Tenis

Hrvatska u Splitu traži prolaz na završnicu Davis Cupa u Malagi

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 08.09.2023.
Hrvatska u Splitu traži prolaz na završnicu Davis Cupa u Malagi

Davis Cup, svjetsko prvenstvo u tenisu i najveći međunarodni okršaj u ovom sportu, sljedeći tjedan stiže u Split...

Hrvatska reprezentacija snage će omjeriti s Nizozemskom, Finskom i SAD-om te se pokušati plasirati na završni turnir Davis Cupa u Malagi. Po naše tenisače sretna dvorana Gripe dočekat će svjetske teniske face.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovaj globalno popularni teniski format jedinstven je i ugledan međunarodni turnir u muškom tenisu. S bogatom poviješću turnir se razvijao i evoluirao do danas jednog od najprestižnijih turnira, ali i jedinog timskog turnira u tenisu. U proteklih nekoliko godina turnir je izmijenio format i pravila i zato vas vodimo u brzi tečaj o Davis Cupu.

Što je Davis Cup?

Davis Cup je prestižno međunarodno natjecanje koje je započelo 1900. godine između Velike Britanije i SAD-a, a 1923. je poraslo uvođenjem Američke zone i Europske zone. Kroz godine su se više puta mijenjala pravila te usavršavao format pa je danas zato tako zanimljiv i igračima i publici te televizijskim kućama.

Popis teniskih legendi koje su se natjecale u Davis Cupu tijekom godina uključuje sva najpoznatija imena te igre, a natjecanje pruža jedinstveno timsko okruženje u inače individualnom sportu.

Igrači kao što su Fred Perry, Don Budge, Roy Emerson, Rod Laver, Jimmy Connors, Bjorn Borg, John McEnroe, Mats Wilander, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Boris Becker, Andre Agassi i Pete Sampras uživali su u uspješnim karijerama u Davis Cupu. Naravno tu su i Goran Ivanišević, Lleyton Hewitt, Marat Safin, Roger Federer, Andy Roddick, Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Murray koji su također predstavljali svoje zemlje.

Format turnira

Davis Cupa je tenisko svjetsko prvenstvo, vrlo lako ga se može usporediti s nogometnim SP- om.

Turnir počinje nizom kvalifikacija koje se održavaju tijekom cijele godine, a uključuju timove iz različitih zemalja. Tako je u 2023. sudjelovalo rekordnih 155 zemalja, što Davis Cup čini najvećim međunarodnim timskim sportskim natjecanjem koje se održava na godišnjoj razini. Sljedeća faza je takozvani Qualifier, na kojem je u veljači Hrvatska pobjedom nad Austrijom osigurala prolaz u prvi krug završnice.

Prvi krug završnice, koji se idući tjedan održava u Splitu, Valenciji, Manchesteru i Bologni, sastoji se od dva pojedinačna meča i jednog meča parova te se igra na dva osvojena seta. Svaka reprezentacija igrat će sa svakom reprezentacijom iz te skupine, a dvije prvoplasirane momčadi u svakoj skupini putuju na veliko finale u Španjolsku u studenom ove godine.

Finale Davis Cupa je završnica turnira koja se održava na kraju sezone, a sastoji se od osam timova, dakle po dva najbolja iz grupne faze. Za razliku od prvog kruga završnice, finale se igra u nokaut formatu (četvrtfinale, polufinale i finale).

Ovakav format, koji traje kroz cijelu godinu, omogućuje sudjelovanje većem broju igrača, a obožavateljima da se uključe u radnju tijekom duljeg razdoblja. Suprotno tome, Grand Slam turniri su kraći i igraju se samo u nokaut formatu.

Hrvatska postava

U hrvatskoj postavi na Gripama će zaigrati Borna Gojo (koji se fenomenalnom igrom na US Openu popeo na predviđeno 76. mjesto ATP liste), zatim Ivan Dodig (četvrti na ATP listi parova, od ponedjeljka drugi) Mate Pavić (21. na ATP listi parova) te prvi put Dino Prižmić, koji je nedavno osojio prvi Challenger te izborio ulazak u Top 200, na 176. poziciju i Duje Ajduković (212. na ATP listi).

Kako pratiti turnir na Gripama

U Split idući tjedan stižu tri reprezentacije s kojima će Hrvatska igrati tijekom tri dana. Prvi protivnik nam je SAD, s kojim igramo 13. rujna, protiv Nizozemske igramo 15. rujna, a 17. rujna protiv Finske.

Što to znači za kupnju ulaznica? Dakle, svaka ulaznica za jedan dan omogućuje gledanje tri meča – dva pojedinačna i jedan meč u parovima. Ako pak želite gledati sve mečeve u kojima sudjeluje Hrvatska, možete kupiti ulaznice Follow my team. Sve ulaznice dostupne su na Ulaznice.hr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisDavis Cup/Fed Cup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!