Nogomet

Nizozemci ne smiju kiksati kod kuće protiv Grka, gosti svjesni da mogu puno dobiti

Branimir Korać • četvrtak, 07.09.2023.
Nizozemci ne smiju kiksati kod kuće protiv Grka, gosti svjesni da mogu puno dobiti
Foto: EPA

Na rasporedu su susreti petog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a u Eindhovenu na stadionu PSV-a Nizozemska dočekuje Grčku...

Pred Nizozemskom je vrlo važna utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo, na putu joj stoji Grčka. Ako je Francuska veliki favorit skupine i reprezentacija koja je najkvalitetnija u skupini, ostali su predviđeni za borbu za preostala mjesta.

Igraj na Nizozemska - Grčka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemci i Grci žele doći do te druge pozicije koja im osigurava nastup na Europskom prvenstvu, a ukoliko ne uspiju, ostaje prilika kroz dodatne kvalifikacije što se želi izbjeći.

Nizozemska je dosad odigrala dvije utakmice, upisala je ružan poraz u gostima kod Francuske s 4:0 u susretu u kojem je potpuno nadigrana već u prvom poluvremenu. Nije niti na završnom turniru Lige nacija uspjela doći do željenog rezultata, zaustavila ju je Hrvatska i u svakom slučaju Nizozemska trenutno baš i nije u bajnoj situaciji.

U drugom susretu u kvalifikacijama svladala je Gibraltar s 3:0, ali to nije protivnik koji bi trebao išta reći o kvaliteti Nizozemske.

S druge strane Grci su kvalifikacije otvorili također protiv Gibraltara, ali svladali su ga u gostima s 3:0 i nakon toga su tek krenuli oni pravi i ozbiljniji ispit.

U Ateni je i u važnom susretu ugostila Irsku i slavila s 2:1 golovima Bakasetasa i Masourasa da bi u prošlom kolu gostovala kod Francuske i upisala poraz 1:0 golom Mbappea iz kaznenog udarca.

Grčka javnost nije posebno zadovoljna izborom Gustava Poyeta koji nije pozvao Tasosa Douvikasa koji je prošle sezone s 20 golova bio prvi strijelac nizozemskog prvenstva te je ovog ljeta preselio iz Utrechta u Celtu.

Što su rekli

Ronald Koeman, izbornik Nizozemske: "Atmosfera u reprezentaciji je stvarno dobra, vidi se da su igrači s užitkom došli na okupljanje. Promijenit ćemo neke stvari u nastupu, ne smijemo zatvarati oči pred brojem golova koje primamo. Možemo u nekim stvarima napredovati i uvjeren sam da će se taj pomak osjetiti u ovom susretu."

Pantelis Chatzidiakos, branič Grčke: "Nizozemska je favorit, igra kod kuće, ima dobre igrače, ali mi nismo toliko inferiorni. Mi smo Grci, ujedinjeni i uvijek ćemo se boriti do kraja. Za mene je ovo posebna utakmica, majka mi je Nizozemka, a otac Grk, dugo sam čekao ovu utakmicu i želim pod svaku cijenu pobjedu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Eindhoven, Philips Stadion, 20:45

Sudac: Michael Oliver (Engleska)

Nedostaju

Nizozemska: -

Grčka: -

Prošli međusobni susret

Prošli put Nizozemci i Grci zajedno su bili na travnjaku prije sedam godina kada su na ovom istom stadionu odigrali prijateljsku utakmicu. Ona je završila pobjedom Grčke 2:1, za Nizozemsku je zabio Georginio Wijnaldum, a za Grčku Kostas Mitroglou i Giannis Gianniotas.

Prognoza

Nizozemska je favorit, ali čeka je teška bitka s čvrstim Grcima. Očekuje se pobjeda domaćina, ali ne s velikom razlikom.

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!