Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice protiv Bugarske idu po pobjedu na startu Europskog prvenstva

Krešimir Milić • srijeda, 16.08.2023.
Hrvatske odbojkašice protiv Bugarske idu po pobjedu na startu Europskog prvenstva

Osim s Bugarskom, igrat će izabranice Ferhata Akbasa na ovom prvenstvu u skupini još s Italijom, Rumunjskom, Švicarskom te Bosnom i Hercegovinom. Protiv Bugarske su igrale ove godine već u Ligi nacija…

Broji se sitno do prve utakmice za hrvatske odbojkašice na Europskom prvenstvu. Prve suparnice izabranica Ferhata Akbasa bit će reprezentativke Bugarske od kojih su ove godine u Ligi nacija poražene s 3:0 u setovima.

Igraj na Hrvatska - Bugarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ligu nacija apsolvirale su hrvatske odbojkašice na predzadnjem mjestu i povratkom u Challenger kup kroz koji su se trebale kvalificirati ponovno u ovo natjecanje. No porazom od Ukrajine u Challenger kupu ostale su bez povratka u Ligu nacija.

Odigrale su 15 utakmica u ovoj godini izabranice Akbasa i upisale tek dvije pobjede. Slavile su ove godine tek protiv Tajlanda i Južne Koreje u Ligi nacija.

Igrale su Hrvatice i protiv Bugarske ove godine, a slavile su Bugarke s 3:0 u setovima u Ligi nacija. S njima otvaraju i Europsko prvenstvo u Italiji, a već u prvoj utakmici žele pobjedom napuniti se samopouzdanjem za nastavak natjecanja.

U skupini B uz Hrvatsku i Bugarsku su još reprezentacije Italije, Rumunjske, Švicarske te Bosne i Hercegovine. Izbornik reprezentacije Ferhat Akbas na ovo natjecanje pozvao je Karlu Antunović, Andreu Mihaljević, Emu Strunjak, Boženu Butigan, Leu Deak, Luciju Mlinar, Dijanu Karatović, Ninu Strize, Josipu Marković, Martinu Šamadan, Anu Viktoriju Trcol, Tiju Kovčo, Izabelu Štimac i Mirtu Freund.

Izbornik je u najavi prvenstva kazao kako grupa u kojoj se nalaze nije lagana i da je Italija favorit, a kako je na njima unaprijediti igru kojom bi postigli što bolji rezultat.

Što su rekli?

Ferhat Akbas, izbornik Hrvatske: "Europsko prvenstvo je dug turnir. Trebamo gledati svaku utakmicu i trenutak zasebno. Naša grupa nije lagana. Favorit je Italija. Trebamo unaprijediti našu igru kako bi postigli što bolji rezultat."

Lucija Mlinar, hrvatska odbojkašica: "Bugarsku poznajemo iz Svjetske lige. Pobjeda bi nam puno značila za daljnji tijek natjecanja. Što se tiče ostalih protivnika u grupi, ne trebamo previše analizirati već se fokusirati na sebe. Trebamo dati sve od sebe kako bi plasman bio što bolji. Nadamo se i podršci iz Hrvatske. Vjerujem da s ovom mladom ekipom možemo napraviti dobre stvari."

Mjesto, vrijeme

Monza, Italija, 21 sat.

Nedostaju

Hrvatska: -

Bugarska -

Prethodni međusobni dvoboj

Hrvatska je posljednji put slavila protiv Bugarske 2019. godine. Nakon toga su odigrale dvije utakmice u kojima su slavile bugarske odbojkaške reprezentativke.

Prognoza

Hrvatska nije u dobroj formi ove godine. Od 15 utakmica odigranih u 2023. godini u samo dvije su slavile hrvatske odbojkašice, pobjeda bi stoga svakako puno značila za samopouzdanje, ali s obzirom na dosadašnju formu neće je biti lako izboriti.

Foto: Hrvatski odbojkaški savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!