Nogomet

Derby della Učka na Rujevici, Rijeka na krilima europske pobjede

Petar Jenjić • nedjelja, 06.08.2023.
Derby della Učka na Rujevici, Rijeka na krilima europske pobjede
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Pred nama je posljednja utakmica, nešto kraćeg, trećeg kola SuperSport HNL-a. Na Rujevici se igra prvi ovosezonski Derby della Učka u kojem će se Rijeka pokušati nadovezati na uspješan europski nastup...

S obzirom na odgodu Osijeka i Hajduka, danas je na rasporedu samo jedna utakmica trećeg kola SuperSport HNL-a. Na Rujevici ćemo gledati Derby della Učka između Rijeke i Istre 1961.

Igraj na Rijeka - Istra 1961 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rijeka je u sezonu krenula pobjedom protiv Rudeša i porazom od Hajduka, a europski put započela je protiv Dukagjinija kojeg je svladala u obje utakmice drugog pretkola Konferencijske lige. Upravo je u uzvratu prije četiri dana ostavila najbolji dojam do sada u sezoni.

Iako kosovski klub nije klub na kojem se trebaju temeljiti konkretniji zaključci, igrači Rijeke bili su itekako raspucani i rastrčani, posebno Franjo Ivanović koji je zabio tri gola. Nakon samo jednog pogotka u prvoj utakmici, momčad Sergeja Jakirovića sve je to vratila u drugoj pred svojim navijačima. Sjajnu utakmicu zaključila je pobjedom od 6:1 u ukupno 100. u europskim natjecanjima.

S druge strane, Istra 1961 osvojila je bod u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive, a nakon toga upisala poraz od Dinama koji je demonstrirao silu i nije previše dozvolio Zeleno-žutima. Momčad Mislava Karoglana nije uspijevala razviti igru, a i ono malo što su uspjeli nije išlo dalje od vratara Modrih.

Kao i uvijek kada su u pitanju dvoboji ova dva kluba, očekuje se dobra posjećenost, kako domaćih, tako i gostujućih navijača. Izdvojimo da je u Istru ovog tjedna stigao i mladi reprezentativac Nigerije Salimu Lawalu koji igra na poziciji napadača.

Prošle sezone u četiri međusobna dvoboja nije nedostajalo napetosti. Po jednu pobjedu upisale su i Istra 1961 i Rijeka, dok su dva susreta završila neriješenim rezultatom. Posebno je bio dramatičan onaj posljednji, odigran na Rujevici u 33. kolu, koji je završio rezultatom 2:2.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Rijeke: "Ima tu sličnosti kao kod Garcije, tu ne treba ništa raditi spektakularno. Ovisi kakav je protivnik, što ti dozvoli. Ne možete igračima izbiti nešto ako su tome težili dvije godine. Tu ima pet, šest standardnih, ali sigurno je da postoji kostur ekipe koji dugo igra zajedno i tu ćemo morati biti maksimalno odgovorni da bismo ih stavili pod pritisak. Mogu nam zapapriti, to su pokazali prošle sezone. Naravno, Karoglan ima svoju ideju i sigurno treba vremena da sve legne kako treba."

Mislav Karoglan, trener Istre 1961: "Prvi "Derbi della Učka" ove sezone. Veselim se nakon sedam dana treninga vidjeti napredak ekipe, očekujem da imamo pozitivan rezultat, jak je fokus na izvedbu. Ono što smo jasno pričali i na čemu smo radili jest da igramo ono što treniramo i to mi je najbitnije od prvog dana. Moramo biti vrhunski; bolji u fazi napada, da imamo puno više loptu i da budemo progresivniji u posjedu."

Mjesto, vrijeme, suci

Rujevica, Rijeka, 21:00

Suci: Dario Bel, Goran Pataki, Dejan Vuković; 4. sudac: Toni Dadić; VAR: Fran Jović, Ante Čuljak

Nedostaju

Rijeka: Petrović, Čabraja (ozljede)

Istra 1961: (-)

Zadnji susret

Bila je to jako dramatična utakmica na Rujevici u kojoj je Istra vodila pogocima Kadušića i Bakrara, no Rijeka je u završnim trenucima susreta stigla do boda. Zabijali su Frigan i Ampem.

Prognoza

Rijeka je startala s pobjedom i porazom u prvenstvu te uspješno odradila prvi europski ispit. Istri 1961 trebat će još neko vrijeme da se malo bolje posloži, tako da bi večeras sve osim pobjede Rijeke bilo iznenađenje.

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!