Nogomet

Prvi nizozemski trener u SuperSport HNL-u: 'Bez obzira na to što smo u startu možda autsajderi, želimo vrebati priliku iz sjene'

Petar Jenjić • ponedjeljak, 05.06.2023.
Prvi nizozemski trener u SuperSport HNL-u: 'Bez obzira na to što smo u startu možda autsajderi, želimo vrebati priliku iz sjene'
Foto: Pixsell

Novi trener Slaven Belupa je Ricardo Moniz, Nizozemac koji ima veliko iskustvo rada u brojnim klubovima. Za službene klupske stranice najavio je svoj dolazak u klub koji nije favorit za najviše pozicije, ali to je ono što, prema njegovim riječima, "treba inspirirati i motivirati"...

Ono što se najavljivalo, dobilo je i službenu potvrdu. Ricardo Moniz novi je trener Slaven Belupa, a svoju novu momčad povest će na pripreme u četvrtak, 15. lipnja.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Velika mi je čast doći u Slaven Belupo, Koprivnicu i hrvatski nogomet. Znam dosta o klubu, a posebno su mi pomogle dvije prijateljske utakmice koje smo igrali prošle sezone, jednu u Koprivnici, a drugu u Zalagereszegu. Znam da se radi o odličnom klubu s ambicioznim ljudima koji ga vode i jako dobrim igračima koje sam vidio na spomenutim utakmicama. Do sada sam u karijeri trenirao igrače poput Olića, Petrića, Tomasova i Mancea pa znam što znači hrvatski mentalitet i kakav je pogled Hrvata prema nogomet. Tu su uvijek prisutni velika emocija i želja za napretkom što impresionira, a ja vjerujem da me isto čeka u Slaven Belupu", rekao je novi strateg Farmaceuta.

Nizozemski trener posljednji angažman imao je u Zalaegerszegu, a kasnije je trenirao Ferencvaroš, Lechiju Gdansk, München 1860, Notts County, FC Eindhoven, Randers, Trenčin i Excelsior.

"Svjestan sam da dolazim u klub koji nije favorit za najviše pozicije, ali to je ono što nas treba inspirirati i motivirati. Moramo imati veliku ambiciju i kroz rad na visokom nivou praviti korake prema naprijed. Bez obzira na to što smo u startu možda autsajderi, želimo vrebati priliku iz sjene, a to će doći kroz visoki intenzitet rada na svakom treningu. Volim se natjecati protiv nominalno boljih i većih, protiv klubova koji imaju više novaca i bolje uvjete jer je u nogometu sve moguće."

Osim što je prvi trener koji je s RB Salzburgom osvojio dvostruku krunu, osvojio je i Liga kup s Ferencvarošem te prije tjedan dana i Mađarski kup sa Zalaegerszegom.

"Kada smo pričali o mom dolasku u Slaven Belupo, osjetio sam od ljudi iz kluba veliku ljubav prema nogometu te da kroz razgovor s njima dobivam veliku energiju. Jedva čekam da startamo s radom, no moram istaknuti da nas čeka puno posla. Čarobni štapić ne postoji, a jedini cilj nam mora biti napredak korak po korak. Moramo zajedno kreirati jednu filozofiju u klubu koju ćemo svi pratiti, i prva momčad i škola nogometa. Ne želim nikome ništa nametati, moj zadatak je uvjeriti sve u tu filozofiju jer sam timski igrač."

Na klupi će naslijediti Zorana Zekića koji se od kluba oprostio na kraju sezone.

"Nogomet se igra zbog navijača, a mi ćemo raditi sve da budemo bolji zbog njih. Možemo dići za nekoliko postotaka našu igru, našu filozofiju, naš trening i to ćemo učiniti samo ako ćemo živjeti to. Imamo veliku odgovornost zbog navijača i moramo ih respektirati, ali i biti hrabri. Veselim se boravku u Koprivnici i vjerujem u zajednički uspjeh", dodao je Moniz za službene stranice kluba.

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!