Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti protiv Japana 'biraju' protivnika u osmini finala Svjetskog prvenstva

Mihaela Bradovski • petak, 21.07.2023.
Hrvatski vaterpolisti protiv Japana 'biraju' protivnika u osmini finala Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija danas igra posljednji susret u skupini Svjetskog prvenstva u Fukuoki. U izravnom dvoboju protiv domaćina Japana odlučuje o drugom mjestu…

Poraz od Mađarske u drugom kolu za Hrvatsku je značio i kraj nadanja o prvom mjestu u skupini. Mađari su s tri pobjede zauzeli prvo mjesto u skupini i izravno putuju u četvrtfinale dok Hrvatska i Japan moraju u osminu finala.

Igraj na utakmice SP-a u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Već je poznato i tko su potencijalni protivnici hrvatskim i japanskim vaterpolistima. Pobjednik današnjeg dvoboja igrat će u osmini finala protiv Crne Gore dok će poraženi igrati protiv Srbije.

Posve je jasno zašto je Ivica Tucak zazivao pobjedu protiv Mađara i tražio prvo mjesto u skupini. Već osmina finala donosi vrlo opasnog protivnika i bit će potrebno odigrati odličnu utakmicu za četvrtfinale. Jednostavno više nema laganije utakmice, u svakom slučaju bit će teško.

Već danas protiv Japana neće biti jednostavno iako je Hrvatska u ovom susretu osjetan favorit. Međutim Japan igra brz i atipičan vaterpolo na koji će se trebati što prije prilagoditi i natjerati Japance u "hrvatski ritam".

U prva dva kola Hrvatska i Japan upisali su polovičan učinak. I jedni i drugi upisali su pobjedu protiv skromne Argentine, a porazila ih je Mađarska.

Hrvatska je svladala Argentinu s 24:5 te izgubila od Mađarske 10:12 dok je Japan poražen od Mađara 8:16 te je svladao Argentinu s 20:9.

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Japan je momčad koja posljednjih sedam-osam godina igra ozbiljan vaterpolo, imaju neka očekivanja s ovog turnira, domaćini su. Igraju atipičan vaterpolo, moderno, ali sasvim drukčije od ičega što igraju europske momčadi. Stalno su u protunapadu, u fizičkom duelu koji je nevjerojatan i s te ćemo strane uistinu trebati biti na maksimumu. Opet, trebamo se maknuti kontakta jer su u njemu neuhvatljivi. Protiv Mađarske su ovdje dvije i pol četvrtine bili u egalu. S nama u Zagrebu u kvalifikacijama Svjetskog kupa ove godine, u ožujku, jednako tako, prve dvije i pol četvrtine. E onda, ako se odvojite, onda padaju jer nemaju pobjednički mentalitet. Ponavljam, bit će vrlo, vrlo teško i zahtjevno."

Marko Žuvela, hrvatski reprezentativac: "Igrali smo s njima u nekoliko navrata u zadnje vrijeme. Znamo da neće biti baš jednostavno, imaju neobičan stil igre. Mislim, to nije normalan vaterpolo, puno plivanja i više igre jedan na jedan, nemaju klasičnu, normalnu napadačku lepezu. Mislim da smo mi ipak kvalitetniji, samo se treba dobro pripremiti. Proučit ćemo ih dobro, iako ih već dosta znamo. Idemo ovo dobiti, te se okrenuti osmini finala."

Mjesto, vrijeme

Fukuoka, 12:00

Nedostaju

Hrvatska: Loren Fatović (ozljeda)

Japan: -

Prošli međusobni dvoboj

Hrvatska se dosad sedam puta sastala s Japanom i upisala je svih sedam pobjeda. Posljednji put sastali su se ove godine na Svjetskom kupu u Zagrebu gdje je Hrvatska slavila s 14:8. Na svjetskim prvenstvima sastali su se četiri puta i tu je Hrvatska također nadmoćna.

Prognoza

Hrvatska je kvalitetnija i očekuje se nova pobjeda. Svaki drugačiji ishod predstavljao bi prilično iznenađenje.

FOTO: EPA/Franck Robichon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!