Ostali sportovi

U Osijeku kreće Svjetsko odbojkaško prvenstvo do 19 godina: 'Očekujemo prolazak skupine'

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 31.07.2023.
U Osijeku kreće Svjetsko odbojkaško prvenstvo do 19 godina: 'Očekujemo prolazak skupine'

U utorak će početi Svjetsko odbojkaško prvenstvo do 19 godina kojem će jedan od domaćina biti i Hrvatska. Dvije skupine igrat će se u Osijeku, a dvije u mađarskom Szegedu...

Hrvatska ženska U-19 odbojkaška reprezentacija u utorak od 18 sati protiv reprezentacije Njemačke igra prvu utakmicu Svjetskog prvenstva koje se za našu skupinu B održava od 1. do 11. kolovoza u osječkoj Dvorani Gradski vrt. Ususret početku ovog najvišeg nivoa sportskog natjecanja, otkrivaju velike izazove domaćinstva, kakvo je stanje u ekipi, koliko je opasan njihov prvi protivnik, kakav plasman priželjkuju, ali i ogromno uzbuđenje ususret nastupima pred domaćom publikom.

"Svjetsko prvenstvo je samo po sebi najveće natjecanje u sportu, velika je čast što smo domaćini tako velikog događaja. Ovo natjecanje nosi visoke organizacijske standarde, ali sve je spremno zahvaljujući gradu Osijeku, prije svega gradonačelniku Radiću i gospodinu Seligmanu ispred Sportskih objekata koji su nam izašli u susret što se tiče infrastrukture i svega potrebnog. Zahvaljujući Vladi, Ministarstvu, Olimpijskom odboru pa sve do Grada i Županije, mislim da smo na pravom putu da napravimo spektakl te najveću moguću promociju Hrvatske, Slavonije, Osijeka i odbojke", rekao je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić i dodao:

"Najbitnije je da naša reprezentacija utakmice odigra dobro, da pokušamo proći ovu izazovnu grupu. U osmini finala je onda sve moguće. Dat ćemo sve od sebe, a ako uđemo među prvih osam, već je samo po sebi veliki uspjeh."

Naše odbojkašice proteklih su tjedana osvojile Srednjeeuropski MEVZA turnir u Mariboru gdje su zabilježile vrhunskih pet pobjeda protiv selekcija: Slovenije, Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije. Upisale su i dobre nastupe na Eyofu te odradile kvalitetne pripreme, a sada su spremne za prvu utakmicu Svjetskog prvenstva.

"Protekla natjecanja i utakmice bile su odlična priprema za ovaj najvažniji dio sezone i najvažnije natjecanje. Skupina je dosta teška. Praktički svi osim Nigerije su favoriti. Kao domaćini mislim da možemo igrati sa svima. Očekujemo prolazak skupine i nadamo se u osmini finala napraviti nešto više", zaključio je izbornik hrvatske ženske U19 odbojkaške reprezentacije Saša Ivanišević.

U skupini B, uz hrvatske odbojkašice, tu su još i selekcije: Turske, Njemačke, Dominikanske Republike, Portorika i Nigerije. U Osijeku se igra i skupina D, po mnogima možda i najjača od sve četiri jer su tu reprezentacije: SAD-a, Srbije, Poljske, Meksika, Japana i Koreje.

Skupine A i C igraju se u Mađarskoj U Szegedu. U skupini A igraju: Mađarska, Argentina, Egipat, Kamerun, Kina i Čile, dok u skupini C igraju: Italija, Brazil, Tajland, Peru, Kanada i Bugarska.

Ovo će se Prvenstvo po prvi put održati u novom formatu s 24 ekipe, podijeljene u četiri skupine s po šest reprezentacija. Sustav je standardan, prve četiri reprezentacije iz svake skupine idu u drugi krug, gdje se križaju skupine A i C, te B i D, i to tako da prvi iz jedne skupine igra s četvrtim iz druge skupine, drugi s trećim, treći s drugim te četvrti s prvim. Nakon toga slijede četvrtfinalni i polufinalni mečevi te na koncu borba za odličja.

"Spremne smo i očekujemo odlične rezultate na Svjetskom prvenstvu. Pozitivno gledamo na otvaranje turnira, s Njemačkom s kojom igramo prvu utakmicu već smo se susrele na Eyofu gdje ih nismo uspjele nadjačati. One su favorit, no nama to ništa ne mijenja, idemo na pobjedu. Za njih smo zajedno stvorili taktike i jedva čekamo utakmicu", istaknula je kapetanica reprezentacije Tia Kovčo.

Nadolazeće utakmice ženske juniorske odbojkaške reprezentacije izvrsna su reklama naše zemlje, ali i prilika svim ljubiteljima odbojke da podrže našu reprezentaciju u najvećem ovogodišnjem izazovu.

"Grad Osijek je ponosan partner HOS-u, pogotovo kada je riječ o velikim sportskim događajima poput ovog. Od 2019. godine zajedno smo organizirali niz turnira, prijateljskih i službenih utakmica, Osječani vole odbojku i ponosni smo na svoje odbojkašice i odbojkaše", zaključio je izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka i direktor Športskih objekata d.o.o. Osijek Robert Seligman te pozvao sve Osječane i njihove goste da podrže naše odbojkašice:

"Ovim putem pozivam sve Osječane i Osječanke, ali isto tako sve koji vole sport da dođu u Dvoranu Gradski vrt, da uživaju u vrhunskoj odbojci, a posebno da dođu i podrže hrvatsku reprezentaciju."

Ulaznice za Svjetsko prvenstvo u Osijeku mogu se kupiti u sustavu Eventim.hr te na blagajni Dvorane Gradski vrt.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!