Nogomet

UEFA poništila odluku: Budimirova Osasuna igrat će Konferencijsku ligu

Krešimir Milić • utorak, 25.07.2023.
UEFA poništila odluku: Budimirova Osasuna igrat će Konferencijsku ligu
Foto: EPA

Došlo je do preokreta u odluci vrhovne europske nogometne organizacije. Prihvatili su nove dokaze kluba i promijenili odluku…

Došlo je do preokreta slučaju Osasune i natjecanja u Europi koje su izborili i uz pomoć golova hrvatskog napadača Ante Budimira.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Club Atlético Osasuna igrat će Konferencijsku ligu 2023/24, nakon što je danas okončan postupak pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS) za formulu 'Consent Award'. S obzirom na nove dokaze koje je klub pružio u obranu svog sudjelovanja u natjecanju, UEFA je zaključila da je Osasuna bila žrtva događaja koji su se dogodili prije gotovo deset godina i cijeni inicijativu koju je pokrenula institucija da ih razjasni. Shodno tome, UEFA smatra Osasunu prikladnom za sudjelovanje u ovom izdanju europskog natjecanja", priopćili su iz kluba.

Osasuna će biti prisutna 7. kolovoza na ždrijebu doigravanja Konferencijske lige koji će se održati 24. i 31. kolovoza. Odluka UEFA-e i ratifikacija TAS-a stavili su točku, kako na redovnim sudovima tako i u sportskom pravosuđu, na borbu koju je klub vodio tijekom posljednja dva mjeseca u obrani svojih prava i prava svojih članova.

S druge strane, UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Osasune zbog odlaska na redovnu arbitražu u ovom procesu, što klubu neće onemogućiti sudjelovanje u Konferencijskoj ligi. Klub će prihvatiti kaznu izrečenu od strane UEFA-e, na koju se neće žaliti, a iskazao je opredijeljenost najvišem tijelu europskog nogometa da pitanja sportskog terena ne postavlja pred obične sudove.

Podsjetimo, prvu odluku UEFA je donijela ubog upletenosti kluba u namještanje utakmice u sezoni 2013./2014., a u tom slučaju za koji je suđenje počelo 2020. osuđeno je nekoliko bivših direktora kluba. U 2023. Vrhovni sud je potvrdio osuđujuće presude upravi koja je vodila klub u periodu od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata. Klub se jednom i žalio, ali je žalba bila odbijena.

Kako navode u priopćenju, nakon što su prikupili dodatne dokaze UEFA je promijenila odluku i dozvolila im natjecanje u Konferencijskoj ligi kao sedma momčad u prvenstvu, u tom uspjehu Budimir je zabio osam golova u La Ligi.

Foto: EPA/Jesus Diges

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!