Tenis

Može li Muchova iznenaditi ili će je Swiatek napokon pobijediti?

Branimir Korać • subota, 10.06.2023.
Može li Muchova iznenaditi ili će je Swiatek napokon pobijediti?
Foto: EPA

U finali ženskog dijela Roland-Garrosa sastaju se Iga Swiatek i Karolina Muchova. Swiatek je favorit iako još nikada nije uspjela svladati Muchovu...

Najbolja tenisačica današnjice u finalu Roland-Garrosa igra protiv Čehinje Karoline Muchove. Iga Swiatek u svaki meč ulazi u statusu favoritkinje pa je tako slučaj i danas. Muchova je dobra igračica i neugodna protivnica, ali Swiatek je razina više za sve druge protivnice.

Igraj na Swiatek - Muchova na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Poljakinja je u Parizu ove godine upisala šest pobjeda i osvojila svih 12 setova. Nitko joj još uvijek nije uzeo niti set. U prvih pet mečeva najviše gemova što je izgubila u jednom setu bila su četiri, a u polufinalu je imala najozbiljniji meč i to protiv Brazilke Beatriz Haddad-Maije.

Haddad Maia je poražena sa 6:2, 7:6, od svih igračica otišla je najdalje u pokušaju da uzme set sjajnoj prvoj igračici svijeta. Ostake se nisu uspjele približiti. Cristina Bucsa uzela joj je samo četiri gema, Claire Liu također, Xinyu Wang niti jedan, Lesia Tsurenko jedan, a Cori Gauff šest.

Muchova je dosad znala stvarati probleme, a ostaje za vidjeti koliko će biti sposobna zaprijetiti Poljakinji u ovom turniru. Ima se za što uhvatiti, naime u oba dosadašnja međusobna dvoboja Muchova je odnijela pobjedu i to su oba puta igrana tri seta.

Muchova je ulaskom u polufinale Roland-Garrosa izjednačila svoj najbolji rezultat na Grand-Slam turnirima, a ulaskom u finale ga je i nadmašila te se prvi put nalazi u situaciji da može osvojiti Grand Slam titulu.

S druge strane Swiatek je na poznatom terenu i ovo joj je četvrto Grand Slam finale. U dosadašnja tri je slavila, od toga dva puta u Roland-Garrosu gdje je bila najbolja i prošle godine te sada brani naslov.

Što su rekli

Iga Swiatek: "U odnosu na prošlogodišnje finale osjećam da sam bolja igračica. U svakom segmentu sam napredovala, igrački, mentalno, taktički, fizički, iskusnija sam, baš sve je bolje nego prošle godine. Ja sam osoba koja svaki dan pokušava biti bolja nego jučer."

Karolina Muchova: "Ne vjerujem da sam favorit u ovom meču bez obzira na pozitivan ishod s vodećim igračicama svijeta. To su samo brojevi, nisam niti znala da imam baš takav omjer. Ovo finale velika je satisfakcija nakon ove teške i neugodne ozljede. Tada su mi neki doktori rekli - možda se više nikada nećeš moći baviti sportom. Evo me, tu sam."

Mjesto, vrijeme

Pariz, Court Philippe-Chatrier, 15:00

Put do finala

Iga Swiatek

Swiatek - Bucsa 6:4, 6:0
Swiatek - Liu 6:4, 6:0
Swiatek - Wang 6:0, 6:0
Swiatek - Tsurenko 5:1 predaja
Swiatek - Gauff 6:4, 6:2
Swiatek - Haddad Maia 6:2, 7:6

Karolina Muchova

Muchova - Sakkari 7:6, 7:5
Muchova - Podoroska 6:3, 0:6, 6:3
Muchova - Begu 6:3, 6:2
Muchova - Avanesjan 6:4, 6:3
Muchova - Pavljučenkova 7:5, 6:2
Muchova - Sabalenka 7:6, 6:7, 7:5

Prošli međusobni susret

U prvoj godini pandemije Muchova i Swiatek sastale su se na ekshibicijskom turniru u Češkoj gdje je Muchova slavila 6:4, 2:6, 10:8. Godinu dana ranije imale su prvi i jedini meč na WTA Touru i to u Pragu gdje je Muchova slavila s 4:6, 6:1, 6:4.

Prognoza

Bez obzira na ranije susrete, Swiatek je favorit i to popriličan. Njen poraz u ovom finalu bio bi definitivno iznenađenje.

FOTO: EPA/Rodrigo Jimenez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!