Nogomet

Portugalci sezonu otvaraju Superkupom, najveći rivali u borbi za trofej

Branimir Korać • srijeda, 09.08.2023.
Portugalci sezonu otvaraju Superkupom, najveći rivali u borbi za trofej
Foto: EPA

Portugalci kreću u novu sezonu tradicionalno Superkupom. Bit će to 45. izdanje, a za trofej će se boriti portugalski velikani Porto i Benfica...

Odmah na početku portugalske nogometne sezone spektakl. Porto i Benfica borit će se u Superkupu za prvi trofej u sezoni, Porto je najčešće osvajao ovaj trofej, ali Benfica želi doći odmah iza njega na tom popisu.

Igraj na Benfica - Porto na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Benficu i Porto na listi svih vremena dijeli lisabonski Sporting koji je devet puta osvajao Superkup dok Benfica ima jedan manje. S druge strane Porto je na tom popisu daleko odmaknuo s 23 osvojena trofeja. No ako se gleda broj nastupa u Superkupu, onda su Porto i Benfica daleko ispred - Portu je ovo 23. Superkup, a Benfici 21. Sporting ima deset manje.

Bit će ovo ujedno i prilika da se vidi kakav je trenutno odnos snaga i što su momčadi radile ovog ljeta. Benfica je ostala bez svog prvog napadača Goncala Ramosa koji je otišao na posudbu u PSG i mogla bi ovo biti prilika za hrvatskog reprezentativca Petra Musu za većom minutažom.

Tijekom ljeta Benficu je napustio i Julian Weigl koji je preselio u Borussiju iz Mönchengladbacha dok je Alejandro Grimaldo otišao u Bayer Leverkusen. Što se tiče dolazaka, tu se ističu Orkan Kökcu iz Feyenoorda, David Jurasek iz praške Slavije te Angel Di Maria iz Juventusa.

Što se tiče Porta, on nije imao velikih promjena i okosnica momčadi je i dalje tu. Spominju se još neki transferi, posljednje među njima onaj Mehdija Taremija, ali on je i dalje tu i borit će se za trofej pobjednika Superkupa.

Iako je možda po vrijednosti ovaj trofej najmanji, to nije razlog da i jedni i drugi ne pruže sve od sebe i daju svoj trenutni maksimum. Uostalom, kada igraju Benfica i Porto, popusta nema i pobjeda je u svakom slučaju bitna.

Što su rekli

Nicolas Otamendi, igrač Benfice: "Posljednjih dana trenirao sam s momčadi, dobro sam radio, osjećam se dobro i spreman sam za bilo koju ulogu. Uvijek je lijepo igrati protiv Porta i pokušat ćemo doći do trofeja koji je važan i na klupskom i individualnom planu. Ovo ja važan dan, borba za trofej, klasik koji ima veliki značaj i nadam se da ćemo mi biti sretni na kraju susreta."

Sergio Conceicao, trener Porta: "Ovo je jedan od najvećih dvoboja u svijetu nogometa, i svjesni smo da nas čeka vrlo komplicirana utakmica protiv aktualnog prvaka. Međutim pripremili smo se i spremni smo za borbu za trofej. Na igračima je da ispune ono što smo dogovorili, znamo da nas čeka protivnik koji je doveo igrače neporecive kvalitete u svjetskim okvirima."

Mjesto, vrijeme, sudac

Aveiro, Estádio Municipal de Aveiro, 21:45

Sudac: Luís Godinho

Nedostaju

Benfica: -

Porto: -

Posljednji međusobni dvoboj

Prošli međusobni dvoboj Benfica i Porto odigrali su u 27. kolu prošle sezone. Benfica je ugostila Porto i upisala poraz 1:2. Pogotke za Porto postigli su Uribe i Taremi dok je jedini pogodak za Benficu bio autogol Dioga Coste.

Prognoza

Dvoboj u kojem je baš sve otvoreno i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da niti nakon 90 minuta igre nemamo pobjednika.

FOTO: EPA/JOSE SENA GOULAO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!