Nogomet

Šveđani stižu u Beč, Austrijanci pobjedom rade velik korak prema EP-u

Petar Jenjić • utorak, 20.06.2023.
Šveđani stižu u Beč, Austrijanci pobjedom rade velik korak prema EP-u
Foto: EPA

Pred nama je utakmica četvrtog kola kvalifikacija za odlazak na predstojeće Europsko prvenstvo. U skupini F snage će odmjeriti reprezentacije Austrije i Švedske...

U punom su jeku kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo, a jedna od brojnih utakmica večerašnjeg programa jest ona između Austrije i Švedske na Ernst Happelu u Beču.

Igraj na Austrija - Švedska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Austrijanci su koliko-toliko uspješno odradili jako teško gostovanje kod Belgije koje je završilo remijem 1:1. Tako ostaju na vrhu grupe sa sedam osvojenih bodova i gol razlikom 7:3, a danas ih čeka protivnik koji ima četiri boda manje, ali i samo dvije odigrane utakmice u kvalifikacijama.

Iako je još jako rano o tome govoriti, Šveđani su na putu propustiti svoj prvi Euro još od 1996. godine, s obzirom na osvojena tri boda u dvije utakmice. Ljetni program startali su prijateljskom utakmicom protiv Novog Zelanda u Solni koju su dobili s visokih 4:1. Dva gola zabio je Jesper Karlsson, po jedan su dodali Robin Quaisson i Anthony Elanga.

Novu šansu za plasman u Njemačku preko doigravanje teško će dobiti, s obzirom na jako slab nastup u netom završenoj Ligi nacija i ispadanje u Ligu C nakon što su osvojili tek četiri boda u konkurenciji Srbije, Norveške i Slovenije. Kad na to nadodamo da su je izostao i plasman na posljednje Svjetsko prvenstvo, čak je i pomalo iznenađujuće što je svoj posao zadržao Janne Andersson.

Austrijanci bi današnjom pobjedom napravili ogroman korak prema plasmanu na Europsko prvenstvo u susjednoj zemlji. Nakon pobjeda protiv Azerbajdžana i Estonije uslijedio je spomenuti remi u Bruxellesu, danas bi eventualnom novom stigli na sedam bodova ispred protivnika. S obzirom na to da prve dvije ekipe iz skupine idu dalje, bilo bi veliko razočaranje kad se momčad ne bi plasirala na treće uzastopno prvenstvo.

Izbornik Ralf Rangnick mogao bi ponovno u prvu postavu ubaciti Davida Alabu koji je upisao 100. nastup za reprezentaciju. Ako odluči zadržati istu početnu postavu, to će značiti da će Marcel Sabitzer morati priliku čekati s klupe. S druge strane, u kadar Švedske vraća se Alexander Isak koji je preskočio Novozelanđane.

Što su rekli

Ralf Rangnick, izbornik Austrije: "U ovakvoj utakmici uopće nije bitno tko bi mogao imati određenu prednost na papiru. Ovo je jedan od protivnika kojeg jednostavno treba pobijediti, a to je dvostruko važno jer igramo pred svojim navijačima. Zato je važno da su nam baterije potpuno napunjene"

Janne Andersson, izbornik Švedske: "Imaju sjajnu momčad, fizički jaku i vrlo dobro igraju prema naprijed. Imamo veliko poštovanje prema njima, ovo nam je treća od osam utakmica u skupini. To nikako ne smijemo precijeniti, a sve pozicije možemo i dva puta popuniti."

Mjesto, vrijeme, suci

Stadion Ernst Happel, Beč, 20:45

Sudac: Marco Guida (Italija)

Nedostaju

Austrija: (-)

Švedska: (-)

Zadnji susret

U Beču su prije pet godina ove dvije reprezentacije odigrale prijateljski susret u kojem je domaćin slavio rezultatom 2:0. U vodstvo su došli nakon autogola Filipa Helandera, da bi pobjedu potvrdio David Alaba.

Prognoza

Austrija je nakon najtežeg gostovanja ostala neporažena i na vrhu skupine pa će tako i danas pred svojim navijačima biti blagi favorit. U večerašnjem dvoboju prognoziramo minimalnu pobjedu Austrije.

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!