Nogomet

Kritike prema Rubialesu sve žešće, Iglesias poručio: 'Neću se odazvati u reprezentaciju'

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 25.08.2023.
Kritike prema Rubialesu sve žešće, Iglesias poručio: 'Neću se odazvati u reprezentaciju'
Foto: EPA

Odluka predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa da ne odstupi s dužnosti zbog poljupca u usta reprezentativne igračice Jennifer Hermoso izazvala je žestoke reakcije u tamošnjem nogometu i podijelila javnost...

Luis Rubiales, koji je od svibnja 2018. na dužnosti, u petak je s izvanredne sjednice saveza u Madridu poručio da "neće odstupiti" jer je poljubac tijekom dodjele medalja na Svjetskom prvenstvu bio "spontan, obostran, prihvaćen i euforičan".

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ovo je neprihvatljivo. Gotovo je. Uz tebe sam kolegice", napisala je Alexia Putellas, reprezentativka Španjolske koja je sudjelovala u osvajanju Svjetskog prvenstva, preko Twittera.

Još nekoliko reprezentativki uputilo je na isti način podršku Hermoso, koja je proteklih dana bila suzdržana u davanju izjava. U srijedu je poručila da će njen interes zastupati sindikat nogometašica i menadžerska agencija.

Španjolski nogometni prvak Barcelona, za koju je nekoć igrala Hermoso, navela je u priopćenju:

"Čini se da su objašnjenja koja je dao Rubiales dovoljna članovima saveza, a koji imaju moć ratificiranja njegove dužnosti. Mi, međutim, jasno želimo reći da nastup predsjednika saveza tijekom proslave osvojenog naslova smatramo potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim".

Udruga španjolskih nogometaša (AFE) i klub Espanyol zatražili su od državnog tijela Viši odbor za sportove (CSD) da suspendira Rubialesa, a u zahtjevu im se pridružila i Sevilla. Betisov branič Hector Bellerin nazvao je predsjednikov govor i odluku "sramotnima" a njegov suigrač u napadu Borja Iglesias poručio je preko društvenih mreža kako se "neće odazivati u reprezentaciju, bude li pozivan, dok ne dođe do promjene u Savezu".

Nogometni savez sjeverne pokrajine Navarre tražio je smjenu Rubialesa, ali se o njoj nije glasalo na sjednici gdje su bili predstavnici regionalnih saveza, piše u pismu poslanom medijima.

Bivši španjolski izbornik i sadašnji trener Paris SG-a Luis Enrique rekao je, međutim, da sa sportske strane Rubiales "radi odličan posao".

"Govoreći temeljem svog iskustva, jer sam ondje proveo puno godina, Rubialesov rad svih ovih godina je bio odličan. Doveo je savez na jako visoku razinu, a sportski rezultati govore za sebe", izjavio je Enrique na konferenciji za medije uoči utakmice s Lensom. "Vezano za epizodu nakon zadnje utakmice, predsjednik je priznao svoje greške. Nije potrebno da ja to komentiram", dodao je.

Španjolska, čiji su nogometaši u lipnju osvojili Ligu nacija a nogometašice u nedjelju Svjetsko prvenstvo, kandidat je za organiziranje Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine. Španjolska ženska reprezentacija prvak je svijeta i za nogometašice do 17 i 20 godina.

Tijekom Rubialesovog govora, u kojem je naveo da ga "lažni feminizam" već tjedan dana progoni, dio članova saveza je pljeskao, a dio nije iz čega se iščitava podjela unutar Španjolskog nogometnog saveza.

"Morali bismo pet dana govoriti o našim djevojkama, o sreći koju sam na pružile. O tituli koju nismo imali u ženskom nogometu, ali...", napisao je Iker Casillas, bivši vratar Real Madrida i Španjolske te osvajač Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Tijekom dana očekuju se reakcije drugih nogometnih djelatnika i organizacija. Popodne bi se trebao oglasiti i CSD (Consejo Superior de Deportes), državno tijelo koje ima nadležnost suspendirati predsjednika saveza utvrdi li se da je povrijedio neki od članaka iz zakona o sportu. CSD je zaprimio tužbe protiv Rubialesa u kojima je navedeno da je bila riječ o "poljupcu na silu" a koji je "seksualno nasilje".

FOTO: EPA/Julio Munoz

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!