a o interesu drugih klubova ništa ne znam. Tek ćemo to saznati u budućnosti", dodao je Labrović.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!