Automoto

Prva hrvatska vozačica u Nascaru: 'Veliko mi je to priznanje'

Sportnet, Krešimir Milić • petak, 25.08.2023.
Prva hrvatska vozačica u Nascaru: 'Veliko mi je to priznanje'

Prva je nakon Nike Pulića koja će voziti ovu utrku. Proteklih godina se ova utrka vozila na Grobniku…

Ovog vikenda na češkoj stazi Most vozi se četvrto natjecanje ovogodišnje sezone Nascar Whelen Euroseries, s dvije nove bodovne utrke europskog Nascara, na kojeg smo, protekle tri godine, navikli i na našem Automotodromu Grobnik.

Međutim, iako staza Grobnik ove godine nije u službenom kalendaru, već samo na kraju sezone kao formalna završnica i prezentacijsko natjecanje, zanimljiva vijest stigla je prije nekoliko dana.

U Češkoj će se na stazi, u službenoj utrci skupine bolida Euro Nascar 2 naći i mlada Pazinjanka Stefani Mogorović, automobilistkinja AK Istra racing teama, do prije tri godine uspješna kartingašica, a posljednjih sezona i jedina hrvatska vozačica koja se ravnopravno upušta u borbu s muškim kolegama na kružnim stazama.

Uoči ovogodišnje sezone, na poziv Academy Motorsport Teama nekadašnjeg vozača Formule 1 Alexa Caffija, u Cremoni sam odradila višednevno testiranje s ciljem da budem sudionica ovih zanimljivih utrka. Do realizacije nastupa u cijeloj sezoni nije došlo jednostavno zbog nemogućnosti zatvaranja ne baš male financijske konstrukcije, ali evo sada pozvana sam da budem dio tima u četvrtom ovogodišnjem natjecanju u skupini Euro Nascar 2. Veliko mi je to priznanje, mogućnost da steknem nova iskustva, a moj je cilj uspješno odvesti treninge i obje bodovne utrke. Rezultat ovog puta nije u prvom planu, kazuje ova mlada hrvatska vozačica, studentica opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Stefani Mogorović vozit će automobil Ford Mustang s brojem 1 Academy/Alex Caffi Motorsport Teama, a posebno će biti zanimljiv plasman u konkurenciji Rookie Trophy i Lady Trophy. Još jedna zanimljivost vezana je za Stefanin nastup obzirom da će biti dio jedinstvenog ženskog talijanskog tima, prvi puta od 2013.godine.

Druga će vozačica biti u skupini Euro Nascar PRO, Slovakinja Mihaela Dorcikova, koja pored naslova prvakinje Mazda Cupa Češka, povremenih rally nastupa ima i iskustva u Nascar seriji. Stefani nastupa u automobilu kojeg je u sezoni 2021.godine vozio Jacques Villeneuve.

Vrijedi podsjetiti da je mlada hrvatska vozačica vođama talijanskog tima za oko zapela tijekom prošlogodišnje Nascar utrke na Automotodromu Grobnik, kada se usporedo vozilo i hrvatsko prvenstvo. Potom je podosta administrativnih radnji i kontakata s talijanskim timom obavio Dean Grbac, sportski direktor HAKS-a za auto utrke na kružnim stazama koji je i ovog vikenda na utrci u Češkoj Race direktor. Uz Stefani će se uobičajeno naći njena najveća podrška otac Emanuel , te s tehničke strane Ronald Krizman.

Prije Stefani Mogorović jedini hrvatski automobilist koji je nastupio u Euro Nascar seriji bio je prije koju godinu trofejni Niko Pulić na utrkama što su vožene na Automotodromu Grobnik. Prva bodovna utrka vozi se u subotu 26. kolovoza u 17:20 sati, a druga u nedjelju od 11,05 sati, što će biti moguće pratiti i u direktnom televizijskom prijenosu GP1 TV.

Foto: Miroslav Krpan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani25.08.2023. u 13:24
    Žene vozači brrr srića pista nije zahtjevna
    Bogomdani