Nogomet

Leko: 'Zadovoljan sam sa Šarlijom, veseli me što počinjemo prvenstvo s derbijima'

Krešimir Milić • ponedjeljak, 19.06.2023.
Leko: 'Zadovoljan sam sa Šarlijom, veseli me što počinjemo prvenstvo s derbijima'
Foto: FaH

Trener Hajduka prije početka priprema odgovarao je na pitanja novinara. Osvrnuo se i na statuse Kalinića i Awaziema te ciljeve i očekivanja u narednom periodu…

Hajduk je danas započeo s pripremama za iduću sezonu, a trener Ivan Leko na prvom treningu imao je na raspolaganju 28 igrača. Naknadno bi se trebala momčadi priključiti još šestorica igrača pod ugovorom s Bijelima, a na popisu nema Nikole Kalinića i Chidozieja Awaziema.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pred početak priprema s novinarima je porazgovarao trener Leko, a prvo pitanje je bilo koliko igrača očekuje u ovom prijelaznom roku.

"Neću govoriti o brojevima jer prošli put nije bilo najsretnije iskustvo. Imali smo situaciju da je otišlo sedam, osam igrača. Došao nam je Šarlija s kojim sam jako zadovoljan jer je igrač koji ima kvalitetu, iskustvo i emociju za Hajduk. Puno od njega očekujemo. U svakom slučaju razgovaramo i imamo plan. Želimo biti bolji i bit ćemo bolji ove godine. Puno smo naučili u proteklim mjesecima tako da sam jako sretan da možemo opet početi trenirati i raditi na nečemu što bi trebalo biti dobro", rekao je Leko.

U prvom tjednu priprema s prvom momčadi će trenirati nekoliko juniora.

"Sigurno da ima tu materijala za prvu momčad. Pokazali su u prošloj godini da su dobri i da se na njih može računati. Doduše puno smo ih i koristili. Imamo i par igrača koji su se vratili s posudbi. Sve je to klasična priča prvog tjedna priprema dok ne dođemo do nekog idealnog broja za odlazak u Sloveniju. Tako će svatko imati neku svoju šansu iako svi znamo da na pripreme igrači dolaze sa statusom i imenom i prezimenom. Od iskusnijih igrača očekujem da potvrde znanje i kvalitetu te nastave u tom smjeru, a od ovih su imali nekih problema i koji su malo u padu da sad iskoriste svaki trening i minute pripremnih utakmica da se pokažu."

Početak prvenstva neće biti lagan. Kreće s dva uzastopna derbija s Dinamom.

"Mene osobno to jako veseli. Mi želimo igrati velike utakmice. Jednostavno moraš igrati sa svakim i velike utakmice su za velike ekipe. Meni je osobno to dobar osjećaj i vjerujem ako si sretan, dobro radiš da će ti se sve dogoditi kao treba. Danas smo krenuli s ambicijom da budemo bolji od početka priprema. Ima tu dosta prostora, a pokazali smo zadnja dva ili tri mjeseca da možemo biti dobri."

Vraćaju se Lovre Kalinić i Josip Elez.

"Oni su naši ključni igrači. Lovre je kapetan i prvi vratar, a Elez je bio stoženi stoper. Trenutno nisu još na sto posto, ali napreduju. Očekujem da se što prije uključe u rad s momčadi. Idu s nama svakako u Sloveniju."

Prokomentirao je i situaciju oko Kalinića, Awaziema i Vukovića.

"U svakodnevnoj smo komunikaciju i možete svakako očekivati u idućih nekoliko dana da ćemo zajedno izaći s odlukama što i kako dalje."

Naglasio je Leko kako očekuje da će tereni biti spremni dok se vrate s priprema iz Slovenije. Pohvalio je službu koja održava travnjake na Poljudu i njihovo znanje. Govorio je i o ciljevima.

"Ne trebamo se lagati za ciljeve. Velik smo klub i pucamo visoko. Da bi došli do tamo trebamo samo šutjeti i radit te dobivati utakmice."

Smatra da je dobra stvar što se zadržao na klupi Hajduka i što je kostur momčadi ostao isti za iskorak.

"To je u svakom klubu dobra stvar. Što više radiš imaš više automatizama i poznajete se s s ljudske strane, a onda i guštaš radit. Rezultati dolaze nakon mira i dugotrajnog rada. Nećemo kupovati vrijeme i lagati se. U trenutku kad sam dolazio rečeno mi je da u prvih šest mjeseci napravim što više mogu, a da se već u idućoj godini treba vidjeti nešto ozbiljnije. Mislim da smo u ovom periodu iza nas dosta toga svi naučili i jako se veselimo treninzima da se spremimo i budemo bolji. Bit ćemo bolji i imam dobar osjećaj na početku", rekao je Leko i dodao:

"Pričati hoćemo li biti prvaci je trošenje riječi i energije. Hajduk je veliki klub i svi ovdje znamo što bi veliki klubovi raditi. Tako da se ovdje nitko ne skriva. Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe i da ćemo imati dobru momčad. Na kraju sezone pričati jesmo li napravili uspjeh."

Nakon zimskih priprema bio je jako zadovoljan, ali startom prvenstva nije mogao nikako biti. Pitalo ga se što treba promijeniti ovog puta da se ne ponovi isto.

"Imali smo stvarno dobra dva ili tri tjedna priprema prošle zime, ali onda su uslijedili brojni pehovi. Svašta se događalo na što se ne bi htio ponovno vraćati. To su trenuci kad smo svi učili da bi bili bolji i to je ključno. Bilo bi naivno raditi ponovno isto i očekivati napredak. Očekujem pomake u svim fazama nogometne igre od fizike, mentalnih do taktike. "

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!