Nogomet

Spektakl u Opus Areni: Osječani protiv Mađara kreću na europski put

Mihaela Bradovski • četvrtak, 27.07.2023.
Spektakl u Opus Areni: Osječani protiv Mađara kreću na europski put
Foto: FaH

Nakon što je za vikend spektakularno otvorena Opus Arsena susretom između Osijeka i Slaven Belupa, red je i za prvi europsko dvoboj u novom ponosu Osijeka. U drugom pretkolu Konferencijske lige Osječani igraju protiv mađarskog ZTE-a...

Nakon ždrijeba drugog pretkola Konferencijske lige, svi su bili složni kako je Osijek mogao i bolje proći. Međutim prošle sezone svi su bili presretni kada je izvučen Kizilžar koji je loše stajao i u kazahstanskom prvenstvu, ali Osijek je u Gradskom vrtu proživljavao agoniju i upisao šokantni poraz koji ga je izbacio iz Europe.

Igraj na Osijek - ZTE na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sada su Osječani oprezni optimisti, vjeruju da mogu izbaciti mađarski ZTE, ali oprezno prilaze već prvom susretu ne želeći ponoviti neke pogreške iz prošlosti. Uostalom, ti prošli rezultati Osijeku niti daju pravo olako shvatiti ikoga u Europi.

Visoka pobjeda i dobra igra protiv Slaven Belupa dodatno su podgrijali optimizam i u Osijeku žele već danas do dobrog rezultata koji će im garantirati mirniji odlazak na uzvrat. Protivnik je dosta nezgodan, možda ne toliko atraktivan, ali čvrst i s dosta iskustva u svojim redovima.

Stjepan Tomas suočava se s nekim problemima uoči tog prvog susreta, posebno u posljednjoj liniji gdje ne može računati na Grka Evangoloua, na Bralića, a možda i na Adriana Leona Barišića. Spominju se i pričuvne opcije za stopersku poziciju koju bi silom prilika mogao zaigrati i Nejašmić.

Ipak, u Gradskom vrtu vjeruju kako će uspjeti osposobiti Barišića za ovaj dvoboj, ako ništa drugo barem za neku pričuvnu opciju na klupi, zlu ne trebalo, a uz Armenca Mkrtčjana u prvih 11 na stoperskoj poziciji zaigrao bi Nejašmić.

Samom kvalitetom Osijek može parirati Mađarima, ali morat će biti na svojoj gornjoj granici, vrlo raspoložen, koncentriran i efikasan. U Europi se pogreške teže opraštaju nego u HNL-u.

Što su rekli

Stjepan Tomas, trener Osijeka: "Očekujem sličnu utakmicu onoj protiv Slaven Belupa jer ZTE igra napadački nogomet, teži igre, a uz to su disciplinirani i organizirani, s dobrim pojedincima. Bit će teško i zahtjevno, pa za pozitivan rezultat moramo biti bolji nego protiv Slaven Belupa. Vjerujem u igrače i u momčad, ulazak u utakmicu mora biti kao prošlu subotu, moramo dominirati i držati visoki ritam svih 90 minuta. Kada sam tek došao govorio sam o ritmu, neću odstupati od toga i tražit ću od momčadi da bude na toj razini."

Gabor Boer, trener ZTE-a: "Nadamo se i vjerujemo da ćemo odigrati dobru utakmicu. Fizički smo u jako dobrom stanju, znamo da je Osijek jak, ali imamo i mi svoje adute. Osijekov kadar je jako dobar, ima igrača na koje se moramo posebno fokusirati. Gledali smo posljednju utakmicu Osijeka u prvenstvu, dobro smo je analizirali i prenijeli igračima sve podatke. Imamo plan, vidjet ćemo koliko će biti uspješan."

Mjesto, vrijeme, suci

Osijek, Opus Arena, 20:00

Sudac: Bastian Dankert (Njemačka)

Nedostaju

Osijek: Bralić, Žaper, Guedes, Mikolčić (ozljede), Evangelou (suspenzija)

ZTE: -

Prošli međusobni dvoboj

Osijek i ZTE nisu se sastajali u službenim susretima, ali s obzirom na blizinu, jesu u prijateljskim. Prošli put bilo je to u srpnju 2021. godine kada su remizirali bez pogodaka.

Prognoza

Osijek može i mora do pobjede na svom travnjaku. Nikakve kalkulacije ne dolaze u obzir, ovdje mora steći prednost uoči uzvrata.

FOTO: HINA/ua

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!