Ostali sportovi

Dvostruka olimpijska pobjednica stigla na pripreme u Split: 'Ovdje se osjećam kao dio obitelji'

Sportnet, Petar Jenjić • utorak, 29.08.2023.
Dvostruka olimpijska pobjednica stigla na pripreme u Split: 'Ovdje se osjećam kao dio obitelji'

Kad netko ode iz Hrvatske u potrazi za boljim uvjetima onda to i nije neka novost i vijest. Uostalom, posljednjih godina je više od 600 tisuća Hrvata krenulo put Europske unije u potrazi za boljim životom. Međutim, kada dvije mlade i uspješne cure iz Velike Britanije i SAD-a dođu u Hrvatsku kako bi u svom poslu bile još bolje, onda je to podatak vrijedan čuđenja i divljenja...

Riječ je naime o dvije olimpijske pobjednice u taekwondou koje zajedno iz Londona, Rija i Tokija imaju tri zlatne medalje i koje su pored vrhunske infrastrukture i svega što im nude SAD i Velika Britanija odlučile doći u taekwondo klub Marjan kako bi imale još bolji stručni tim na putu prema Igrama u Parizu.

Uzmemo li u obzir da s njima u dvorani trenira i domaća zvijezda Matea Jelić, onda u ovom trenutku u dvorani taekwondo kluba Marjan treniraju tri olimpijske pobjednice s četiri zlata, a poznato je da cijeli hrvatski sport od samostalnosti od Barcelone pa do Tokija ukupno ima isto toliko pobjednica i zlatnih kolajni, Sandru Perković, Saru Kolak i Mateu Jelić.

U čemu je tajna rekla je velika britanska zvijezda Jade Jones koja ima gotovo 300 tisuća pratitelja na Instagramu i prva je taekwondo sportašica u povijesti koja lovi treću zlatnu medalju.

"Želim postati prva sportašica u povijesti taekwondoa s tri olimpijska zlata, a s obzirom na to da mi je treće zlato u Tokiju pobjeglo, odlučila sam se na korak koji sam mislila da neću napraviti nikad u životu. Pružila mi se prilika doći na godinu i pol dana živjeti u Split i trenirati s Tonijem Tomasom koji je najbolji trener na svijetu u najboljem klubu Marjan s najboljim stručnjacima, trenerima i fizioterapeutima. Iako u Velikoj Britaniji ima puno više novca i puno više se ulaže u sport, od lutrije u ovom klubu postoji jedna obiteljska atmosfera u kojoj nitko nije veći od tima i svi smo tu jedni za druge na putu prema uspjehu i konačnom cilju. Ovdje se osjećam kao dio obitelji. U Velikoj Britaniji je sve na profesionalnom nivou, no taekwondo je u Hrvatskoj jedan od najjačih sportova", rekla je Jade te se dotakla i ljepota Splita, ali i Hajduka.

"Dolazili smo često u Split na pripreme posljednjih nekoliko godina kao GB team i svaki put smo se ponovno oduševili ljepotama Hrvatske. Čak su neki rekli i da bi kupili kuću i došli živjeti u Split. Naš kamp je u Manchesteru gdje je uvijek hladno i puše ili pada kiša, a kod vas je klima predivna. Bili smo na izletu na Braču i na slapovima Krke i fascinirani smo prirodnim ljepotama Hrvatske. Veliki sam fan Manchester Uniteda pa sam iskoristila priliku otići na nogometnu utakmicu Hajduka i zaista moram reći da imate lude navijače i ludu atmosferu na utakmicama", dodala je oduševljeno Jones.

I dok je Jade Jones u Marjan stigla sve do kolovoza 2024. godine i Olimpijskih igara u Parizu, Amerikanka Anastasija Zolotic u Splitu je na pripremama u trajanju od mjesec i pol dana.

"Oporavljam se od ozljede zbog koje sam propustila dio sezone, a nakon povratka je uvijek lakše trenirati kada nisi sam u klubu koji ima momčadsku atmosferu kao Marjan. Kontaktirala sam Tonija Tomasa i izrazila želju da bih trenirala u Marjanu. Tu je stvarno jako veliki broj vrhunskih sportaša koji osvajaju medalje na svjetskim i europskim prvenstvima i super je imati toliko različitih sparing partnera. Željela sam trenirati u Marjanu, a istovremeno i guštati u Splitu. Znala sam da je grad lijep, ali s plažama sam se baš oduševila."

Marjan ne bi bio Marjan bez svog stručnog tima u kojem se, između ostalih, kriju i čak četiri olimpijska trenera, Toni Tomas, Veljko Laura Šišo, Dejan Mesarov i Marko Novak, ali i bez svojih sportaša. Među gotovo 50 osvajača velikih odličja za klub je i aktualna olimpijska pobjednica Matea Jelić pred kojom su tri Grand prixa u borbi za olimpijsku normu i put prema Parizu.

"Ja volim izazove i što je teže to kasnije bude slađe i bolje. Oduvijek sam takva da neću stati dok ne pobijedim", rekla je Jelić koja se prije velikih natjecanja voli povući u dvoranu te raditi i svoje pokazati na tatamiju.

Karavana uskoro kreće put Grand prixa u Parizu, potom priprema u Manchesteru i nakon toga novog Grand Prixa u Kini u gradu Taiyouan. Jade će braniti boje kralja Charlesa, Anastasija SAD-a, a Matea, Lena, Bruna, Paško, Šapina i ostali Lijepe naše.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!