Nogomet

Težak posao za Ljubljančane, snažni Galatasaray dolazi u Stožice

Mihaela Bradovski • utorak, 08.08.2023.
Težak posao za Ljubljančane, snažni Galatasaray dolazi u Stožice
Foto: EPA

U prvom susretu trećeg pretkola Lige prvaka u Ljubljani gostuje Galatasaray. Snažni Grci u ovaj susret ulaze u statusu favorita, ali motivirani domaćin napravit će sve za iznenađenje...

I uoči drugog pretkola Lige prvaka protiv Ludogoreca, Ljubljančane su svi stavljaju u ulogu autsajdera. Pa čak i nakon remija u Bugarskoj, uoči uzvrata u Ljubljani, nije bilo puno onih koji bi stavili ruku u vatru za prolaz Olimpije.

Igraj na utakmice kvalifikacija Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Međutim, u pravoj drami u Stožicama prije tjedan dana Olimpija je izborila prolaz, svladala je Ludogorec s 2:1 u uzvratu te osigurala dvoboje s Galatasarayem koji je kao neka vrsta nagrade čekao jedne i druge u trećem pretkolu.

Ludogorec je u Ljubljani vodio, ali mladi Timi Elšnik s dva pogotka donio je Olimpiji preokret. Drugi od ta dva pogotka stigao je u 92. minuti, Ludogorec je tada već ostao s igračem manje, ali je duboko u sudačkoj nadoknadi dobio veliku priliku. Kazneni udarac, no Vidovšek je u 102. minuti obranio udarac Despodova.

Susreti protiv Ludogoreca nisu bili jedini Olimpijini susreti ove sezone, morala je igrati i prvo pretkolo gdje je za protivnika imala latvijsku Valmieru koju je svladala s dva puta po 2:1 i očekivano prošla dalje.

Galatasaray je pokazao u drugom pretkolu kako ima dobru momčad, ali i kako je još uvijek daleko od prave forme. Imao je za protivnika Žalgiris iz Vilniusa s kojim je remizirao 2:2 u Litvi da bi u Istanbulu slavio tek 1:0 te strepio do kraja susreta.

Olimpija svakako vidi svoju priliku u prvom susretu pred punim tribinama, Ljubljančani su svjesni snage protivnika, ali neće se predati unaprijed.

Što su rekli

Joao Henriques, trener Olimpije: "Ludogorec je bio favorit, a Galatasaray je superfavorit, već je osvajao europske trofeje. Na terenu je, kao što sam spomenuo prije utakmica s Ludogorecom, sasvim drugačije. Ne postoji utakmica za koju prije početka možete reći kako ćemo pobijediti ili izgubiti. Spremni smo za suparnika s izvanrednim pojedincima, oni su prvaci Turske, imaju izvanrednu momčad, dobrog trenera, puno iskustva. Zrela su momčad, što je jako bitno za ovu razinu natjecanja. Očekujemo da će u Ljubljani biti jako motivirani. Ali i mi ćemo biti takvi. Sretni smo što možemo igrati u trećem pretkolu, ali ne želimo se time zadovoljiti. Ne želimo tu stati. Želimo i dalje napredovati, ali svjesni smo da će to biti zahtjevno."

Okan Buruk, trener Galatasaraya: "Naš suparnik počeo je sezonu prije nas, već je odigrao šest utakmica, mi smo odigrali samo dvije. Znamo koliko je Olimpija dobra i koliko su motivirani, ali naš cilj je prolazak. Galatasaray uvijek igra na pobjedu i u Istanbul se želimo vratiti s pobjedom. Posljednja ljetna pojačanja još nisu spremna za nastup. Vjerujem onima koji će igrati. Moramo se plasirati u Ligu prvaka, to nam je financijski bitno. Moramo odigrati najbolju utakmicu ove sezone."

Mjesto, vrijeme, suci

Ljubljana, Stožice, 21:00

Sudac: Andreas Ekberg (Švedska)

Nedostaju

Olimpija: -

Galatasaray: -

Prošli međusobni dvoboj

Ovi protivnici nisu se sastajali u službenim utakmicama, ali prije desetak godina odigrali su prijateljsku utakmicu i remizirali 1:1. Povela je Olimpija golom Filipa Valenčiča, a Galatasaray je izjednačio preko Emrea Colaka.

Prognoza

Galatasaray ulazi u ovaj susret u statusu favorita i bliži je pobjedi. Međutim domaći teren i veliki motiv kada se igra protiv velikog protivnika bit će na Olimpijinoj strani, a onda je sve moguće.

FOTO: EPA/SEDAT SUNA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!