Ostali sportovi

Svečano otvorene Europske igre, hrvatsku zastavu nosili Ćaćić i Neveščanin

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 22.06.2023.
Svečano otvorene Europske igre, hrvatsku zastavu nosili Ćaćić i Neveščanin
Foto: FaH

U poljskom gradu Krakovu svečano su otvorene treće Europske igre, na kojima do 2. srpnja nastupa i 130 hrvatskih sportaša u 18 sportova...

Europske igre je na stadionu Wisla u Krakovu otvorio poljski predsjednik Andrej Duda, a hrvatsku zastavu su na mimohodu nosili boksačica Nikolina Ćaćić i skakač u vodu Matej Neveščanin.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Oko 7000 sportaša iz 48 europskih zemalja sudjeluje na Igrama kojima je domaćin Krakov i još poljskih 12 gradova, koji će se boriti u 29 sportova ili disciplina, a kod čak 19 će se dodjeljivati izravne kvote za Olimpijske igre u Parizu 2024 ili vrijedne bodove za plasman. Treba napomenuti da se čak u dvanaest sportova dodjeljuju i pravi naslovi europskih prvaka, a među njima su sinkronizirano plivanje, atletika (ekipno), badminton, kanu, BMX i brdski biciklizam, skokovi u vodu, mačevanje (samo ekipno), džudo (natjecanje mješovitih ekipa) i moderni petoboj.

Na ceremoniji otvorenja Poljaci su iskazali ponos što su domaćini najveće mutisportske manifestacije u Europi od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a pokazali su svoju kulturu, povijest i sportske uspjehe. Poruka Igara jest "Mir u Europi" jer je Poljska domaćin ovog događaja u jeku ruske agresije na Ukrajinu i brojnih gospodarskih izazova širom Staroga kontinenta. Na mimohodu je, uz zemlju domaćina, njaveći pljesak dobila Ukrajina, dok ruski i bjeloruski sportaši ne sudjeluju na ovom natjecanju.

Iako su Igre otvorene u srijedu navečer, neki hrvatski sportaši su već imali nastupe pa se Marin Ranteš kao drugi kvalificira u finale u BMX biciklizmu slobodni stil, a naši atletičari se već dva dana bore na ekipnom prvenstvu Europe u Chorzowu. Nažalost, hrvatska selekcija u rukometu na pijesku je zaustavljena u četvrtfinalu od Danske, a mačevalac Janko Leskovac zbog ozljede ne dolazi na Igre.

Uoči svečanog otvaranja Europskih igara u Krakovu je, uz nazočnost brojnih dužnosnika i sportaša, otvorena Hrvatska kuća, projekt Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i njegovih partnera. Predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Spyrosu Capralosi istaknuo je kako je Hrvatska kuća u Krakovu prva kuća jednog nacionalnog olimpijskog odbora otkad postoje Europske igre, zahvalivši pritom Zlatku Mateši, koji je zbog velike uloge u iniciranju i pokretanju našeg kontinentalnog višesportskog natjecanja, dobio od Capralosa i laskavi naziv "otac Europskih igara".

A među uglednicima su još bili državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta RH Josip Pavić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Poljskoj Tomislav Vidošević, glavna tajnica Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) Gunilla Lindberg, glavni tajnik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Raffaelle Pagnozzi, član MOO-a i predsjednik Panameričke sportske organizacije Neven Ilic Alvarez, glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač kao i mnogi drugi čelnici i dužnosnici nacionalnih olimpijskih odbora, ponajprije iz susjedstva - Albanije, BiH, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Čelnik HOO-a Mateša odgovorio je pritom na pitanje novinara - može li Split biti domaćin idućih Europskih igara 2027. godine:

"I po odazivu uglednika na otvaranje Hrvatske kuće u Krakovu može se vidjeti koliko su nam skloni prijatelji iz europske olimpijske obitelji. Dakle, po tom pitanju, sve je na nama u Hrvatskoj", kazao je Mateša.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!