Automoto

Max Verstappen kreće s prve pozicije, šest različitih momčadi na prvih šest pozicija

HINA, Petar Jenjić • subota, 03.06.2023.
Max Verstappen kreće s prve pozicije, šest različitih momčadi na prvih šest pozicija
Foto: EPA

S prve startne pozicije za Veliku nagradu Španjolske krenut će Max Verstappen ispred Carlosa Sainza i Landa Norrisa. Nizozemac će tražiti svoju novu pobjedu u Barceloni...

Nizozemski vozač Max Verstappen (Red Bull) po četvrti put ove sezone, a 24. put u karijeri, izborio se za najbolju startnu poziciju, ostvarivši najbolje vrijeme u subotnjim kvalifikacijama za Veliku nagradu Španjolske u Barceloni.

Verstappen je u prva dva kvalifikacijska ciklusa bio rezerviran, da bi u posljednjem izlasku na stazu odvezao uvjerljivo najbrži krug (1:12.272 minuta), a kad je postalo jasno da ga nitko više neće moći prestići, njegov je Red Bull parkiran u garažu.

"Bolid je išao kao po tračnicama, bio je užitak voziti danas", izjavio je 25-godišnji Nizozemac nakon svog 24. osvojenog 'pole positiona' u karijeri.

Verstappen će u nedjelju na stazi "Circuit de Catalunya" tražiti svoju petu pobjedu u ovoj sezoni, a 40. u karijeri na utrkama Svjetskog prvenstva Formule 1. U Barceloni je bio pobjednik i prošle godine, a 2016. na toj stazi došao do svoje prve pobjede u karijeri.

Iz prvog reda će s njim startati domaći predstavnik Carlos Sainz Jr. (Ferrari), koji je u pomalo kaotičnom raspletu kvalifikacija ostvario drugi rezultat (1:12.734) nadmašivši za 58 tisućinki Britanca Landa Norrisa (McLaren).

S Norrisom će u drugom redu biti Francuz Pierre Gasly (Alpine-Renault), a iz trećeg reda će krenuti sedmerostruki svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton (Mercedes) i Kanađanin Lance Stroll (Aston Martin). Tako će po prvi put u ovoj sezoni u prva tri startna reda biti predstavnici šest različitih momčadi.

Verstappenov najbliži pratitelj u lovu na treći uzastopni naslov prvaka i njegov momčadski kolega, Meksikanac Sergio Perez, imat će tek 11. startnu poziciju, a drugi Ferrarijev bolid, za čijim će upravljačem sjediti Monegašanin Charles Leclerc, krenut će gotovo s kraja kolone - 19. pozicije.

Start nedjeljne utrke predviđen je za 15 sati.

FOTO: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!