Liga prvaka, nokaut faza, Finale, 10.06.2023, 21:00 h, Atatürk Olympic Stadium, Istanbuk
Suci: Szymon Marciniak, Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (Poljska)
Manchester City
Manchester City
Rodri 68'
1:0(0:0) Inter
Inter

Guardiola je uspio: Manchester City prvi put u povijesti prvak Europe!

Branimir Korać • subota, 10.06.2023.
Guardiola je uspio: Manchester City prvi put u povijesti prvak Europe!
Foto: EPA

Manchester City stigao je do svog prvog naslova prvaka u povijesti! U Istanbulu je u tvrdoj i borbenoj utakmici svladao Inter s 1:0 pogotkom Rodrija sa sredine drugog poluvremena. U završnici je Ederson sjajnim obranama zadržao prednost Cityja!

Manchester City
Inter
Manchester City
Inter
31
Ederson
3
Rúben Dias
5
John Stones
(do 82')
6
Nathan Aké
8
İlkay Gündoğan
9
Erling Haaland
10
Jack Grealish
16
Rodri
17
Kevin De Bruyne
(do 36')
20
Bernardo Silva
25
Manuel Akanji
Pričuvni igrači
47
Phil Foden
36'
2
Kyle Walker
82'
 
 
 
Trener
Pep Guardiola
24
André Onana
2
Denzel Dumfries
(do 77')
9
Edin Džeko
(do 56')
10
Lautaro Martínez
15
Francesco Acerbi
20
Hakan Çalhanoğlu
(do 84')
23
Nicolò Barella
32
Federico Dimarco
36
Matteo Darmian
(do 84')
77
Marcelo Brozović
95
Alessandro Bastoni
(do 76')
Pričuvni igrači
90
Romelu Lukaku
56'
8
Robin Gosens
76'
12
Raoul Bellanova
77'
22
Henrikh Mkhitaryan
84'
33
Danilo D'Ambrosio
84'
Trener
Simone Inzaghi

Velika sezona za Manchester City, najveća u povijesti! Napokon je stigao i taj trofej koji se dugo čekao, u koji je uložen ogroman novac, nitko u povijesti nije toliko platio titulu prvaka Europe kao Manchester City.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I nije do nje došao lako, Inter je u finalu bio čvrst protivnik, nije ga bilo lako slomiti, a u završnici je mogao čak i do poravnanja koje bi totalno zakompliciralo cijeli susret.

Romelu Lukaku ponovno će biti označen tragičarem, imao je loptu za produžetke, ali pogodio je u nogu Edersona. Prije toga je i "obranio" pokušaj Dimarca u također odličnoj poziciji.

Tako je trenutak odluke bio onaj iz 68. minute kada je na povratnu loptu sjajno reagirao Rodri i pogodio u sam kut za vodstvo Manchester Cityja.

U prvom poluvremenu vodila se šahovska bitka na terenu bez previše prilika na obje strane. Rano je obrana Intera imala lošu procjenu i dopustila je previše prostora Bernardu Silvi koji u petoj minuti puca pokraj gola iskosa.

Nakon toga uslijedilo je razdoblje u kojem nijedna momčad nije uspjela stvoriti neki značajniji pritisak i kontrolu nad igrom, lopta je često mijenjala posjed i nije bilo previše smislenih akcija.

Dogodilo se nekoliko sporadičnih pokušaja kao onaj kapetana Marcela Brozovića koji je pucao izvana, a zasmetao mu je Lautaro da bi udarac bio bolji, zatim je Haaland na drugoj strani imao solidnu situaciju, no Onana je obranio.

Nakon pola sata igre javila se glavobolja za Guardiolu. Kevin De Bruyne je ostao na travi i ubrzo je i napustio igru zbog ozljede.

Početkom drugog dijela i na drugoj strani izmjena zbog problema, Edin Džeko nije mogao nastaviti i umjesto njega je ušao Lukaku.

City se mogao naći u zaostatku u 57. minuti kada je pogriješio Akanji, propustio je dodavanje Silve, loptu je uzeo Lautaro, ali iako je bio dosta iskosa bio je sebičan, nije u sredini potražio Lukakua i Ederson je obranio.

U 68. minuti City dolazi do vodstva. Lijepa akcija, Akanji je gurnuo loptu u 16 metara za Bernarda Silvu koji daje povratnu, natrčava Rodri i zabija s 11-12 metara u sam kut za 1:0.

Tri minute kasnije greda na drugoj strani. Obrana Cityja nije bila odlučna i ubačena lopta u 16 metara došla je do Dimarca koji pogađa gredu, lopta mu se odbija, on još jednom puca glavom, ali pogađa u nogu Lukakua.

Nesretni Lukaku imao je u 89. minuti produžetke u ruci. Ubacio je Brozović loptu u 16 metara, Acerbi je vratio glavom u sredinu za Lukakua koji je posve sam na pet metara, puca glavom, ali Ederson nogom odbija s gol linije.

Do kraja je Inter pritisnuo, prijetio iz kornera, ali još jednom je sjajno reagirao Ederson i City je odnio pobjedu 1:0 te svoju prvu titulu europskog prvaka.

Liga prvaka, finale:
Manchester City - Inter Milano 1:0

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Liga prvaka, nokaut faza

finale

Manchester City1:0Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!