Liga nacija 2022., Final Four, Polufinale, 14.06.2023, 20:45 h, Stadion Feijenoord De Kuip - Rotterdam
Suci: Istvan Kovacs, Vasile Florin Marinescu, Ovidiu Artene (Rumunjska)
Nizozemska
Nizozemska
Donyell Malen 34'
Noa Lang 90'+6'
2:4(1:0, 2:2) Hrvatska
Andrej Kramarić 55' (11m)
Mario Pašalić 73'
Bruno Petković 98'
Luka Modrić 116' (11m)
Hrvatska

ČAROBNA VEČER NA DE KUIPU! HRVATSKA JE U FINALU LIGE NACIJA!

Branimir Korać • srijeda, 14.06.2023.
ČAROBNA VEČER NA DE KUIPU! HRVATSKA JE U FINALU LIGE NACIJA!
Foto: Daniel Kasap/HINA

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je nastup u finalu Lige nacija! U Rotterdamu uz ogromnu podršku brojnih hrvatskih navijača s tribina, nakon 120 minuta sjajne igre Hrvatska je slavila s 4:2!!!!

Nizozemska
Nizozemska
Hrvatska
1
Justin Bijlow
22
Denzel Dumfries
(do 85')
12
Lutsharel Geertruida
4
Virgil van Dijk
5
Nathan Ake
(do 106')
6
Mats Wieffer
(do 75')
20
Teun Koopmeiners
21
Frenkie de Jong
18
Donyell Malen
(do 75')
9
Cody Gakpo
(do 106')
11
Xavi Simons
(do 64')
Pričuvni igrači
19
Wout Weghorst
64'
8
Georginio Wijnaldum
75'
7
Steven Bergwijn
75'
10
Noa Lang
85'
15
Marten de Roon
106'
16
Tyrell Malacia
106'
Trener
Ronald Koeman
22
(do 78')
6
(do 91')
10
(do 119')
8
(do 85')
16
(do 78')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić

Bez drame nije moglo, ali Hrvatska je još jednom iz nje izašla kao pobjednik! Reprezentacija s karakterom slavila je nakon velike borbe s 4:2 protiv domaćina koji se u Rotterdamu nije osjećao kao domaćin. Nizozemska 23 godine nije izgubila na ovom travnjaku, bilo je vrijeme.

Igraj na utakmice Lige nacija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Zlatko Dalić izveo je sastav koji se otprilike i nazirao, a bilo je tek pitanje hoće li u posljednjoj liniji krenuti Domagoj Vida ili Martin Erlić. Vida je dobio prednost i startao zuz Josipa Šutala.

Prvo poluvrijeme donijelo je poprilično oprezan pristup s obje strane, malo prilika, a dvije najopasnije bile su pred golom Hrvatske. Jednu od njih iskoristio je Donyell Malen pa su Nizozemci odnijeli prednost na odmor.

Nizozemska je od početka visoko pritiskala i nije svaki put izgledalo ugodno, ali su se te situacije ipak uspješno riješile.

Nikakvih opasnosti pred golovima nije bilo više od pola sata, sve do kontre Nizozemaca i dolaska neugodnog Koopmeinersa kada je došao pred Livakovića i pucao preko gola.

Nedugo zatim Nizozemska ipak dolazi do pogotka. U 34. minuti Hrvatska nije u potpunosti očistila opasnost pred svojim golom, Nizozemci su vratili loptu u opasnu zonu, odlično se ubacio Wieffer koji je primio loptu posve sam, zatim je proslijedio prema Malenu koji s desetak metara lakoćom zabija.

Do kraja prvog dijela nije bilo posebnih prijetnji i ostalo je 1:0 na poluvremenu. Inače u prvom dijelu je bilo i nekoliko loših procjena rumunjskog suca Istvana Kovacsa, posebno čisti nedosuđeni prekršaji nad Pašalićem i Kovačićem s tim da je Kovačić srušen na 18 metara po sredini gola.

Odmah na početku drugog dijela Hrvatska je zaprijetila, Modrić je odlično proigrao Kramarića koji ulazi u 16, vrti braniča Nizozemske i puca malo pokraj gola.

Pet minuta kasnije Hrvatska se vraća! Gakpo je pogriješio, Modrić je došao do lopte, a nizozemska zvijezda ruši Modrića s leđa i Kovacs sudi kazneni udarac. Kramarić ga mirno realizira za 1:1!

Nakon toga uslijedilo je razdoblje ravnopravne igre u kojoj je Nizozemska opasno zaprijetila u 69. minuti preko Gakpa koji je iznenada ušao u priliku nakon što je Juranović promašio loptu, ali Livaković je bio odlično postavljen.

U 71. minuti Perišić je imao sjajnu priliku kada je pucao preko gola iz blizine, a dvije minute kasnije preokret Hrvatske! Krasna akcija, Ivanušec je dobio loptu u 16 metara i sjajno vidio u sredini Pašalića koji se odvojio od čuvara i pogodio iz blizine za 2:1.

Kako je susret odmicao, sve više je rastao pritisak Nizozemske, Van Dijk je prebačen u napad i iz jedne gužve u 96. minuti Noa Lang, adut s klupe, pogađa za 2:2 i susret odlazi u produžetke.

Iako je primila gol koji bi mnoge uništio, Hrvatska nije pala i podigla se u produžetku. U 98. minuti Bruno Petković fantastično prima loptu i izbacuje iz igre Frenkieja De Jonga, dolazi do 20 metara i sjajnim udarcem pogađa u donji kut za 3:2!

U nastavku su Nizozemci pokušavali, ali Hrvatska je igrala sjajno, odmaknula je Koemanove trupe od svojih 16 metara i na drugoj strani opasno prijetila.

Imao je Vlašić sjajnu priliku, Pašalić pogodio gredu, a onda je u 116. minuti Malacia srušio Petkovića, a Luka Modrić s 11 metara stavio točku na i.

Bilo je već tada sve jasno, Hrvatska je izborila finale Lige nacija! Tko će biti protivnik, Španjolska ili Italija, saznat ćemo u četvrtak.

Liga nacija, polufinale:
Nizozemska - Hrvatska 2:4 (2:2)

FOTO: HINA/ Daniel KASAP

Liga nacija 2022., Final Four

polufinale

Nizozemska2:4 *Hrvatska
Španjolska2:1Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!