Nogomet

Gvineja i Egipat u borbi za prvo mjesto skupine kvalifikacija

Petar Jenjić • srijeda, 14.06.2023.
Gvineja i Egipat u borbi za prvo mjesto skupine kvalifikacija
Foto: EPA

Pred nama je utakmica petog kola kvalifikacija za Afrički Kup nacija. U susretu koji će se igrati u Marakešu sučelit će se dvije najbolje momčadi skupine D, Gvineja i Egipat...

U akciju se vraćaju i afričke nogometne reprezentacije koje žele izboriti nastup na sljedećem Afričkom Kupu nacija koji se igra u Obali Bjelokosti početkom sljedeće godine. Najzanimljiviji dvoboj dana odigrat će Gvineja i Egipat.

Igraj na Gvineja - Egipat na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nadimka Syli National (Nacionalni slonovi) će ugostiti Faraone u Marakešu, u susretu petog kola skupine D. Nakon slabog starta i poraza od današnjeg protivnika, Slonovi su upisali tri uzastopne pobjede. Prvo su s 1:0 svladali Malave, a zatim 2:0 i 2:3 bili su bolji od Etiopije.

Za osiguravanje nastupa na sljedećem Kupu nacija, trećem uzastopnom, a 13. ukupno, potreban im je samo jedan bod iz zadnje dvije utakmice. Na prethodna dva prolazili su skupinu pa ispadali u osmini finala protiv Alžira odnosno Gambije.

S druge strane, nakon početne pobjede protiv Gvineje, Egipat je neočekivano poražen od Etiopije s 2:0, ali nije mu dugo trebalo za oporavak. Malavi je pao dva puta, jednom 2:0, jednom 4:0 - šest postignutih golova bez primljenog sasvim dovoljno da se smire strasti.

U zadnjih pet odigranih utakmica, računajući natjecateljske i nenatjecateljske, upisao je pet pobjeda, što uključuje i pobjedu protiv Belgije od 2:1 uoči prošlog Svjetskog prvenstva. Trenutno su na korak do plasmana na ukupno 26. Afrički Kup nacija što je apsolutni rekord kada govorimo o tom natjecanju.

Ove dvije reprezentacije do sada su u povijesti odigrali devet međusobnih utakmica. Egipat je upisao pet pobjeda, dvije pobjede uzela je Gvineja, a dvije su završile neriješenim rezultatom. Zadnji je dvoboj bio na početku ovih kvalifikacija, u lipnju prošle godine kad su Egipćani uzeli pobjedu pogotkom u 87. minuti susreta.

Što su rekli

Kaba Diawara, izbornik Gvineje: "Imali smo dvije utakmice protiv Etiopije, moramo se pripremiti za sljedeću utakmicu vrlo brzo. Voljeli bismo da smo zabili više golova, ali sada se ponovno moramo fokusirati. Nastavljamo raditi na napadačkom segmentu naše igre i nadamo se da će to biti ključ sljedećih utakmica."

Rui Vitoria, izbornik Egipta: "Iskreno, žao mi je i ne mogu lako prihvatiti kako je CAF postavio datum utakmice protiv Gvineje. Uz sve poštovanje prema njima, nemam straha. Poštujemo ih jako dobro i naš je cilj doći do pobjede."

Mjesto, vrijeme, suci

Stade de Marrakech (Marakeš), 20:00

Sudac: Daniel Nii Ayi Laryea (Gana)

Nedostaju

Gvineja: Mohamed Helal (ozljeda)

Egipat: -

Zadnji susret

U prvom međusobnom dvoboju u ovim kvalifikacijama, Egipat je kao domaćin upisao minimalnu pobjedu. Pogodak vrijedan pobjede zabio je Mostafa Mohamed u završnici dvoboja.

Prognoza

Iako će Gvineja igrati u vrlo dobrom sastavu, Egipat ipak ima više kvalitete u svojim nogama. Kao i u prvom dvoboju, očekujemo da će večeras opet doći do pobjede.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!