Nogomet

Englezi bez poraza i primljenog pogotka traže prolazak u polufinale

Petar Jenjić • nedjelja, 02.07.2023.
Englezi bez poraza i primljenog pogotka traže prolazak u polufinale
Foto: EPA

Portugal i Engleska odmjerit će snage u četvrtfinalu Europskog prvenstva do 21 godine. Dok su se jedni jedva provukli kroz grupnu fazu, drugi su protutnjali bez primljenog pogotka...

Pred nama su nova dva četvrtfinalna susreta na Europskom prvenstvu do 21 godine, a prvi će na teren u Gruziji izaći dvije sjajne reprezentacije, one Engleske i Portugala.

Igraj na Engleska - Portugal U-21 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Englezi u četvrtfinale stižu nakon potpuno savršeno odrađene grupne faze u kojoj su u sve tri utakmice upisali pobjede rezultatom 2:0. Redom su padali: Češka, Izrael i Njemačka za uvjerljivo osvojeno prvo mjesto u skupini.

Pobjeda protiv branitelja naslova odlična je uvertira za četvrtfinale, njihovo tek drugo u posljednjih sedam nastupa na ovom natjecanju. Na prvoj prepreci padali su 2011., 2013., 2015., 2019. i 2021. godine, a prvaci su bili 1982. i 1984.

Nešto više mučio se Portugal koji je grupnu fazu otvorio šokatnim porazom od Gruzije rezultatom 2:0, nakon čega je uslijedio remi prtoiv Nizozemske. Bili su na rubu ispadanja, scenarij je bio i više nego realan, ali on se na njihovu sreću ipak nije uspio ostvariti.

Za plasman u četvrtfinale igrali su protiv Belgije i slavili s 2:1, a pobjednički gol postigli su u 89. minuti iz kaznenog udarca. Četiri boda na koncu su bila i više nego dovoljna za sljedeću fazu natjecanja. Svjesni su Portugalci da do sada nisu previše briljirali, ali vjeruju da mogu iznenaditi i proći dalje.

Ove dvije reprezentacije u U-21 uzrastu imaju lijepu povijest međusobnih utakmica. U zadnju 21 godinu susreli su se 11 puta, a samo jedan dvoboj završio je remijem. Englezi su bili uspješniji četiri puta, a Portugalci šest puta, s tim da su i zadnja dva međusobna dvoboja otišla na njihovu stranu.

Što su rekli

Lee Carsley, izbornik Engleske: "Mislim da još nismo spremni ići kući, osjećam da ova momčad može još jako puno toga. Na nekoliko različitih razina mogu ići. Tommy Doyle danas je trenirao, ali ne mogu reći da će biti potpuno spreman. Reagirao je dobro i ponovno je u kadru. Harvey Elliott preskače zbog obiteljskih obaveza, ali to je bilo planirano."

Rui Jorge, izbornik Portugala: "Mislim da je reprezentacija Engleske sjajna momčad s odličnim igračima. Rade jako dobro zajedno, čvrsti su prema natrag i britko igraju prema naprijed. Trebala bi ovo biti odlična utakmica."

Mjesto, vrijeme, suci

Šengelia Arena, Kutaisi, 18:00

Sudac: Rade Obrenovič (Slovenija)

Nedostaju

Engleska: Harvey Elliott (obiteljske obaveze), Tommy Doyle pod upitnikom

Portugal: (-)

Zadnji susret

Ove dvije reprezentacije imauju dugu povijest igranja u ovom uzrastu, a posljednji put su igrali na prošlom Euru kada je Portugal slavio s 2:0 golovima Danyja Mote i Trincaa iz penala.

Prognoza

U posljednje vrijeme Portugalci imaju bolje rezultate protiv Engleza, ali Gordi Albion više je pokazao na ovom turniru, još nije primio ni pogodak pa tako i večeras prognoziramo njegovu pobjedu.

FOTO: EPA/DAVID MDZINARISHVILI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!