Vodeni sportovi

Popovici bez odličja i na 100 slobodno, kratka je ostala i Lana Pudar na 200 prsno

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 27.07.2023.
Popovici bez odličja i na 100 slobodno, kratka je ostala i Lana Pudar na 200 prsno
Foto: EPA

Australac Kyle Chalmers novi je svjetski prvak u "kraljevskoj disciplini" 100 metara slobodno na Svjetskom plivačkom prvenstvu u Fukuoki, dok je 17-godišnja Lana Pudar iz BiH ostala bez medalje na 200 prsno...

Chalmers je pobijedio s 47.15 sekundi ispred Jacka Alexyja iz Sjedinjenih Država (+0.16), dok je Francuz Maxime Grousset osvojio broncu.

Iza njh su bili plivači koji su mnogi smatrali da mogu do zlata - Kinez Pan Zhanle je bio četvrti, Rumunj David Popovici, svjetski rekorder s 46.86 sekundi, bio je tek šesti, dok je svjetski prvak na 200 metara slobodno Britanac Matthew Richards završio tek peti.

"Mostarsko čudo od djeteta" Lana Pudar bila je četvrta na 200 prsno, tik do medalje. Iako je bila najbrža u polufinalu, u četvrtak je imala vrijeme od 2:07.05 minuta što joj je na kraju bilo dovoljno za osvajanje četvrtog mjesta. Pobijedila je Kanađanka Summer McIntosh (2:04.06), što je novi svjetski juniorski rekord. Drugoplasirana je završila Australka Elizabeth Dekkers s vremenom 2:05.46, a mjesto na podijumu je još osvojila Amerikanka Regan Smith s vremenom 2:06.58.

Australka Kaylee McKeown, trostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, slavila je na 50 m leđno. Ova 22-godišnjakinja je plivala 27.08 sekundi ispred Amerikanke Smith koja je išla 27.11 dok se Britanka Lauren Cox morala zadovoljiti broncom, završivši 0.12 sekundi iza prvakinje.

Francuz Léon Marchand osvojio je svoju treću krunu na ovom Svjetskom prvenstvu dominirajući u utrci na 200 metara mješovito s vremenom od 1:54.82, što je novi europski rekord, a postao je jedini francuski plivač s pet svjetskih naslova. Pobijedio je ispred dvojice Britanaca: Duncana Scotta i Toma Deana. Ponovno je 21-godišnjak iz Toulousea, učenik Boba Bowmana, nekadašnjeg mentora legende Michaela Phelpsa, najavio da je nova velika zvijezda svjetskog plivanja. Oborio je stari europski rekord Mađara Laszla Cseha, otprije petnaest godina.

I za kraj, u ženskoj štafeti 4x200m slobodnim stilom, Australke su oborile svjetski rekord. Mollie O'Callaghan, Shayna Jack, Briana Throssell i Ariarne Titmus oborile su svjetski rekord za gotovo dvije sekunde s 8:37.50. Braniteljice naslova Amerikanke zaostale su gotovo četiri sekunde i uzele srebro, dok su broncu osvojile Kineskinje.

FOTO: EPA/KIYOSHI OTA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!