Vodeni sportovi

Novi veliki uspjeh hrvatskog jedrenja: Trogirani uzeli svjetsko zlato i broncu

Sportnet • nedjelja, 02.07.2023.
Novi veliki uspjeh hrvatskog jedrenja: Trogirani uzeli svjetsko zlato i broncu

Posada Mataran 24 u Danskoj je postala svjetski prvak u Corinthian diviziji i osvojila treće mjesto u klasi Melges 24. Bilo je to još jedno pamtljivo natjecanje za hrvatske predstavnike...

Novi senzacionalni uspjeh hrvatskog jedrenja na Svjetskom prvenstvu za klasu Melges 24 koje se protekli tjedan održalo u danskom Middelfartu. U konkurenciji 47 posada trogirski Mataran 24 (Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić, Bruna Princivali) osvojio je naslov svjetskog prvaka u Corinthian diviziji (neprofesionalne posade) i brončanu medalju u ukupnoj konkurenciji.

U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu za Melges 24 biogradski Panjić (Luka Šangulin, Tomislav Bašić, Noa Šangulin, Duje Fržop, Helena Purić) bila je deveta, dok je splitski Razjaren (Ante Ćesić, Lukasz Podniesinski, Tonči Knezović, Pepi Jardas) završio na 13. poziciji.

Posada Mataran 24 specijalizirala se za velike stvari. Na lanjskom Europskom prvenstvu u Genovi Trogirani su postali prvaci u Corinthian diviziji i srebrni u ukupnoj konkurenciji, a Danska im je donijela svjetski naslov među Corinthianima i broncu u ukupnom redoslijedu iza američkih posada Pacific Yankee i Raza Mixta.

"Trebat će nam malo vremena da se slegnu dojmovi. U posljednjem jedrenju uspjeli smo obraniti zlato u Corinthian diviziji i uhvatiti američku posadu u borbi za broncu ukupno, presretni smo", ispričao je član Matarana 24 Ivo Matić.

Od samog početka Svjetskog prvenstva Trogirani su se držali visoko u plasmanu i istaknuli kandidaturu za svjetsko zlato u Corinthianu, a prilika za broncu otvorila im se i posljednjem jedrenju na SP-u.

"Krenuli smo jako u posljednjem startu s namjerom da zatvorimo njemački White Room u borbi za zlato, a potom smo u direktnom dvoboju za treće mjesto u ukupnom redoslijedu bili brži od američkog Monsoona, dok je druga posada iz SAD-a koja je konkurirala za medalju, Dark Energy, zaradila diskvalifikaciju na startu. Tako su nam se karte lijepo posložile da smo osvojili dvije medalje. Ovo je za nas bilo sjajno iskustvo jer smo imali priliku jedriti protiv Amerikanaca koji slove za najbolje posade u Melgesu 24", istaknuo je član Matarana 24 Mario Škrlj.

Treba još dodati kako je Mataran 24 s četiri osvojene medalje na posljednja dva velika prvenstva (EP i SP) rezultatski najuspješnija svjetska posada u proteklih godinu dana.

Ukupni rezultati:
1. Pacific Yankee (SAD) 52
2. Raza Mixta (SAD) 61
3. MATARAN 24 (HRV) 79
...
9. PANJIĆ (HRV) 108
.13. RAZJAREN (HRV) 137

Corinthian rezultati:
1. MATARAN 24 (HRV) 79
2. White Room (Njem) 86
3. Helly Hannsen II (Nor) 111

FOTO: Mick Knive Anderson / IM24CA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!