Nogomet

Nizozemci se žele iskupiti navijačima, Talijani vrebaju priliku

Petar Jenjić • nedjelja, 18.06.2023.
Nizozemci se žele iskupiti navijačima, Talijani vrebaju priliku
Foto: EPA

Nizozemska i Italija otvorit će posljednji dan završnog turnira Lige nacija. U dvoboju za treće mjesto i jedni i drugi žele do pobjede, a nešto veći pritisak je na domaćinu koji pred svojim navijačima želi barem koliko-toliko ispraviti polufinalni poraz...

Pred nama je završni dan Lige nacija, a prvi će na teren dva poražena sastava iz polufinala. Nizozemci će pokušati isprati gorak okus nakon gubitka dvoboja s Hrvatskom, dok će Talijani definitivno morati odigrati bolje kako bi turnir zaključili pobjedom.

Igraj na Nizozemska - Italija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prevelikih promjena neće biti u ovako kratkom periodu pa ćemo više ponavljati neke stvari koje smo ranije rekli. Nizozemska je kvalifikacije za Europsko prvenstvo startala jako slabom predstavom protiv Francuske koja ih je na Stade de Franceu razbila s 4:0. Uslijedilo je lagano odrađivanje posla protiv Gibraltara rezultatom 3:0 uz gol Memphisa Depaya i dva pogotka Nathana Akea.

Upravo će Depay propustiti ovaj dvoboj jer se nije potpuno oporavio od ozljede koja ga muči još od početka petog mjeseca. Nakon početnog popisa od 26 igrača, izbornik Ronald Koeman prekrižio je Tijjanija Reijndersa i Daleyja Blinda, dok u kadru nema ni Ryan Gravenbercha, Stevena Berghuisa, Stefana de Vrija i Jeremiea Frimponga.

Na putu do polufinala Nizozemci su odigrali sjajno u skupini s Belgijom, Poljskom i Walesom te osvojili 16 od mogućih 18 bodova. Jedino su kod kuće remizirali 2:2 protiv Poljaka, a u devet domaćih utakmica u ovom natjecanju upisali su tek jedan poraz - u rujni 2020. minimalno od Italije. U Rotterdamu nisu izgubili utakmicu 23 godine.

Polufinalni dvoboj s Hrvatskom već je i više nego opjevan. Oranje su imale vodstvo nakon prvog poluvremena, ali su posustale u nastavku. Velik pritisak u završnici donio im je izjednačenje i pogodak, ali u produžetku se vidjelo da su Vatreni kvalitetnija reprezentacija koja je zasluženo prošla dalje.

Talijanima još nisu zacijelile rane zbog Svjetskog prvenstva na koje se nisu plasirali. Spektakularno ih je izbacila Sjeverna Makedonija u baražu, samo godinu nakon što su osvojili Europsko prvenstvo u finalu s Gordi Albionom.

U drugom polufinalu Furija je igrala protiv Azzura koje je u, ne pretjerano sadržajnom dvoboju, svladala rezultatom 2:1. U prvih 11 minuta vidjeli smo dva pogotka, dok je u ostatku susreta Španjolska imala više udaraca i prilika te zasluženo stigla do pobjede. Pogodak vrijedan pobjede zabio je joker s klupe Joselu.

Ostaje pitanje koliko će i jedna i druga momčad imati motiva, ali svejedno se očekuje, prije svega od domaćina, da pred svojim navijačima zaključi ovu završnicu u pozitivnom tonu.

Što su rekli

Ronald Koeman, izbornik Nizozemske: "Ne idemo u Enschede na ljetne praznike, želimo zaključiti Ligu nacija u stilu. Kako? O tome ćemo još odlučiti, a ako igrači iz raznih razloga ne budu spremni za igru, onda će igrati neki drugi. Odigrat ćemo ozbiljnu utakmicu i ići na pobjedu."

Roberto Mancini, izbornik Italije: "Novi put već je započeo jer smo došli do završne faze Lige nacija, a to nije lako s mladim igračima. Odigrali smo sjajno, ali onda je došlo vrijeme za Svjetsko prvenstvo što je jedina negativna stvar. Ja sam trener nacionalne selekcije i sretan sam bez obzira na sve. Igrači su umorni, nisu na 100 posto i u ovim danima pokušali smo ih oporaviti. Važna je utakmica, želimo pobijediti, iako prvo mjesto nije u igri."

Mjesto, vrijeme, suci

Twente Stadion, Enschede, 15:00

Sudac: Glenn Nyberg (Švedska)

Nedostaju

Nizozemska: Depay, De Ligt (ozljede)

Italija: Frattesi pod upitnikom

Zadnji susret

Krajem 2020. godine, u sklopu 4. kola Lige nacija, Italija je bila domaćin Nizozemcima u Bergamu, a dvoboj je završio bez pobjednika 1:1. Strijelci su bili Lorenzo Pellegrini s jedne i Donny van de Beek s druge strane.

Prognoza

Utakmica za treće mjesto nosi određenu dozu prestiža, a svakako bi i jedni i drugi željeli pobjedom zaključiti Final Four. S obzirom na to da igraju pred svojom publikom, očekujemo da će danas slaviti Nizozemci.

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!