Košarka

Njemačka ide po svoje drugo polufinale Svjetskog prvenstva, a Latvija prvo

Petar Jenjić • srijeda, 06.09.2023.
Njemačka ide po svoje drugo polufinale Svjetskog prvenstva, a Latvija prvo
Foto: EPA

Danas se odigravaju preostala dva četvrtfinalna susreta Svjetskog košarkaškog prvenstva. U prvom od njih Njemačka će u Manili igrati protiv reprezentacije Latvije...

Knjiga reprezentacija Svjetskog košarkaškog prvenstva sve je tanja i tanja, a danas ćemo saznati i preostala dva polufinalista. Prvi će na teren u Manili reprezentacije Njemačke i Latvije koje će tražiti dvoboj s SAD-om za finale.

Igraj na Njemačka - Latvija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nijemci igraju apsolutno odličan turnir te su jedan od favorita za osvajanje medalje. I dalje ostaje pitanje hoće li im moći nastupiti Franz Wagner koji je vrlo brzo nakon dvoboja s Japanom zaradio ozljedu gležnja. Međutim, njegovi suigrači to itekako znaju nadopuniti.

Do sada su neporaženi. Uz već spomenute Japance na početku turnira (81:63), Njemačka je potom svladala Australiju s 85:82 te zatim upisala tri itekako uvjerljive pobjede. Prvo je pregazila Finsku (101:75), zatim Gruziju (100:73) te na koncu i reprezentaciju Slovenije (100:71) nakon što je prvu četvrtinu izgubila s 14 razlike.

Iako ima zvijezde u svojoj ekipi poput Dennisa Schrödera, Njemačka igra raznovrsno s većim brojem strijelaca. Tako je u pobjedi protiv Gruzije šest igrača završilo s dvoznamenkastim brojem poena, a protiv Slovenije i Finske njih pet te četiri protiv Japana. Iznimka je susret s Australijom.

Ovo im je sedmi nastup na Svjetskim prvenstvima, a 2002. godine osvojili su brončanu medalju. S druge strane, Latviji je ovo prvi plasman na svjetsku smotru koji se odmah pokazao itekako uspješnim, iako nas toliko i ne iznenađuje.

I bez Kristapsa Porzingisa i Dairisa Bertansa, ova mala zemlja igra sjajnu košarku. Grupnu fazu počela je pobjedom protiv Libanona (109:70), a zatim i Francuske (86:88), dok protiv Kanade nije imala prevelike šanse (101:75). U drugoj fazi uslijedila je izvrsna predstava protiv Španjolske (74:69), a zatim i Brazila (104:84).

Utakmica kreće od 10:45 sati po hrvatskom vremenu, a vrijedi izdvojiti kako će na susretu suditi i hrvatski sudac Martin Vulić. Uz njega su još tu i Antonio Conde iz Španjolske te Yohan Rosso iz Francuske.

Što su rekli

Davis Bertans, igrač Latvije: "Još od prvog dana smo rekli da nismo ovdje došli samo sudjelovati. Ista se stvar odnosi i na četvrtfinale s Njemačkom. Sada se odmaramo, skupljamo misli i gledamo na protivnika. Borit će se za pobjedu u svakoj utakmici koja nam je ostala. Svaka utakmica koja se igra za nacionalnu momčad već je visoko po osjećajima. Siguran sam da nas svi u Latviji gledaju."

Gordon Herbert, izbornik Njemačke: "Rekao sam i prije dva mjeseca, to je momčad o kojoj nitko ne priča. Igraju zajedno već dvije, tri godine i asistiraju jako, jako dobro. Shvaćamo da sve ono napravljeno u Okinawi sada ne znači ništa, sada sve kreće ispočetka."

Mjesto, vrijeme, suci

Mall of Asia Arena, Manila, 10:45

Suci: Antonio Conde (Španjolska), Yohan Rosso (Francuska), Martin Vulić (Hrvatska)

Nedostaju

Njemačka: Wagner pod upitnikom

Latvija: Bertans, Porzingis (ozljede)

Zadnji susret

Ove dvije reprezentacije posljednji su puta igrale još 2015. godine na DBB Supercupu, a tada je bolja bila Njemačka s 85:80. Latvija ima jednu pobjedu koja je stigla na Eurobasketu 2009. godine.

Prognoza

Njemačka je jako puno pokazala u dosadašnjem dijelu turnira i definitivni je favorit za osvajanje medalje. Sve osim pobjede Njemačke danas bilo bi iznenađenje.

FOTO: EPA/ADI WEDA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!