Tenis

Gauff u dva seta do finala US Opena, prosvjednici prekinuli meč na skoro sat vremena

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 08.09.2023.
Gauff u dva seta do finala US Opena, prosvjednici prekinuli meč na skoro sat vremena
Foto: EPA

Američka 19-godišnja tenisačica Coco Gauff u subotu će se u New Yorku boriti za svoj prvi pojedinačni Grand Slam naslov nakon što je u svom prvom polufinalu na US Openu svladala Čehinju Karolinu Muchovu sa 6:4, 7:5.

Bio je to njihov drugi dvoboj u posljednja tri tjedna, i baš kao što je to učinila u finalu turnira u Cincinnatiju, Gauff je došla do pobjede u dva seta.

Igraj na mečeve US Opena na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi set dvoboja nije obilovao dobrim potezima već pogreškama obiju tenisačica. Više ih je napravila Muchova, što je Gauff iskoristila i povela 5:1 uz dva breaka prednosti. No, Čehinja je tada počela pronalaziti pravu taktiku i uz pomoć suparnice nadoknadila zaostatak te došla do 4:5 i servisa za nastavak prve dionice. Tada je ponovno zaredala s pogreškama, ostala bez poena u desetom gemu i prepustila Gauff prednost osvajanja prvog seta.

Nakon prvog gema drugog seta dogodila se bizarna scena. Troje ekoloških aktivista odjevenih u majice s natpisom "End Fossil Fuels" (Ukinite fosilna goriva), svojim su povicima i izvikivanjem parola onemogućili nastavak meča. Zaštitari i policija nisu ih mogli dugo vremena ukloniti s tribina, jer su se lancima vezali za sjedalice.

Tenisačice su dvadesetak minuta provele čekajući na nastavak meča uz teren, a onda su poslane u svlačionicu, gdje su provele još toliko vremena.

Meč je nastavljen nakon 50-minutnog prekida koji je očito dobro došao i jednoj i drugoj tenisačici, jer su obje igrale puno bolje nego u prvom setu. Obje su držale servise do osmog gema, kad je Gauff došla do breaka i servisa za pobjedu.

U devetom gemu je došla i do prve meč-lopte, ali ju je Muchova uspjela neutralizirati, doći do breaka i nastaviti borbu.

Na nove meč-lopte Gauff je čekala do 12. gema. Imala je 15:40, ali se Muchova spasila, baš kao što je to učinila i na sljedeće dvije prednosti za 19-godišnju Amerikanku. No, uslijedio je najduži poen u meču, u kojem je Gauff nakon 40 udaraca došla do šeste meč-lopte. Dočekala je pogrešku Muchove bekendom i konačno mogla početi slaviti ulazak u svoje prvo finale na US Openu i drugo na Grand Slam turnirima nakon prošlogodišnjeg Roland Garrosa.

Karolina Muchova, ovogodišnja finalistica Roland Garrosa, na svoju će novu priliku za plasman u finale Grand Slam turnira morati čekati do sljedeće sezone.

US Open, tenisačice, polufinale:
Coco Gauff (SAD/6) - Karolina Muchova (Češ/10) 6:4, 7:5

FOTO: EPA/CJ Gunther

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!