Nogomet

Porto i Braga u borbi za posljednji portugalski trofej ove sezone

Branimir Korać • nedjelja, 04.06.2023.
Porto i Braga u borbi za posljednji portugalski trofej ove sezone
Foto: EPA

U finalu Kupa u Portugalu sastat će se Porto i Braga. Porto je branitelj naslova pobjednika, a ovaj trofej dobro bi mu došao kao utjeha nakon što je Benfica osvojila titulu prvaka...

Trijumfom krajem siječnja u Leiriji protiv Sportinga iz Lisabona, Porto je uzeo prvi od dva kup trofeja koja se mogu u Portugalu osvojiti ne računajući Superkup. U Liga kupu je bio uspješan i upisao je pobjedu, a pokušat će to učiniti i u finalu Portugalskog kupa u kojem ga u Oeirasu očekuje dvoboj protiv Brage.

Igraj na Braga - Porto na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prošle sezone Porto je osvojio trofej pobjednika Kupa, puno toga mu se otvorilo nakon što je u osmini finala svladao Benficu. Nakon toga sve je bilo jednostavnije i Porto je tako u finalu igrao protiv Tondele i bez problema slavio s 3:1. Bio je to 18. trofej za Porto u ovom natjecanju, ali još uvijek je daleko od nedodirljive Benfice koja je 26 puta osvajala Kup.

Branitelj naslova ove sezone je otvorio nastup u Kupu u trećem kolu kada je bez problema svladao trećeligaša Anadiju s visokih 6:0. Četvrto kolo donijelo je drugoligaša Mafru i novi jednostavan posao za Porto, ovaj put s 3:0. Prvi prvoligaš s kojim se ove sezone susreo u Kupu bila je Arouca koju je u osmini finala svladao s 4:0. Ponešto problema bilo je u četvrtfinalu kod drugoligaša Academica, ali Porto je ipak slavio 1:0 pogotkom Franca. Finale je izborio preko Famalicaa i to u drami produžetaka golovima u 121. i 125. minuti nakon što je slavio u prvoj utakmici u gostima s 2:1.

Nakon gubitka bitke s Benficom za naslov prvaka Portugala, u Portu bi sa zadovoljstvom primili dva trofeja u kup natjecanjima plus onaj iz Superkupa s početka sezone. Protivnik u finalu nije jednostavan i bit će dosta posla za Porto u ovom susretu.

Braga je u svojoj povijesti tri puta osvajala ovo natjecanje. Posljednji put 2021. godine kada je u finalu bila bolja od Benfice s 2:0. Na putu do trofeja svladala je i Porto i to u polufinalu s ukupnih 4:3.

Ove sezone Braga je kao i Porto krenula od trećeg kola, ali ona je već tu imala problema. Trećeligaša Felgueirasa svladala je s 2:1 pobjedničkim golom Paula Oliveire u 89. minuti.Zatim je još jednom teško stigla do pobjede, ovaj put protiv Moreirensea s 2:1 golom Diega Laineza u 88. minuti. U osmini finala je svladana Vitoria Guimaraes preokretom nakon 0:2 do 80. minute. Benfica je u četvrtfinalu svladana na penale, a napokon lakši posao došao je u polufinalu protiv drugoligaša Nacionala.

Što su rekli

Artur Jorge, trener Brage: "Ovo je posebna utakmica i za igrače i za mene, kao i za cijeli klub. Dosad smo napravili jako dobar rezultat što pokazuju i rezultati. U ovoj utakmici napravit ćemo baš sve da osvojimo trofej."

Sergio Conceicao, trener Porta: Ponašat ćemo se kao da se morimo za prvi trofej, a dečki su sve raspoloženiji uoči ovo susreta. Dobro smo radili tijekom tjedna i sada je sve na glavu, tko tu bude bolji, bit će bliže tituli.

Mjesto, vrijeme, suci

Oeiras, Estadio Nacional, 18:15

Sudac: Joao Pinheiro

Nedostaju

Braga: -

Porto:-

Prošli međusobni dvoboj

Sredinom ožujka Braga i Porto susreli su se u prvenstvu u Bragi, ali pogodaka nije bilo u dosta izjednačenom dvoboju.

Prognoza

Porto u ovaj susret ulazi kao favorit i trebao bi opravdati taj status iako je Braga vrlo dobar i neugodna ove sezone.

FOTO: EPA/HUGO DELGADO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!