Nogomet

Francuzi kao favoriti na Stade de Franceu dočekuju trenutno stopostotnu Grčku

Branimir Korać • ponedjeljak, 19.06.2023.
Francuzi kao favoriti na Stade de Franceu dočekuju trenutno stopostotnu Grčku
Foto: EPA

Nakon dvije pobjede u prva dva nastupa, pred Grčkom je jako težak posao. U četvrtom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo gostuje kod Francuske...

Dvije stopostotne reprezentacije iz skupine B kvalifikacija za Europsko prvenstvo sastat će se u međusobnom dvoboju. Francuska u Parizu dočekuje Grčku i traži pobjedu za učvršćivanje vodeće pozicije.

Igraj na Francuska - Grčka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Francuzi su na vrhu ljestvice sa sve tri pobjede, ali i tri posve različita nastupa. U te tri utakmice postigli su osam golova i još nisu primili niti jedan, a pokušat će sačuvati mrežu i protiv Grka.

U kvalifikacije su Francuzi krenuli stvarno moćno, ugostili su Nizozemsku i razmontirali su je za samo 20 minuta te na kraju slavili s visokih 4:0. Zatim je uslijedilo gostovanje kod Irske na kojem su hodali po rubu, a čudesnom obranom Maignan je sačuvao pobjedu.

Prošlo kolo i gostovanje kod Gibraltara bilo je odrađivanje posla, Francuska je slavila s 3:0 u susretu u kojem je četiri puta tresla okvir gola i promašila još niz prilika.

U kvalifikacije su Francuzi ušli kao favorit skupine i najizgledniji putnik na Europsko prvenstvo. Sve drugo predstavljalo bi pravu senzaciju s obzirom na kvalitetu Francuske i ostalih reprezentacija u skupini.

Grcima se predviđa borba za prolaz s Nizozemcima i Ircima, Irci su već upisali dva poraza, a Nizozemci imaju jedan poraz. S druge strane Grčka je stopostotna, no za razliku od konkurenata, tek danas će osjetiti snagu Francuske.

Što su rekli

Didier Deschamps, izbornik Francuske: "Svi igrači su na raspolaganju i imam slatke brige. Nećemo raditi rotacije samo da bi rotirali, tražit ćemo najbolju moguću postavu za zahtjeve ovog susreta. Grčka ima vrlo dobru reprezentaciju, a mi moramo pronaći način kako zaštititi igrače i pravilno posložiti minute."

Gustavo Poyet, izbornik Grčke: "Iza nas je jako važna utakmica u kojoj smo morali doći do pobjede kako bi zadržali realne šanse za prolaz. Ono što je bitno naglasiti, pred nama je protivnik koji je snažniji i kvalitetniji, ali ne bojimo se, pokušat ćemo razveseliti naše navijače. Bila bi to velika priča kada bi slavili i u Parizu, puno bi to značilo za grčki nogomet."

Mjesto, vrijeme, suci

Pariz, Stade de France, 20:45

Sudac: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska)

Nedostaju

Francuska: -

Grčka: -

Prošli međusobni dvoboj

Prijateljski dvoboj 2006. godine koji je okončan 1:0 za Francusku, bio je posljednji ogled ove dvije reprezentacije. Ujedno i jedini nakon četvrtfinala Europskog prvenstva 2004. godine kada je Charisteas zabio za prolaz Grka i pobjedu 1:0.

Prognoza

Francuska je u svakom slučaju bolja reprezentacija, s boljim igračima i s većom širinom. U ovaj susret ulazi kao priličan favorit.

FOTO: EPA/LUIS FORRA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!