Nogomet

Portugalu glatka pobjeda protiv Bosne i Hercegovine, Austrija uzela bod u Bruxellesu

Branimir Korać • subota, 17.06.2023.
Portugalu glatka pobjeda protiv Bosne i Hercegovine, Austrija uzela bod u Bruxellesu
Foto: EPA

Nastavljene su kvalifikacije za Europsko prvenstvo s nekoliko vrlo zanimljivih utakmica. Belgija je kiksala kod kuće protiv Austrije, Portugal je bio prejak za Bosnu i Hercegovinu, a Škoti nastavljaju sjajan niz pobjedom i u Norveškoj...

U skupini F kvalifikacija za Europsko prvenstvo nema više reprezentacija bez bodova. Azerbajdžan i Estonija remizirali su 1:1 i upisali prvi bod. Estonci su poveli preko Rauna Sappinena da bi izjednačio Anton Krivotsiuk. Inače, od 80. minute za domaćina je igrao bivši mladi hrvatski reprezentativac Filip Ozobić, a svih 90 minuta odigrao je Mahir Emreli.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I u drugoj utakmici skupine bilo je 1:1, samo u dvoboju reprezentacija iz vrha poretka. Belgija je u Bruxellesu ugostila Austriju, ali nije uspjela doći do sva tri boda. Austrijanci su čak i poveli autogolom Mangale, ali u 62. minuti Romelu Lukaku udarcem izvana postavio je konačnih 1:1.

Nakon poraza od Poljske u drugom kolu, Albanija je došla do prve pobjede. Ugostila je Moldaviju i nanijela joj je prvi poraz u ovim kvalifikacijama. Moldavci su izdržali jedno poluvrijeme, a onda je Albanija u drugom dijelu golovima Jašira Asanija i Nedima Bajramija uzela pobjedu.

Češka nije imala problema na Farskim Otocima i očekivano je slavila, ali i ostavila je domaćina bez ijednog udarca prema golu. Česi su slavili s 3:0 golovima Ladislava Krejčija i Vaclava Černyja dva puta.

Crna Gora i Mađarska u Podgorici su odigrali bez pogodaka u susretu u kojem su Crnogorci bili bliži pobjedi. Mađarska je razočarala i odigrala znatno ispod očekivanja. Andrija Vukčević odigrao je cijelu utakmicu kod domaćina.

Bugari su još jednom potvrdili kako su jako daleko od svojih slavnih dana. U Litvi su remizirali iako su imali od 17. minute igrača više. Litva je vodila ranim golom Girdvainisa da bi samo dvije minute kasnije Lasickas zaradio isključenje. Uspjeli su Bugari izjednačiti u 27. minuti golom Marina Petkova, ali to je bilo sve.

Gruzija je u skupini A upisala pobjedu u gostima na Cipru te ostavila domaćina i dalje bez bodova. Pogodak za pobjedu postigao je u 84. minuti Davitašvili, ranije je strijelac bio i Mikautadze dok su Ciprani do poravnanja došli u završnici prvog dijela preko Pittasa s 11 metara.

Škoti su neočekivani lider skupine nakon što su upisali i treću pobjedu. Ona je stigla u gostima kod Norveške koja je vodila golom Erlinga Haalanda, ali u završnici Škotska golovima Lyndona Dykesa i Kennyja McLeana rade preokret.

Slovačka je napravila velik posao pobjedom u gostima kod Islanda. Islanđani su jedan od konkurenata u borbi za prolaz, ali Slovaci su bili bolji. Poveli su preko Kucke u 27. minuti, ali Island je u završnici prvog dijela izjednačio golom Finnbogasona. Slovačka je ipak došla do pobjede pogotkom Suslova kojeg je islandski igrač nehotice nokautirao u toj situaciji.

Portugal je lako slavio protiv Bosne i Hercegovine s 3:0. Pobjeda domaćina niti jednom nije bila upitna, a dva pogotka postigao je Bruno Fernandes dok je jedan dodao Bernardo Silva. Kod gostiju Adrian Leon Barišić igrao je do 71. minute, a Luka Menalo ostao je na klupi.

Luksemburg je stigao do prve pobjede slaveći 2:0 protiv Lihtenštajna golovima Danela Sinanija i Gersona Rodriguesa.

Kvalifikacije za EP, treće kolo:
Azerbajdžan - Estonija 1:1
Albanija - Moldavija 2:0
Crna Gora - Mađarska 0:0
Belgija - Austrija 1:1
Cipar - Gruzija 1:2
Island - Slovačka 1:2
Luksemburg - Lihtenštajn 2:0
Farski Otoci - Češka 0:3
Litva - Bugarska 1:1
Portugal - BiH 3:0
Norveška - Škotska 1:2

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!