Ostali sportovi

Sve je spremno za spektakl na fontanama: 'Memorijal Ivana Ivančića je postao pravi brend'

HINA, Petar Jenjić • petak, 08.09.2023.
Sve je spremno za spektakl na fontanama: 'Memorijal Ivana Ivančića je postao pravi brend'
Foto: FaH

U subotu od 19 sati održava se deveti bacački spektakl Memorijal Ivana Ivančića na Zagrebačkim fontanama. Deseto je to izdanje natjecanja na bacalištu pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, no u prvoj godini održavanja nije se još tako zvalo...

Sve je spremno za deveto izdanje Memorijala Ivana Ivančića u bacanju kugle koje će se 9. rujna održati na atraktivnom bacalištu pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Zagrebu će nastupiti čak osmorica bacača koja su na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti bila u finalu, a od šest finalista Dijamantne lige, čak petorica su u Zagrebu.

Listu sudionika predvode osvajači srebra i bronce sa SP-a u Budimpešti Talijan Leonardo Fabbri i Amerikanac Joe Kovacs, bivši svjetski prvak i četverostruki pobjednik natjecanja pokraj fontana Novozelanđanin Tom Walsh, te najbolji hrvatski bacač kugle i aktualni europski prvak Filip Mihaljević.

Rekord mitinga s 22.84 metra drži najbolji bacač kugle svih vremena Ryan Crouser, koji je i peterostruki pobjednik Memorijala Ivana Ivančića, dok četiri pobjede pokraj fontana ima Walsh i to su za sada jedini pobjednici ovog natjecanja.

"Zadovoljan sam većim dijelom sezone, premda je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu bilo frustrirajuće. Ostatak sezone je bio prilično dobar i zadovoljan sam s hicima, spreman sam završiti sezonu dobrim rezultatom" kazao je Walsh na novinarskoj konferenciji pored fontana.

"Zagreb je poseban miting za mene, ovdje sam ostvario svoju prvu pobjedu, bilo bi super kada bi ostvario i petu pobjedu i izjednačio se s Ryanom" dodao je svjetski prvak iz 2017.

Walsh je dio priprema ove sezone odradio u Medulinu: "Filip me preklinjao da s njim treniram", kazao je Walsh sa smiješkom.

"Ma on je nas je molio", dobacio je Mihaljević.

"Bilo je sjajno, bila su to dobra dva tjedna za mene. Uvjeti su bili odlični, hrana je fantastična, plaža je bila blizu, uživali smo", dodao je.

Svoju sezonu kratko je prokomentirao i Kovacs koji je u Budimpešti osvojio broncu.

"Nije to bila najbolja sezona, no važno je da sam osvojio medalju, premda nitko ne mari za medalje ako nisu zlatne. Bila je to moja sedma medalja u nizu i nadam se da ću tako nastaviti, ali sve je to priprema za iduću godinu i OI u Parizu. Ispred nas je zagrebački miting, te finale Dijamantne lige. Uvijek sam radujem Zagrebu", naglasio je.

Amerikanac je u svojoj karijeri osvojio dva olimpijska srebra, dva puta je bio svjetski prvak, a ima i dva svjetska srebra i broncu, međutim na Memorijalu Ivana Ivančića nikada nije slavio.

"Nadam se da će se to sutra promijeniti, u Zagrebu nikada nisam pobijedio, no kada napuštam ovaj grad uvijek se osjećam kao pobjednik. Svi uživamo ovdje i sretan sam što sam dio ovoga", dodao je Kovacs koji je s rezultatom 23.23 drugi na listi najboljih kuglaša svih vremena.

Najbolji hrvatski bacač kugle Filip Mihaljević istaknuo je kako je zadovoljan sezonom, ali još uvijek se nada najboljem rezultatu sezone. Možda upravo u Zagrebu.

"Sezona je bila dosta konstantna, ostvario sam i normu za OI u Parizu, ali nisam pogodio pravi hitac. Nisam bacio koliko sam mislio da mogu baciti, za sada je sezona bila solidna, no još nije završila", kazao je Mihaljević.

Naglasio je kako mu je ispunjenje norme za OI donijelo dodatno olakšanje.

"Norma znači dosta, sada sam evidentni kandidat što mi otvara veći proračun za pripreme, za oporavak, veće stipendije. Donosi dodatno olakšanje, mogu se fokusirati na Svjetsko dvoransko prvenstvo, Europsko, pa Olimpijske igre."

Zahvalio se organizatorima što su u bacanju kugle organizirali "malo svjetsko prvenstvo."

"Memorijal Ivana Ivančića je postao pravi brend, svi žele doći u Zagreb. Čestitam im na koji smo nivo doveli Hanžek, kao da je miting Dijamantne lige, a ne miting Zlatne serije. Ovakva postava se može vidjeti sam ona najboljim i najelitnijim svjetskim natjecanjima. Bit će uzbudljivo, svi su spremni za velike rezultate", poručio je.

FOTO: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!