Vodeni sportovi

Ruski i bjeloruski plivači će se ponovno natjecati, ali u statusu neutralnih sportaša

HINA, Krešimir Milić • utorak, 05.09.2023.
Ruski i bjeloruski plivači će se ponovno natjecati, ali u statusu neutralnih sportaša

Odlučeno je da će samo po jedan sportaš iz Rusije i Bjelorusije po disciplini moći nastupiti na svjetskim natjecanjima vodenih sportova pod okriljem saveza. Ruskim i bjeloruskim sportašima nije bilo dopušteno natjecanje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Fukuoki u srpnju…

Međunarodna plivačka federacija (World Aquatics) ponovno će ruskim i bjeloruskim sportašima dopustiti sudjelovanje na natjecanjima, ali u statusu neutralnih sportaša.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nakon opsežnih konzultacija World Aquatics je donio niz 'strogih kriterija' za sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na natjecanjima. Pravila, koja je sastavila neovisna radna skupina, uključuju zabranu aktivne potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu, izostanak nacionalnih zastava i himni te stroge mjere protiv dopinga.

Osim toga, odlučeno je da će samo po jedan sportaš iz Rusije i Bjelorusije po disciplini moći nastupiti na svjetskim natjecanjima vodenih sportova pod okriljem saveza.

Federacija je provela istraživanje među natjecateljima koje je pokazalo da ih 67 posto podržava sudjelovanje Rusa i Bjelorusa kao neutralnih sportaša, pod uvjetom da ispunjavaju stroge kriterije.

Ruskim i bjeloruskim sportašima nije bilo dopušteno natjecanje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Fukuoki u srpnju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!