Košarka

Kreće borba za prvaka Španjolske: Barcelona želi vratiti titulu, Real ide po još jedan trofej

Krešimir Milić • petak, 16.06.2023.
Kreće borba za prvaka Španjolske: Barcelona želi vratiti titulu, Real ide po još jedan trofej
Foto: FaH

Barcelona ima prednost domaćeg parketa u prve dvije utakmice finalne serije i sprema se vratiti trofej prvaka u svoje vitrine. Real Madrid sezonu želi zaokružiti nakon Eurolige s još jednom titulom…

Vjerojatno ni na početku sezone nije bilo upitno u Španjolskoj koga ćemo gledati u finalnoj seriji ACB lige. Barcelona i Real Madrid ovu borbu vodit će treću sezonu zaredom.

Igraj na Barcelona - Real Madrid na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prije dvije godine titula prvaka otišla je u ruke košarkaša Barcelone, a prošle je bolji bio bolji Real Madrid. Ovaj košarkaški klasik gledali smo ove sezone i u polufinalu Eurolige kad je Real u sjajnom drugom poluvremenu napravio prednost s kojom je stigao do finala i za pola koša razlike osvojio titulu prvaka Europe ispred Olympiakosa.

Polufinalne serije zaključili su s istim omjerom pobjeda. Real je slavio 3:1 u seriji protiv Joventuta, dok je Barcelona s istim omjerom bila bolja od Unicaje.

Ove sezone međusobno su igrali šest puta, a omjer pobjeda je 3:3, s tim da je Real dva puta slavio nakon produžetka.

Danas počinje borba za naslov prvaka Španjolske od 21 sat, a Barcelona u prve dvije utakmice ima prednost domaćeg parketa. Šarunas Jasikevičius u najavi utakmice kazao je kako će njegova momčad biti kompletna, a i da je ovo serija u kojoj će sitnice odrediti pobjednika finalne serije.

Rotacije, minute odmora, jedan faul, sve su to stvari koje je naveo u najavi da bi mogle prelomiti. Barcelonin problem uoči finala je budućnost Nikole Mirotića u klubu, a Jasikevičius smatra da to neće utjecati na finalnu seriju.

O motivaciji uoči finala govorio je i Chus Mateo, koji je najavio Real Madrid gladan pobjeda i još jednog trofeja.

Što su rekli?

Šarunas Jasikevičius, trener Barcelone: "Jako smo sretni što smo ponovno ovdje i dajemo si još jednu priliku za osvajanje naslova. Čeka nas jako teška serija, sigurno. Radujem se što sve počinje. Vrlo je važno u ovom trenutku imati punu rotaciju. Svaka minuta odmora, svaki dodatni dan vrlo je važan. Također rotirati, iako je teško puno rotirati. U bilo kojoj minuti svaka momčad može prelomiti utakmicu i uzeti značajniju razliku. Mislim da je dobro što smo gotovo svi tu, samo nam nedostaje Cory Higgins, ljudi žele dati doprinos i trebaju nam svi. Jedan faul, jedna minuta, svi detalji su važni."

Chus Mateo, trener Real Madrida: "Momčad je bila usredotočena, znali smo za što igramo. Pobjeda u polufinalu imala je svoju nagradu, a to je mjesto u finale ACB lige. Nadam se da će stvari ići dobro za nas jer još uvijek imamo stvarnu želju i glad. Nikako nije bilo lako doigravanje jer Joventut igra sjajnu košarku, stvarno su dobro uigrani i imaju kvalitetne igrače. Sada se moramo pripremiti za utakmice protiv Barçe. Učinit ćemo sve što možemo da osvojimo Ligu."

Mjesto, vrijeme,

Palau Blaugrana, Barcelona, 21 sat

Nedostaju

Barcelona: -

Real Madrid: -

Prethodni međusobni dvoboj

Posljednju utakmicu odigrali su u polufinalu Eurolige, a tad je slavio Real Madrid koji je kasnije osvojio i naslov u finalu s Olympiakosom. No gledajući kroz cijelu sezonu omjer pobjeda je jednak po tri puta su slavile obje momčadi.

Prognoza

Radi se o dvije najbolje košarkaške momčadi u Europi u ovom trenutku, a za prvu utakmicu finala može biti presudan domaći parket pa danas Barcelona ima malu prednost.

Foto: EPA/TOMS KALNINS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!